Annons
Annons
 • Omröstning i EU-parlamentet. Foto: TT

Stärkt skydd för hbtq-personer

Publicerad 5 februari 2014, kl 11:52

Var femte hbt-person i EU har blivit diskriminerad i samband med anställning eller arbete. Nu har Europaparlamentet röstat för en strategi för att skydda hbtq-personers grundläggande rättigheter.

Med röstsiffrorna 396 mot 176 antog Europaparlamentet på tisdagen en resolution som uppmanar EU att utarbeta en övergripande så kallad färdplan för att skydda mänskliga rättigheter för homosexuella, bisexuella, transpersoner och intersexuella1.

Bakgrunden är den utbredda diskrimineringen av hbt-personer i EU. En enkätundersökning som Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter genomförde i fjol visade att varannan hbt-person att hade känt sig diskriminerad eller trakasserad under året som föregick undersökningen. Exempelvis hade var fjärde svarande utsatts för fysisk misshandel, men det handlar även om diskriminering i samband med köp av varor eller på jobbet.

Ledamöterna listade ett antal teman som bör tas upp i färdplanen, däribland sysselsättning, utbildning, yttrandefrihet och hatbrott.

I punkten Icke-diskriminering i arbetslivet ingår att Europeiska kommissionen bör lägga särskilt fokus på sexuell läggning i fråga om likabehandling, och på könsidentitet i fråga om lika möjligheter och likabehandling av kvinnor och män. Kommissionen bör också göra det tydligt att transpersoner och intersexuella omfattas av när det handlar om lika möjligheter och lika behandling av kvinnor och män. Dessutom bör jämställdhetsorgan uppmanas att informera hbtq-personer om deras rättigheter.

- Homofobi får inte tolereras i Europa längre. Så många av oss homosexuella, bisexuella, transpersoner och intersexuella har levt i skräck alltför länge. Rädsla för att hålla hand på gatan, rädsla för att bli kallad öknamn, rädsla för att bli utkastade från hem, skolor och arbeten. Min resolution säger att EU måste visa handlingskraft så att även vi kan åtnjuta de rättigheter som EU lovat alla sina medborgare, säger österrikiska Ulrike Lunacek (gröna gruppen), som lett arbetet med resolutionen, i ett pressmeddelande.

Fotnot1: Begreppet hbtq står för homo- och bisexuella, transpersoner och queer. I EU-resolutionen används istället begreppet hbti, som står för homo- och bisexuella, transpersoner och intersexuella.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  Debatt: ”Våga se min kunskap och kompetens”

  När arbetsgivaren läser ”särskola” på mitt cv blir det oftast ingen intervju. Varför vill inte fler arbetsgivare och förtroendevalda ta tillvara på min kompetens? frågar Mia-Jonas Plunteman som är dyslektiker och nu läser till redovisningskonsult.

 • Läs även...

  Debatt: Hotet mot det svenska tacomyset

  Det finns rätt och fel enligt den lokala kontorskulturen. Och för att bli accepterad kanske man måste bjuda till. Men var går gränsen, hur mycket kan putsas bort innan mångfalden går förlorad?, undrar Pim Quist som står upp för sin rätt att inte tacomysa.

 • Läs även...

  Telia får hbtqi-pris

  På Telia började ledningen för många år sedan aktivt uppmuntra anställda i hela världen att delta i Pride, även i länder där Pride är mer kontroversiellt.
  Hallå där ... Clara Bodin, mångfaldschef på Telia, som får årets hbtqi-pris av Unionen.

 • Läs även...

  9 av 10 förlorare utan facket

  Större inkomstklyftor och mindre pengar för alla utom de absolut rikaste. Så skulle Sverige se ut utan facket, enligt en rapport från Futurion. Om arbetslösheten skulle vara större eller inte, rådde det dock delade meningar om i den debatt som hölls när rapporten presenterades.

 • Läs även...

  Så ökade antalet kvinnliga sökande till TietoEvry

  TietoEvry ändrade några få ord i en jobbannons. Då lyckades de locka till sig 32 procent fler kvinnor.

 • Läs även...

  Debatt: Sluta besluta med reptilhjärnan

  Att rekrytera med reptilhjärnan som är fullproppad med fördomar kan kännas enkelt men får förödande effekter på en arbetsplats. Det gör att vissa grupper får en gräddfil medan andra slår i glastaket, skriver Julia Sandberg.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.