Annons
Annons
 • Omröstning i EU-parlamentet. Foto: TT

Stärkt skydd för hbtq-personer

Publicerad 5 februari 2014, kl 11:52

Var femte hbt-person i EU har blivit diskriminerad i samband med anställning eller arbete. Nu har Europaparlamentet röstat för en strategi för att skydda hbtq-personers grundläggande rättigheter.

Med röstsiffrorna 396 mot 176 antog Europaparlamentet på tisdagen en resolution som uppmanar EU att utarbeta en övergripande så kallad färdplan för att skydda mänskliga rättigheter för homosexuella, bisexuella, transpersoner och intersexuella1.

Bakgrunden är den utbredda diskrimineringen av hbt-personer i EU. En enkätundersökning som Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter genomförde i fjol visade att varannan hbt-person att hade känt sig diskriminerad eller trakasserad under året som föregick undersökningen. Exempelvis hade var fjärde svarande utsatts för fysisk misshandel, men det handlar även om diskriminering i samband med köp av varor eller på jobbet.

Ledamöterna listade ett antal teman som bör tas upp i färdplanen, däribland sysselsättning, utbildning, yttrandefrihet och hatbrott.

I punkten Icke-diskriminering i arbetslivet ingår att Europeiska kommissionen bör lägga särskilt fokus på sexuell läggning i fråga om likabehandling, och på könsidentitet i fråga om lika möjligheter och likabehandling av kvinnor och män. Kommissionen bör också göra det tydligt att transpersoner och intersexuella omfattas av när det handlar om lika möjligheter och lika behandling av kvinnor och män. Dessutom bör jämställdhetsorgan uppmanas att informera hbtq-personer om deras rättigheter.

- Homofobi får inte tolereras i Europa längre. Så många av oss homosexuella, bisexuella, transpersoner och intersexuella har levt i skräck alltför länge. Rädsla för att hålla hand på gatan, rädsla för att bli kallad öknamn, rädsla för att bli utkastade från hem, skolor och arbeten. Min resolution säger att EU måste visa handlingskraft så att även vi kan åtnjuta de rättigheter som EU lovat alla sina medborgare, säger österrikiska Ulrike Lunacek (gröna gruppen), som lett arbetet med resolutionen, i ett pressmeddelande.

Fotnot1: Begreppet hbtq står för homo- och bisexuella, transpersoner och queer. I EU-resolutionen används istället begreppet hbti, som står för homo- och bisexuella, transpersoner och intersexuella.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  9 av 10 förlorare utan facket

  Större inkomstklyftor och mindre pengar för alla utom de absolut rikaste. Så skulle Sverige se ut utan facket, enligt en rapport från Futurion. Om arbetslösheten skulle vara större eller inte, rådde det dock delade meningar om i den debatt som hölls när rapporten presenterades.

 • Läs även...

  Ny funktion ska minska sjukskrivningar

  Det kan ta lång tid att komma igen efter att ha gått in i väggen. Men tack vare rehabkoordinatorn på pappersbruket Billerud Korsnäs blev Lottas sjukfrånvaro kort. Insatserna fick även positiva effekter på arbetsplatsen.

 • Läs även...

  Storstäderna slukar jobben

  Häften av alla de jobb som vuxit fram i den privata sektorn hamnar i storstadsregionerna. Det visar en ny undersökning från Stockholms handelskammare.

 • Läs även...

  Flexibilitet och tillit gav jämställdhetspris

  På årets mest föräldravänliga företag är frihet under ansvar ledorden. Emerson Process Management är företaget som vinner Unionens jämställdhetspris Guldnappen 2020.

 • Läs även...

  ”Snedrekryteringen går att påverka”

  Ellen Broström blev ingenjör för att hon var fascinerad av matematik, teknik och ledarskap. Jämställdheten inom yrket var inget som hon hade funderat över. Men väl på utbildningen reflekterade hon över att det var så många fler killar än tjejer.

 • Läs även...

  Lönegapet beror inte på risktagande män

  Att männen är mer tävlingsinriktade och tar större risker är knappast det som ger upphov till löneskillnaden mellan kvinnor och män. Det visar ny forskning.