Annons
 • Glaxo Smith Kline överklagar Läkemedelsverkets beslut om att stoppa försäljning av paracetamol i vanliga butikshyllor. Foto: Nora Lorek / TT

Stopp för Alvedon överklagas

Publicerad 21 maj 2015, kl 10:35

Beslutet att stoppa försäljning av paracetamoltabletter i vanliga butiker överklagas av läkemedelsbolaget Glaxo Smith Kline. Företaget menar att de inte fått ta del av studien som beslutet grundar sig på.

Glaxo Smith Kline (GSK), som tillverkar Alvedon, begär i en överklagan till förvaltningsrätten i Uppsala att Läkemedelsverkets paracetamol-stopp upphävs och att myndigheten ska handlägga ärendet på nytt. GSK menar att de inte fått ta del av informationen som beslutet grundar sig på, förrän de för ett par veckor sedan delvis fick ta del av studien i en dom från kammarrätten.

Som Kollega skrivit tidigare beslutade Läkemedelsverket i slutat av april att försäljning av paracetamol i tablettform ska upphöra utanför apotek från och med 1 november i år. Bakgrunden är en studie från Läkemedelsverket som visar att antalet förgiftningsfall fördubblats mellan 2000 och 2013, med en markant ökning 2009 då apoteksmarknaden avreglerades. Särskilt vanligt är det att unga kvinnor, som tar paracetamoltabletterna i självskadande syfte, blir förgiftade.

Alvedon- och panodilstoppet välkomnades av Unionen Farmaci och Hälsa, som under flera år försökt få bort paracetamolbaserade läkemedel från vanliga butikshyllor. De hade dock gärna sett att stoppet gällde även andra läkemedel.  

Paracetamol är ett av Sveriges vanligaste smärtstillande läkemedel och säljs receptfritt, bland annat som Alvedon och Panodil.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Fler män ger inte högre löner

  Låglöneyrken är ofta kvinnodominerade. Men när Medlingsinstitutet undersökte saken fann man inga belägg för att en ändrad könsbalans i ett yrke påverkar lönen.

 • Läs även...

  Över 20 miljoner till Unionens medlemmar

  Förra året delades nästan 24 miljoner kronor ut till medlemmar som fått hjälp av Unionens jurister i försäkringsärenden.

 • Läs även...

  Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning

  Den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän är psykisk ohälsa.
  Och många unga stressar så mycket att deras hälsa är i fara.
  – Det är alarmerande när unga som befinner sig i början av sitt yrkesliv riskerar att bli sjuka av jobbet. Arbetsgivarna måste ta situationen på allvar, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Mary ska förändra världen

  För Mary Juusela är jobbet inget jobb – utan ett kall. Målet är ett Sverige fritt från främlingsfientlighet och utanförskap.
  – Jag ska nå ut till alla innan jag dör, säger hon.

 • Läs även...

  Det lönar sig att höja rösten

  Unionen förhandlar och ger råd åt tusentals medlemmar varje år. De flesta är nöjda med stödet de får. Men skulle du vara missnöjd finns det mer hjälp att få.

 • Läs även...

  Fackligt arbete ska ge a-kassa

  Som Kollega tidigare berättat kan den som blir arbetslös efter att ha haft fackliga uppdrag förlora ekonomiskt på det, då det kan göra att man inte får full a-kassa. Under fredagen meddelades dock att regeringen har lagt fram ett lagförslag för att ändra på det, från den 1 juli 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.