Stora Enso agerar på kritik om barnarbete

Publicerad 21 mars 2014, kl 14:37

Häromdagen kritiserade fackliga företrädare Stora Ensos agerande när det gäller barnarbete i Pakistan. Nu organiserar bolaget om och flyttar på en av de ansvariga cheferna.

Efter avslöjandet i TV4:s Kalla Fakta om att en av Stora Ensos underleverantörer i Pakistan köper returpapper som samlats in av barn, i vissa fall bara fyra år gamla, har det stormat rejält. Senast var det 13 fackliga ledare som krävde svar från Stora Enso.

Nu organiserar företaget om. Dagens Arbete berättar att chefen för affärsområdet Renewable Packaging får lämna sitt uppdrag. I samband med avslöjandet om barnarbetet har denne sagt att man skulle ha gjort investeringen hos den pakistanska underleverantören även om man hade vetat om att de hade barn som arbetade åt dem.

Enligt Dagens Arbete är omorganisationen en del av koncernens arbete med frågor som rör
mänskliga rättigheter efter TV4:s avslöjande.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Han tar över Svenskt Näringsliv

  Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca blir ny vd för Svenskt Näringsliv.
  – Det är en klok man som förstår vikten av bra dialog och det hoppas jag att han lyckas föra vidare hos Svenskt Näringsliv, säger Mikael Hansson, ordförande för Unionenklubben på Astra Zeneca i Mölndal

 • Läs även...

  Många ser inte förbundet som en stark röst

  Unionen vill gärna synas och höras på den offentliga arenan. Men ännu är man inte där – bara 30 procent av medlemmarna anser att förbundet är en stark röst i samhällsdebatten.

 • Läs även...

  Skadligt att stå i både högklackat och lågskor

  Att stå och gå mycket på jobbet kan vara hälsovådligt både för kvinnor och män visar två nya studier. De som bär högklackat på jobbet kan få ryggvärk och andra fysiska besvär, medan män löper ökad risk för ljumskbråck även i vanliga lågskor.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Unionen: Fel att lagstifta om sextimmarsdag

  Ett arbetsliv med balans är viktigt för Unionen. Men vägen dit är inte en generell regel om sex timmars arbetsdag, tror Daniel Gullstrand, utredare och arbetsmiljöexpert på förbundet.

 • Läs även...

  Fick barn – blev av med chefstjänst

  Andra arbetsuppgifter och försämrade anställningsvillkor. Det var vad som väntade en regionchef när hon kom tillbaka efter sin föräldraledighet. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på nära 300 000 kronor.

 • Läs även...

  Korta tjänar mindre på mobilmässa

  Fem centimeter klack var ett absolut krav för kvinnor som ville ha jobbet som värdinna på Mobile World Congress i Barcelona. Andra krav var make up samt kort kjol. Nu har spanska facket UGT reagerat.

 • Läs även...

  Han förbättrar skyddet för visselblåsare

  Martin Jefflén arbetar för att öka det rättsliga skyddet för visselblåsare på Europanivå. Sedan 2013 är han ordförande för Eurocadres, som organiserar sex miljoner chefer och specialister.

 • Läs även...

  Facket bra för ekonomin

  Starka fackföreningar och den svenska partsmodellen har haft stor betydelse för demokratin och människors ekonomiska välstånd. Det visar en forskningsrapport från Futurion.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.