Annons
Annons

Stora klasskillnader på semestern

Publicerad 25 juni 2014, kl 16:01

Dubbelt så stor andel tjänstemän som arbetare åker iväg på en semesterresa, eller har tillgång till fritidshus eller husvagn. En skillnad i semestervanor som inte ändrats nämnvärt de senaste 30 åren. Men det är också stora skillnader tjänstemän emellan.

30 procent av arbetarna har varken åkt iväg på en semesterresa på minst en vecka, eller haft tillgång till fritidshus eller husvagn. För tjänstemän är det 14 procent. Det visar LO:s rapport om semestervanor för 2013 som presenterades i dag, onsdag. Och så har det, med undantag för enskilda konjunktursvängningar, sett ut under de senaste 30 åren.

Men det är också stora skillnader mellan högre och lägre tjänstemän. Till högre tjänstemän hör människor med minst sex års utbildning efter grundskolan. Till lägre hör yrken med krav på mindre än tre års utbildning efter grundskola. Bland lägre tjänstemän har 21 procent varken rest det senaste året eller haft tillgång till fritidshus/husvagn. För högre tjänstemän handlar det om tio procent.

Även när det gäller andra fritidsvanor är det stora skillnader. 40 procent av arbetarna läser aldrig böcker, medan 19 procent av tjänstemännen aldrig öppnar en bok. 22 procent av arbetarna använder aldrig dator, medan nio procent av tjänstemännen inte gör det.  17 procent av arbetarna motionerar aldrig, medan tio procent av tjänstemännen svarar samma sak.

LO:s rapport baserar sig på SCB:s undersökningar om levandsförhållanden, som kommer varje år.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Snart har du rätt att jobba längre

  Under onsdagen röstar riksdagen igenom förslaget att höja pensionsåldern. Går allt igenom höjs gränsen för hur länge du får jobba från 67 till 68 år. Och du har rätt att ta ut din allmänna pension från 62 år.

 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning

  Den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän är psykisk ohälsa.
  Och många unga stressar så mycket att deras hälsa är i fara.
  – Det är alarmerande när unga som befinner sig i början av sitt yrkesliv riskerar att bli sjuka av jobbet. Arbetsgivarna måste ta situationen på allvar, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Mellansvenska företag ropar efter kompetens

  Suget efter arbetskraft är stort, framförallt i mellersta Sverige, visar en ny undersökning. Unionens regionchef i Värmland är inte överraskad.

 • Läs även...

  Uppgradera dig till ledare 3.0

  Det är tufft att vara chef – men det blir tuffare. I framtiden måste du vara snabbrörlig, transparent, mjuk och coachande. Det finns bara en väg att gå – mot kompetensutveckling.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän är arbetslösa

  Arbetslösheten fortsätter att öka på bred front – både på grund av att konjunkturen mattas av och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Bland tjänstemännen drabbas de med administrativa tjänster särskilt hårt.

 • Läs även...

  Svårare att få jobb för uppsagda

  Fler varsel och stigande arbetslöshet. Nya siffror från Arbetsförmedlingen indikerar bistra tider på arbetsmarknaden. Men Unionens medlemmar tycks än så länge förskonade.

 • Läs även...

  Fler får sämre villkor på nytt jobb

  Trots högkonjunkturen satsar företagen inte tillräckligt på personalens kompetensutveckling. Statistik från Trygghetsrådet visar att en allt större andel av uppsagda tjänstemän får sämre villkor i sina nya jobb.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.