Annons
Annons
 • Medellönen för en sjuksköterska var 28 142 kronor i månaden, i november 2012. Medellönen för en sjuksköterska med enbart grundutbildning var 25 936 kronor i månaden. På bilden: Joel Fritz, sjuksköterska från Norrtälje. Foto: Jonas Eriksson

"För stora löneskillnader"

Publicerad 24 februari 2014, kl 09:46

Löneskillnaderna mellan olika yrken är för stora. Det anser en klar majoritet av alla anställda.

Att det finns ett brett stöd för minskade löneskillnader i Sverige, visade en LO-studie 2011. 4 500 anställda fick ta ställning till vad de ansåg var rimliga löner inom tio olika yrken. Nio av dessa var typiska arbetar- och tjänste­mannayrken, det tionde yrket var verkställande direktör.

De flesta ansåg att det är rimligt att det finns vissa skillnader. Rimlig lön för en kassörska ansågs exempelvis vara 22 800 kronor, medan en läkare borde få tjäna 39 000 kronor.

I verkligheten var dock skillnaderna betydligt större. En kassörska tjänade 20 400, medan läkaren drog in 52 800 kronor per månad. Medellönen för en försäljningschef var 54 600 kronor men en rimlig lön ansågs vara 35 700 kronor.

Medan tjänstemännen i flera fall ansågs ha för höga löner, var synen på arbetarnas löner omvänd. De tillfrågade ansåg till exempel att ett vårdbiträde borde få 25 200 kronor i månaden men i verkliga livet var genomsnittslönen nästan 4 000 kronor mindre.

Den yrkesgrupp som spelade i en helt egen division var verkställande direktörer i större börsbolag. TCO- och Saco-medlemmar ansåg att de var värda en bra lön, runt 100 000 kronor i månaden. LO-medlemmarna att det borde räcka med 61 700 kr. I verkligheten tjänar de mycket mer, nästan en miljon i månaden.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Högutbildade drar upp lönerna på jobbet

  När utbildningsnivån på arbetsplatsen ökar påverkar det produktiviteten. Det i sin tur ger avtryck i lönekuvertet. Det visar en ny studie.

 • Läs även...

  Här tjänar en ingenjör mest

  Lönen beror på var du jobbar, i alla fall om du är ingenjör. För en civilingenjör kan det handla om en skillnad på över 8 000 kronor mellan olika delar av landet. För en högskoleingenjör är den största löneskillnaden en tusenlapp mindre.

 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.