Annons
Annons
 • Medellönen för en sjuksköterska var 28 142 kronor i månaden, i november 2012. Medellönen för en sjuksköterska med enbart grundutbildning var 25 936 kronor i månaden. På bilden: Joel Fritz, sjuksköterska från Norrtälje. Foto: Jonas Eriksson

"För stora löneskillnader"

Publicerad 24 februari 2014, kl 09:46

Löneskillnaderna mellan olika yrken är för stora. Det anser en klar majoritet av alla anställda.

Att det finns ett brett stöd för minskade löneskillnader i Sverige, visade en LO-studie 2011. 4 500 anställda fick ta ställning till vad de ansåg var rimliga löner inom tio olika yrken. Nio av dessa var typiska arbetar- och tjänste­mannayrken, det tionde yrket var verkställande direktör.

De flesta ansåg att det är rimligt att det finns vissa skillnader. Rimlig lön för en kassörska ansågs exempelvis vara 22 800 kronor, medan en läkare borde få tjäna 39 000 kronor.

I verkligheten var dock skillnaderna betydligt större. En kassörska tjänade 20 400, medan läkaren drog in 52 800 kronor per månad. Medellönen för en försäljningschef var 54 600 kronor men en rimlig lön ansågs vara 35 700 kronor.

Medan tjänstemännen i flera fall ansågs ha för höga löner, var synen på arbetarnas löner omvänd. De tillfrågade ansåg till exempel att ett vårdbiträde borde få 25 200 kronor i månaden men i verkliga livet var genomsnittslönen nästan 4 000 kronor mindre.

Den yrkesgrupp som spelade i en helt egen division var verkställande direktörer i större börsbolag. TCO- och Saco-medlemmar ansåg att de var värda en bra lön, runt 100 000 kronor i månaden. LO-medlemmarna att det borde räcka med 61 700 kr. I verkligheten tjänar de mycket mer, nästan en miljon i månaden.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Svagt samband mellan lön och prestation

  Det är svårt att motivera anställda enbart med lönen. En chef som vill att medarbetarna ska jobba bra bör fokusera på arbetsmiljön – och se till att löneprocessen blir rättvis. Det visar forskning från Stockholms universitet.

 • Läs även...

  Tuffa förhandlingar om löner i tjänstesektorn

  Förhandlingarna om nya avtal i tjänstesektorn går trögt. Arbetsgivarna inom Almega har framför allt motsatt sig lönenivån i avtalen.

 • Läs även...

  Lön – känsligt ämne för många

  Att vi är intresserade av andras löner betyder inte att vi är bekväma med att tala om vår egen lön. Prata lön är känsligt både för dem som tjänar mycket och dem som tjänar lite.

 • Läs även...

  7 tips inför lönesamtalet

  Sedan fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om lönenivån är det nu dags för övriga branscher. Därefter sätts lönerna lokalt ute på företagen. Men i år kan lönesamtalen bli annorlunda då många av oss jobbat på distans. Här är sju tips på vad du ska tänka på.