Annons
Annons
 • Unionens ordförande Martin Linder.

Stora utmaningar när Sverige digitaliseras

Publicerad 6 december 2016, kl 16:39

Den tekniska utvecklingen påverkar även arbetsmarknaden. Fler kommer att arbeta via digitala plattformar – och många arbeten försvinner helt. På ett seminarium om digitalisering och globalisering pratade Martin Linder om framtiden.

Arbetsmarknaden är i början av omvälvande förändringar. Mycket tyder på att många av de traditionella anställningarna snart byts mot andra sätt att arbeta på. Under onsdagsförmiddagen arrangerade Centerpartiet och Unionen ett seminarium på temat ”Digitalisering, globalisering och teknikskifte – utmaningar för svensk arbetsmarknad och företagens konkurrenskraft”.

Martin Linder, förbundsordförande för Unionen, inledde med att säga att Sverige även i framtiden behöver en arbetsmarknad som är reglerad genom kollektivavtal. Förutsättningen är att tillräckligt många människor är medlemmar i fackförbund och att tillräckligt många företag är medlemmar i arbetsgivarorganisationer. Men om teknikutvecklingen leder till färre traditionella anställningar – till förmån för olika former av egenanställningar – riskerar legitimiteten att försvinna, enligt Martin Linder.

- Hittills har vi sagt att vi organiserar personer som är anställda. Men efter förra kongressen tog vi beslut om att organisera alla som utför arbete. I dag utgår all reglering från arbetstagare, arbetsgivare och arbetsplats. Men vad händer om de begreppen blir luddiga? Den här utvecklingen kräver mycket arbete från vår sida och från politikerna. Socialförsäkringssystemen är inte anpassade för den som inte har en traditionell anställning, sa han.

Martin Linder tror på en snabb utveckling av de digitala plattformarna. Via en sådan kan den som vill ha ett arbete utfört lägga ut en beställning och en uppdragstagare utföra beställningen.

- Hittills finns inte så många sådana plattformar i Sverige, men det finns ingen anledning att tro att den utvecklingen inte kommer. Då behöver vi lagstiftningshjälp för att få rätt att organisera personer som arbetar via dem. Vi har också en idé om en certifieringslösning för att se till att digitala plattformar inte konkurrerar med hjälp av oschyssta villkor.

Under seminariet hölls också en paneldiskussion. I panelen deltog bland andra Anna Breman, chefekonom på Swedbank, som skrivit rapporten Diginomics. Hon sa bland annat att vi bara har sett början på digitaliseringen av arbetslivet och att många arbetsuppgifter kommer att försvinna när tekniken utvecklas.

- Hittills har främst enklare rutinarbeten försvunnit. I framtiden kommer påverkan vara mycket bredare, även inom kvalificerade yrken som exempelvis läkare. Och när vi får självkörande bilar påverkas hela transportbranschen. Vi kommer också att se ett kraftigt ökat egenföretagande och personer som arbetar visstid med ett eget företag vid sidan om. Det är socialförsäkringssystemen inte alls anpassade efter.

Panelen verkade också överens om behovet av ett livslångt lärande för att möta digitaliseringen.

- Hittills har allt fokus legat på att utbilda folk till arbeten, men utbildningssystemet måste anpassas till att utbilda även dem som redan är i arbetslivet, sa Martin Linder.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.