• Unionens ordförande Martin Linder.

Stora utmaningar när Sverige digitaliseras

Publicerad 6 december 2016, kl 16:39

Den tekniska utvecklingen påverkar även arbetsmarknaden. Fler kommer att arbeta via digitala plattformar – och många arbeten försvinner helt. På ett seminarium om digitalisering och globalisering pratade Martin Linder om framtiden.

Arbetsmarknaden är i början av omvälvande förändringar. Mycket tyder på att många av de traditionella anställningarna snart byts mot andra sätt att arbeta på. Under onsdagsförmiddagen arrangerade Centerpartiet och Unionen ett seminarium på temat ”Digitalisering, globalisering och teknikskifte – utmaningar för svensk arbetsmarknad och företagens konkurrenskraft”.

Martin Linder, förbundsordförande för Unionen, inledde med att säga att Sverige även i framtiden behöver en arbetsmarknad som är reglerad genom kollektivavtal. Förutsättningen är att tillräckligt många människor är medlemmar i fackförbund och att tillräckligt många företag är medlemmar i arbetsgivarorganisationer. Men om teknikutvecklingen leder till färre traditionella anställningar – till förmån för olika former av egenanställningar – riskerar legitimiteten att försvinna, enligt Martin Linder.

- Hittills har vi sagt att vi organiserar personer som är anställda. Men efter förra kongressen tog vi beslut om att organisera alla som utför arbete. I dag utgår all reglering från arbetstagare, arbetsgivare och arbetsplats. Men vad händer om de begreppen blir luddiga? Den här utvecklingen kräver mycket arbete från vår sida och från politikerna. Socialförsäkringssystemen är inte anpassade för den som inte har en traditionell anställning, sa han.

Martin Linder tror på en snabb utveckling av de digitala plattformarna. Via en sådan kan den som vill ha ett arbete utfört lägga ut en beställning och en uppdragstagare utföra beställningen.

- Hittills finns inte så många sådana plattformar i Sverige, men det finns ingen anledning att tro att den utvecklingen inte kommer. Då behöver vi lagstiftningshjälp för att få rätt att organisera personer som arbetar via dem. Vi har också en idé om en certifieringslösning för att se till att digitala plattformar inte konkurrerar med hjälp av oschyssta villkor.

Under seminariet hölls också en paneldiskussion. I panelen deltog bland andra Anna Breman, chefekonom på Swedbank, som skrivit rapporten Diginomics. Hon sa bland annat att vi bara har sett början på digitaliseringen av arbetslivet och att många arbetsuppgifter kommer att försvinna när tekniken utvecklas.

- Hittills har främst enklare rutinarbeten försvunnit. I framtiden kommer påverkan vara mycket bredare, även inom kvalificerade yrken som exempelvis läkare. Och när vi får självkörande bilar påverkas hela transportbranschen. Vi kommer också att se ett kraftigt ökat egenföretagande och personer som arbetar visstid med ett eget företag vid sidan om. Det är socialförsäkringssystemen inte alls anpassade efter.

Panelen verkade också överens om behovet av ett livslångt lärande för att möta digitaliseringen.

- Hittills har allt fokus legat på att utbilda folk till arbeten, men utbildningssystemet måste anpassas till att utbilda även dem som redan är i arbetslivet, sa Martin Linder.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Mellansvenska företag ropar efter kompetens

  Suget efter arbetskraft är stort, framförallt i mellersta Sverige, visar en ny undersökning. Unionens regionchef i Värmland är inte överraskad.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Drabbade på Ikea nöjda med avgångspaket

  Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige. Det har lett till kritik men många anställda har också berömt de paket som förhandlat fram av Unionenklubben.

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän är arbetslösa

  Arbetslösheten fortsätter att öka på bred front – både på grund av att konjunkturen mattas av och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Bland tjänstemännen drabbas de med administrativa tjänster särskilt hårt.

 • Läs även...

  Minst nio månadslöner till varslade på Ikea

  Anställda på Ikea som blir övertaliga efter höstens storvarsel kommer att erbjudas ett avgångsvederlag på minst nio månadslöner. Enligt företaget kommer färre än de 560 varslade att förlora jobbet. Enligt Unionens representant är dock många medlemmar oroliga.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.