Storafusion gynnar även anställda

Publicerad 12 juni 1998, kl 12:00

Storafusionen gynnar även anställda

När fusionen mellan Stora och Enso offentliggjordes gjorde börsen ett glädjehopp. För Storas aktieägare ser den ut att bli ett klipp.
På sikt är affären också bra för de anställda, enligt SIF:s förbundsekonom Gunnar Fond.

- Fusionen skapar en otrolig styrka på de marknader där Stora och Enso konkurrerar. De som har mest att frukta bland våra medlemmar är de som arbetar i andra skogsbolag, säger Gunnar Fond.

På kort sikt prioriteras kraven på facklig representation i koncernsstyrelsen. Något ägarna motsätter sig. Men SIF och Pappers kommer tillsammans med de finska facken driva frågan.

- Det är viktigt för bolaget att få de anställda med sig, säger Gunnar Fond.

Han kommer under sommaren och hösten fungera som en konsult åt SIF-klubben på Stora, och hjälpa dem med konsekvensbeskrivingar och analyser.

Fler skogfusioner är på gång, om man ska tro affärstidningarna.

- Det är svårt att vara nischbolag i den här branschen där storleken har enorm betydelse.

Över en natt blev Modo och SCA mycket mindre i en jämförelse med konkurrenten Stora. De mindre bolagen som Korsnäs och Assi-Domän påverkas också. Det tuffa konkurrensen betyder också att de svenska enheterna inom Stora Enso måste skapa sig egna starka positioner inom koncernen för att undvika risken att flyttas eller läggas ner, enligt Gunnar Fond.

Den svenska skogsindustrin är fortfarande en viktig del av svensk industri och sysselsätter över 100 000 personer. Lika många är beroende av den för sitt uppehälle.

Skogsindustrin börjar nu gå åt samma håll som bil- och elektronikindustrin, det vill säga bestå av några globala företag. Med färre aktörer hoppas aktiemarknaden att priserna ska stabiliseras.

- De starka svängningar som skogsindustrin är känd för undviks, och avkastningsnivåerna kan höjas vilket i sin tur innebär en ökat investeringstakt på lång sikt, säger Gunnar Fond.

För att överleva på sikt måste den svenska skogsindustrin öka förädlingsgraden.

- Det är där vi kan bli bäst. Konkurrensen från billiga länder ökar på de enklare kvalitéerna, säger Gunnar Fond.

LILIAN ALMROTH

  Lediga jobb
  • Läs även...

   Tuff e-handel tvingar Ellos att varsla

   Ellos behöver spara 100 miljoner kronor och varslar därför ett 50-tal anställda.
   – Vi växer inte i lika hög utsträckning som branschen i övrigt, säger Hans Lindau, ordförande i Unionenklubben på företaget.

  • Läs även...

   "Vi har alltid varit stridbara"

   På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

  • Läs även...

   Turordningen inte självklar

   Trodde du att sist in-först ut var en absolut regel? Då tror du fel. Det blir allt vanligare att fackklubbar kommer överens med arbetsgivaren om en alternativ turordning, genom en så kallad avtalsturlista.

  • Läs även...

   Många tror sig älska jobbet

   Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

  • Läs även...

   Årets jobbhjältar prisades

   En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

  • Läs även...

   Tufft jobba fackligt i bemanningsbranschen

   I början av sommaren fick Tashmina Berdini pris för sitt arbete med att få igång en facklig verksamhet på Academic Work Consulting. I dag är risken stor att klubben hon var med att starta läggs ned.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.