Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Storasyskon tjänar mer

Är du äldst i syskonskaran? Grattis! Nu är det belagt att storasyskon har ett försprång. I alla fall när det gäller att göra karriär. Småsyskon har däremot oftare kreativa jobb.
Publicerad 21 november 2016, kl 14:43
Hasse Holmberg/TT
Hasse Holmberg/TT

Din placering i syskonskaran påverkar både personlighet och yrkesval. Storasyskon har i högre utsträckning ledaregenskaper som mer uthållighet, social mognad och känslomässig stabilitet. Är du förstfödd har du dessutom cirka 20 procent högre chans att bli chef än syskon nummer tre.

Det visar en ny rapport från IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) som studerat dels en halv miljon svenska unga män vid mönstringen och dels 1,4 miljon yrkesverksamma män och kvinnor. Studien är unik och den första som kunnat fastställa att det finns skillnader i personlighet som beror på var i syskonordningen vi är födda.

– Syftet var att studera syskonordning och framtida yrkesval. Vi fann att storasyskons bättre sociala förmåga inte beror på biologiska skillnader utan kan förklaras av uppväxtmiljön. Föräldrar tycks engagera sig mer i sina förstfödda jämfört med de yngre syskonen. Det kan vara en viktig förklaring till storasyskons personlighet och yrkesval, säger Björn Öckert, professor, forskare i utbildnings- och arbetsmarknadsekonomi och en av rapportförfattarna.

Småsyskonen lägger mindre tid på att läsa läxor, tittar oftare på tv samt spelar mer dataspel än sina flitigare äldre syskon.

Var i syskonordningen och vilket kön du har påverkar också karriär och yrkesval. Ju fler äldre syskon av samma kön, desto sämre går det för de yngre. Och ju längre ned i syskonskaran du befinner dig desto mindre lyckad tycks din karriär vara. Det är en fallande skala.

Men är det då helt kört om du befinner dig långt ned i en syskonskara?

Nejdå, även om storasyskonen snabbt sprintar uppför karriärstegen och ofta är mer välbetalda har småsyskonen i gengäld ofta nyskapande arbeten och driver egna företag.

– Vi har inte kunnat belägga om det beror på att småsyskonen är mer drivande och entreprenöriella eller om det helt enkelt är för att de inte lyckas på annat sätt. Det kanske är både och. Däremot har vi kunnat konstatera att småsystrar har kreativa jobb i högre utsträckning än sina storasystrar, säger Björn Öckert. 

Gertrud Dahlberg
[email protected]

Ledarskap

Chefers arbetsmiljö glöms bort

Stress och en ohållbar arbetssituation. Det är vardagen för många av landets chefer. Trots det faller ansvaret för deras arbetsmiljö ofta mellan stolarna. Den slutsatsen drar Arbetsmiljöverket efter att ha inspekterat 1 100 företag.
Ola Rennstam Publicerad 25 april 2024, kl 08:01
Dålig arbetsmiljö för chefer. En kvinnlig chef masserar sin handled och en manlig chef har hela sin datorskärm täckt med kom ihåg-lappar.
När Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsmiljön för chefer i privat sektor fann man brister på 65 procent av fallen. Foto: Colourbox.

I juni 2022 inledde Arbetsmiljöverket en stor insats med fokus på chefer inom privat sektor. Sammanlagt gjordes 1 100 inspektioner under ett och ett halvt års tid – och nu är rapporten klar. Den visar att myndighetens inspektörer fann brister i arbetsmiljöarbetet på 65 procent av de inspekterade företagen. 

Insatsen har fokuserat på första linjens chefer, alltså de chefer som är närmast medarbetarna.

– Det är yrkesgrupp som ofta pressas både uppifrån och nedifrån i organisationen, vilket kan leda till stress och en ohållbar arbetsmiljö, säger Malin Cato, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket.

Chefers arbetsmiljö glöms bort

Rapporten visar att ansvaret för chefernas arbetsmiljö ofta faller mellan stolarna. Första linjens chefer exkluderas från medarbetarundersökningar, skyddsronder och medarbetarsamtal. Malin Cato anser att chefernas arbetsmiljö behöver lyftas och synliggöras.

Malin Cato, Arbetsmiljöverket

– På många företag är det inte självklart att tänka på cheferna som vanliga arbetstagare. En chef är också en medarbetare, som behöver en bra arbetsmiljö för att kunna vara ett bra stöd åt andra. Om chefen har en bra arbetsmiljö är chansen större att medarbetarna har det, säger hon.

Varför glöms chefernas arbetsmiljö bort?
– Inspektionerna har visat att den person som ansvarar för första linjens chefers arbetsmiljö, det vill säga dennes chef, inte alltid har förstått att det ingår i arbetsuppgifterna. Många saknar också tillräcklig kunskap inom arbetsmiljöområdet. Risken är att de arbetsmiljöfrågor som berör chefer inte tas om hand och det kan i sin tur leda till ohälsa och olyckor.

Arbetsmiljöombud saknas för chefer

Arbetsmiljöverket påpekar att första linjens chefer ofta saknar arbetsmiljöombud*. I många fall finns arbetsmiljöombud på arbetsplatsen men de representerar medarbetarna gentemot arbetsgivaren.

– Cheferna ses ofta som arbetsgivarrepresentanter och som en motpart. Här har arbetsmiljöombuden en viktig roll i att påtala arbetsmiljörisker. Även chefer kan behöva arbetsmiljöombud, säger Malin Cato.

Arbetsmiljöverket understryker att majoriteten av de inspekterade företagen har åtgärdat de påpekade bristerna.

*Inom Unionen benämns rollen "arbetsmiljöombud" men lagstiftningen och Arbetsmiljöverket använder benämningen  "skyddsombud".