Annons
 • Tjänstemännens löner har inte ökat lika mycket som arbetarnas, hittills i år, visar Medlingsinstitutets statistik. Foto: Jack Mikrut/TT

Större löneökning för arbetare i år

Publicerad 2 oktober 2014, kl 11:05

Till skillnad från förra året ökar lönerna mer för arbetare än för tjänstemän i år. Det visar Medlingsinstitutets siffror av löneutvecklingen för första halvåret 2014.

De hittills uppmätta löneökningarna i näringslivet för tjänstemän låg på 2,7 procent från januari till och med juli månad i år. Motsvarande siffra för arbetare uppgick till 2,9 procent.

Som Kollega skrivit tidigare visar en LO-rapport att lönegapet mellan arbetare och tjänstemän inte sedan 1930-talet varit så stort, och att gapet fortsätter att öka. Förra året ökade arbetarnas medellön med 2,0 procent jämfört med 2,8 procent för tjänstemännen.

I årets siffror från Medlingsinstitutets uppmättes ökningen för hela ekonomin till 2,7 procent.

 

Lediga jobb
 • Läs även...

  Snart har du rätt att jobba längre

  Under onsdagen röstar riksdagen igenom förslaget att höja pensionsåldern. Går allt igenom höjs gränsen för hur länge du får jobba från 67 till 68 år. Och du har rätt att ta ut din allmänna pension från 62 år.

 • Läs även...

  S störst bland tjänstemännen

  Socialdemokraterna är fortfarande största parti både hos arbetare och tjänstemän. Men bland arbetarna är Sverigedemokraterna nästan i kapp – här skiljer bara fem procentenheter. Det visar SVT:s vallokalsundersökning.

 • Läs även...

  Nytt jobb lönar sig för kvinnor

  Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är fortfarande stora. Men nya siffror från TRR Trygghetsrådet ger signaler om att skillnaderna kan vara på väg att utjämnas.

 • Läs även...

  Här tjänar man mest

  Bor man i Stockholm och jobbar inom finans och försäkring är man vinnare i löneracet. Men även tjänstemän i Uppsala drar upp snittlönerna för riket.

 • Läs även...

  Löneskillnader en gåta för forskarna

  Ju högre lön desto större är löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Forskare har försökt finna svaret på varför glastaket finns genom att studera anställda som pluggat ekonomi eller juridik.

 • Läs även...

  Tyskt avtal kan påverka svenska plånböcker

  4,3 procents löneökningar i år. De höga löneökningarna i det nya avtalet för anställda i den tyska metallindustrin kan ge högre löneökningar även i Sverige på sikt.

 • Läs även...

  Tuffa tider för miljardärer

  Det är "tuffa" tider för väldens rikaste. En rapport från schweiziska banken UBS visar att dollarmiljardärernas sammanlagda tillgångar sjönk i fjol. Men i Sverige blev det summa summarum en ny dollarmiljardär.

 • Läs även...

  Högre löneökningar för att nå inflationsmål

  I en ny rapport spår Konjunkturinstitutet, KI, att de nya löneavtalen som börjar gälla nästa år kommer att hamna i nivå med de förra. Men för att nå inflationsmålet krävs egentligen högre löneökningar, menar KI.

 • Läs även...

  Så mycket ökar lönerna

  2,6 procent. Så mycket ökade lönerna i Sverige under årets första sju månader. Det visar ny statistik från Medlingsinstitutet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.