Annons
 • Tjänstemännens löner har inte ökat lika mycket som arbetarnas, hittills i år, visar Medlingsinstitutets statistik. Foto: Jack Mikrut/TT

Större löneökning för arbetare i år

Publicerad 2 oktober 2014, kl 11:05

Till skillnad från förra året ökar lönerna mer för arbetare än för tjänstemän i år. Det visar Medlingsinstitutets siffror av löneutvecklingen för första halvåret 2014.

De hittills uppmätta löneökningarna i näringslivet för tjänstemän låg på 2,7 procent från januari till och med juli månad i år. Motsvarande siffra för arbetare uppgick till 2,9 procent.

Som Kollega skrivit tidigare visar en LO-rapport att lönegapet mellan arbetare och tjänstemän inte sedan 1930-talet varit så stort, och att gapet fortsätter att öka. Förra året ökade arbetarnas medellön med 2,0 procent jämfört med 2,8 procent för tjänstemännen.

I årets siffror från Medlingsinstitutets uppmättes ökningen för hela ekonomin till 2,7 procent.

 

Lediga jobb
 • Läs även...

  S störst bland tjänstemännen

  Socialdemokraterna är fortfarande största parti både hos arbetare och tjänstemän. Men bland arbetarna är Sverigedemokraterna nästan i kapp – här skiljer bara fem procentenheter. Det visar SVT:s vallokalsundersökning.

 • Läs även...

  Nytt jobb lönar sig för kvinnor

  Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är fortfarande stora. Men nya siffror från TRR Trygghetsrådet ger signaler om att skillnaderna kan vara på väg att utjämnas.

 • Läs även...

  Unionen tar täten för jobb åt nyanlända

  Unionen är det enda tjänstemannafack som är delaktiga i principöverenskommelsen för att ge nyanlända jobb, som presenterades i förra veckan. Detta till skillnad från LO där så gott som samtliga förbund är intresserade.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.