Annons
Annons
 • Tjänstemännens löner har inte ökat lika mycket som arbetarnas, hittills i år, visar Medlingsinstitutets statistik. Foto: Jack Mikrut/TT

Större löneökning för arbetare i år

Publicerad 2 oktober 2014, kl 11:05

Till skillnad från förra året ökar lönerna mer för arbetare än för tjänstemän i år. Det visar Medlingsinstitutets siffror av löneutvecklingen för första halvåret 2014.

De hittills uppmätta löneökningarna i näringslivet för tjänstemän låg på 2,7 procent från januari till och med juli månad i år. Motsvarande siffra för arbetare uppgick till 2,9 procent.

Som Kollega skrivit tidigare visar en LO-rapport att lönegapet mellan arbetare och tjänstemän inte sedan 1930-talet varit så stort, och att gapet fortsätter att öka. Förra året ökade arbetarnas medellön med 2,0 procent jämfört med 2,8 procent för tjänstemännen.

I årets siffror från Medlingsinstitutets uppmättes ökningen för hela ekonomin till 2,7 procent.

 

Lediga jobb
 • Läs även...

  "Politikerna kommer ge parterna mer tid"

  Claes Stråth, tidigare generaldirektör för Medlingsinstitutet, är övertygad om att politikerna kommer ge las-förhandlarna mer tid för att slippa få frågan i sina knän.

 • Läs även...

  Snart har du rätt att jobba längre

  Under onsdagen röstar riksdagen igenom förslaget att höja pensionsåldern. Går allt igenom höjs gränsen för hur länge du får jobba från 67 till 68 år. Och du har rätt att ta ut din allmänna pension från 62 år.

 • Läs även...

  Fler män ger inte högre löner

  Låglöneyrken är ofta kvinnodominerade. Men när Medlingsinstitutet undersökte saken fann man inga belägg för att en ändrad könsbalans i ett yrke påverkar lönen.