Annons
Annons
 • Arbetsförmedlingen

Stort missbruk av anställningsbidrag

Publicerad 8 oktober 2013, kl 09:22

Arbetsgivarna klagar ofta på att arbetskraften är så dyr. Men faktum är att det i dag finns helt gratis arbetskraft att tillgå, som vi skattebetalare finansierar. Vi har tittat på vilka bidragsformer som finns i dag - och hur de missbrukas.

Vi minns ALU-jobben, plusjobben, äldrestödet och amsjobben.
 
I dag finns det instegsjobb, nystartsjobb, särskilt nystartsjobb, anställningsstöd och lönebidragsjobb. Och så praktikplatser på det. (Läs mer om bidragsformerna längre ned.)

Gemensamt för de alla är att arbetsgivaren kan få bidrag av staten för att anställa någon som av en eller annan anledning har svårt att få jobb och som behöver hjälp in på arbetsmarknaden. 

Men där det finns pengar att tjäna finns det också risk för missbruk. Enligt regeringens utredare kan missbruket med olika former av anställningsbidrag röra sig om miljardbelopp.

Trots regler om kontroll och uppföljningar hamnar många av de som är avlönade med skattepengar i händerna på oseriösa och till och med kriminella arbetsgivare. Andra råkar illa ut på grund av slarv eller för att det finns ett systemfel. Regeringen har tillsatt ett flertal utredningar för att komma tillrätta med problemet.

Under tiden hamnar många i kläm och blir snuvade på pensioner och försäkringar och i vissa fall också lönen. I fjol konstaterade riksdagens utredningstjänst att mer än 6 400 lönebidragare helt saknade försäkring om de skulle bli skadade på jobbet.

Trots att det finns krav på att facket ska tillfrågas är det inte ovanligt, enligt Unionens ombudsmän, att Arbetsförmedlingen ofta struntar i fackets rekommendationer och att facket inte ens alltid blir informerade.

I augusti 2013 var 135 530 personer i olika former av subventionerat arbete. Vi har gått igenom de typer som finns i dag, och vad de innebär. Läs mer om de olika bidragsformerna nedan, och hur Arbetsförmedlingen ofta missar att göra de kontroller som krävs, i artiklarna intill.

Nystartsjobb

Förstärkt, särskilt nystartsjobb

Lönebidrag

Instegsjobb

Särskilt anställningsstöd

Praktik

Fakta

Kostnader för anställnigsbidrag 2012:

 • Särskilt anställningsstöd
  - 0,89 miljarder kr
 • Förstärkt särskilt anställningsstöd
  -  0,14 miljarder kr
 • Instegsjobb
  - 0,34 miljarder kr
 • Lönebidrag mm
  - 11,758 miljarder kr
 • Nystartsjobb
  - 6,2 miljarder kr

(Källa: AF)

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  "Ett styrkebesked för den svenska modellen"

  I tisdags lade arbetsmarknadens parter fram ett förslag om förändrad strejkrätt. Förslaget, som sannolikt även blir regeringens, får dock kritik från vissa håll.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Så bör facket hantera sexuella trakasserier

  Arbetsgivaren är ansvarig för att förhindra sexuella trakasserier på jobbet. Men hur ska det lokala facket agera? Den frågan ger TCO svar på i en ny handbok.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  ”Kan få arbetslöshet på 25 procent”

  Insatserna för att dämpa följderna av corona är långt ifrån tillräckliga. Det anser Stefan Koskinen på Almega, som tror att vi riskerar en arbetslöshet på mellan 20 och 25 procent om inte regeringen tar till kraftfulla åtgärder.

 • Läs även...

  "Vi är glada att vi får behålla jobben"

  Om några veckor skulle Liseberg ha slagit upp portarna för säsongen. Men coronakrisen gör att premiären skjuts upp och personalen permitteras. Carina Berntsson är en av dem som går ner i tid – men är inte orolig för att bli av med jobbet.

 • Läs även...

  Fler får sämre villkor på nytt jobb

  Trots högkonjunkturen satsar företagen inte tillräckligt på personalens kompetensutveckling. Statistik från Trygghetsrådet visar att en allt större andel av uppsagda tjänstemän får sämre villkor i sina nya jobb.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.