Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stort stöd för SAS-personalen i sociala medier

Turerna kring SAS har rönt enorm uppmärksamhet i sociala medier. Stödet för de anställda är stort, vilket har utnyttjats som påtryckning av Unionen som nu tillsammans med sju andra fack inlett förhandlingar med bolaget.
Lina Björk Publicerad 15 november 2012, kl 14:06
SAS-plan på väg upp i luften.

"Gilla om du tycker att SAS ska kalla till förhandling med Unionen. Dela gärna denna uppdatering med dina vänner - tack på förhand för ditt stöd!"

- Den statusuppdateringen lade Unionen ut klockan tio igår morse. En liknande uppmaning gick ut på Twitter och några timmar senare hade flera tusen läst inläggen och tryckt på gilla-knappen. Förbundet fick på eftermiddagen en förhandlingsframställan av SAS.

- Det är en enorm uppslutning för SAS-medarbetarna på de sociala medierna. Man förstår deras situation och att det är ett hårt läge, säger Johan Ulvenlöv, Unionens expert på digitala medier.

De senaste fyra dagarna har det sammanlagt twittrats över 10 000 inlägg om SAS-krisen. Företaget har fått en mängd frågor från sina kunder, många av dem handlar om biljetter och resor.

För Unionens del har man fokuserat på att ha en realtidsuppdatering, så att medlemmarna kan följa vad som händer, i takt med att man får information från avtalsenheten.

- Vi försöker att fånga upp det stöd som finns, bland annat genom att peka på vad som skrivs. Sen försöker vi också att öka stödet för våra medlemmar, till exempel genom att uppmana dem att vara aktiva i sociala medier. De senaste dagarna har det rönt stor framgång. Jag vet inget annat fackförbund som har gjort något liknande,  säger Johan Ulvenlöv.

Hur är stödet för SAS i de sociala medierna?
- Det är många som känner för företaget SAS, men ogillar hur de betett sig gentemot sina medarbetare.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.