Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Storvarsel i Hudiksvall

Cargotec Hiab lägger ner produktionen av kranar i Hudiksvall. Det innebär att 150 jobb kan komma att försvinna, dessutom berörs ett stort antal underleverantörer.
Ola Rennstam Publicerad 11 februari 2014, kl 15:43
HIAB
HIAB

Hudiksvalls arbetsmarknad har drabbats av flera hårda slag den senaste tiden. I våras meddelade Ericsson att man stänger sin fabrik av telekomkablar och en av stadens största arbetsgivare, Cargotec Hiab, har gjort personalneddragningar i olika omgångar. I dag kom nästa smäll.
Cargotec Hiab har för avsikt att upphöra med all tillverkning av lastbilskranar, återvinningskranar och skogskranar och därmed minska personalstyrkan ytterligare - från 300 personer till 150. Omfattningen av varslet blir dock betydligt större om man även räknar in alla lokala underleverantörer som berörs.
– Det är omfattande varsel och väldigt tråkigt. Hudiksvall har redan åkt på några rediga smällar och det här kom överraskande för man har nyss gjort stora rationaliseringar på företaget, det är knappt att de som blev uppsagda då har gått hem ens, säger Dan Persson, ombudsman på Unionen.

Under tisdagen hålls medlemsmöten på arbetsplatsen men några riktiga förhandlingar har inte kommit igång ännu.

– Vi på Unionen ska göra allt som står i vår makt för våra medlemmar. Att de, trots den här tråkiga situationen, får det så bra som möjligt och få till stånd så få som möjligt får gå , säger Dan Persson.

Enligt företagsledningen ska avvecklingen ske successivt och vara klar under första kvartalet 2015. Kvar i Hudiksvall blir då forskning, support, eftermarknad och reservdelar. Unionen har drygt 100 medlemmar på arbetsplatsen.

Orsaken till beslutet uppges vara den hårdnande konkurrensen och höjda krav på kostnadseffektivitet.
– Jag vill betona att den här planen inte beror på någon besvikelse med nuvarande montering. Planen baseras helt på nödvändigheten av att förbättra Hiabs lönsamhet och att minska kostnadsstrukturerna till en konkurrenskraftig nivå, säger Mika Selänne, vd för Hiab Supply, till helahälsingland.se.

 

Varsel

Runt 1 500 personer sägs upp på Spotify

Spotify säger upp runt 1 500 anställda. Omkring 240 av dem arbetar i Sverige. Nedskärningen är den andra på mindre än ett år.
David Österberg Publicerad 4 december 2023, kl 12:51
Daniel Ek, vd för Spotify.
Runt 1 500 personer sägs upp från Spotify i nya nedskärningar. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT.

Under måndagsmorgonen skickade Daniel Ek, vd för Spotify, ett meddelande till alla anställda. I det framgick att företaget tänker säga upp 17 procent av personalstyrkan. Det innebär totalt runt 1 500 personer. Omkring 240 av de svenska medarbetarna blir av med jobbet, enligt fackförbundet Sveriges Ingenjörer, som fått siffran från Spotify. Klubben på Spotify vill i nuläget inte uttala sig om detaljer.

”Vi är så klart ledsna över att många av våra kollegor påverkas av det här beslutet. Just nu är klubbens fokus att hjälpa de medlemmar som är påverkade av Spotifys nedskärningar och se till att de får det stöd de behöver”, skriver Jonas Sundberg, Unionens klubbordförande, i ett mejl till Kollega.

I brevet till de anställda skriver Daniel Ek att Spotify påverkas av det ekonomiska läget i världen: ”Den ekonomiska tillväxten har avtagit dramatiskt och kapitalet har blivit dyrare.”

Gjorde vinst på 32 miljoner euro

Enligt Spotifys kvartalsrapport för tredje kvartalet går det dock bra för företaget. Antalet premiumanvändare ökade med 16 procent och vinsten för kvartalet blev 32 miljoner euro. Men Daniel Ek anser att organisationen är ineffektiv och att för många anställda arbetar i stöttande roller och ”till och med gör arbete kring arbetet snarare än att bidra till möjligheter med verklig effekt.”

Nedskärningen är den andra i år. I januari meddelade Spotify att sex procent av personalen skulle sägas upp. Runt 100 personer fick lämna Spotify i Sverige. Den gången struntade företaget i att förhandla med och informera Unionen. Den här gången har klubben och Unionen fått information om neddragningarna i förväg, enligt Unionens presstjänst. Enligt brevet från Daniel Ek ska all berörd personal få en kalenderinbjudan till samtal under måndagen. Samtalen ska vara avklarade innan onsdag.

Spotify saknar kollektivavtal

De personer som sägs upp får, enligt företaget, i genomsnitt fem månadslöner i avgångsvederlag och två månaders karriärstöd.

Spotify saknar kollektivavtal. Under våren och början av sommaren försökte Unionen få företaget att teckna ett avtal, men Spotify drog sig ur förhandlingarna. Enligt företaget skulle ett kollektivavtal inte ge de anställda något mervärde.

Kollega söker Spotify och Unionen.