Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Storytels vd backar om kollektivavtal

Unionenklubben på bokförlaget Massolit har återuppstått sedan hoppet väckts om att de anställda ska få behålla sitt kollektivavtal. Massolit/Storytels vd har tänkt om och menar dessutom att det inte finns någon tanke på att upphäva avtalet på nyförvärvade Norstedts.
Johanna Rovira Publicerad 14 oktober 2016, kl 09:24
Vilhelm Stokstad/TT
Vilhelm Stokstad/TT

Ljudboksföretaget Storytel slogs i juli förra året ihop med Massolit Förlagsgrupp varpå vd Jonas Tellander deklarerade att man inte ämnade förlänga kollektivavtalet med Unionen för de anställda.

– Det är en principfråga för mig. Jag vill ha friheten att driva företaget på det sätt som jag tycker är bäst, sade Jonas Tellander, vd för Massolit/Storytel, till branschtidningen Svensk Bokhandel.  

Unionenmedlemmarna på Massolit valde i april att lägga ner fackklubben eftersom man i och med förlusten av kollektivavtalet skulle förlora plattformen för samverkan med arbetsgivaren.

– Det kändes inte givande att ha kvar klubben eftersom vi inte skulle ha något förhandlingsutrymme, säger Jenny Zunko, klubbordförande på Massolit.

Men uppsägningen av avtalet drog ut på tiden och klubben på Massolit återupplivades strax före semestrarna i juli i år. När Storytel under sommaren köpte bokförlaget Norstedts fanns det farhågor om att kollektivavtalet även där skulle vara i farozonen.

Månaden efter, under Bokmässan, sade Jonas Tellander i en intervju i Dagens Nyheter att han inte hade någon tanke på att säga upp avtalet på Norstedts samt att han tänkt om och backar när det gäller kollektivavtalet på Massolit.

– För vår del är vi glada att vår vd tänkt om och vi håller fortfarande på att förhandla för att få behålla kollektivavtalet, säger Jenny Zunko.

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.