Annons
 • Många skyndar sig att bli medlemmar under ett strejkvarsel för att få strejka och få konfliktersättning. Foto: Colourbox

Strejk lockar nya medlemmar

Publicerad 21 april 2016, kl 06:54

Unionens varsel om strejk för att få till flexpension på Almegaområdet har lett till en kraftig ökning av nya medlemmar på de berörda arbetsplatserna – från 8 600 till 9 500 medlemmar på mindre än två veckor.

Sedan Unionen varslade om strejk den 6 och 7 april har antalet nya medlemmar strömmat in på de varslade arbetsplatserna. Knappt två veckor senare skulle ytterligare 900 personer lägga ned sitt arbete vid en eventuell strejk jämfört när varslet lades.*

Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, tror att den kraftiga ökningen framför allt beror på det starka stödet för flexpensionen.

– Det visar väldigt tydligt att frågan och det vi gör för att driva igenom den har starkt stöd ute på arbetsplatserna.

Att hota med konflikt brukar dock leda till en medlemsökning, även utan flexpension.

– Man kan gå och fundera på att vara med i facket eller inte men det blir mer aktuellt och ställs på sin spets när det handlar om att gå ut i strejk för att förbättra och driva igenom viktiga villkor. Det är nog fler som tar ställning då och inser värdet av att vara med i facket, säger Niklas Hjert.

Du har rätt att bli medlem i facket under hela varselperioden, ända fram till att en eventuell strejk bryter ut och har då rätt att strejka och rätt till konfliktersättning för förlorad inkomst.

*Siffrorna gäller 19 april

Lediga jobb
 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Färre klubbar trots medlemsökning

  Större inflytande på arbetsplatserna. Det är en av Unionens viktigaste målsättningar. Men trots en stor medlemsökning har antalet klubbar och förtroendevalda minskat rejält. Det visar en genomgång som Kollega har gjort.

 • Läs även...

  Unionen: ”DO borde agera hårdare”

  Det råder allmän amnesti för brott mot diskrimineringslagen, hävdar Lena Svenaeus, tidigare Jämo, som ger Diskrimineringsombudsmannen hård kritik. Även Unionens chefsjurist anser att DO borde vara tuffare.

 • Läs även...

  Omställning fortfarande huvudfråga för PTK

  Svenskt Näringsliv förhandlar med LO om tryggare jobb. Från PTK följer man diskussionerna med intresse, men ännu finns inget beslut om att återigen ta upp förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal.
  – Det är en oerhört viktigt fråga, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef.

 • Läs även...

  Många ser inte förbundet som en stark röst

  Unionen vill gärna synas och höras på den offentliga arenan. Men ännu är man inte där – bara 30 procent av medlemmarna anser att förbundet är en stark röst i samhällsdebatten.

 • Läs även...

  Unionen ökade 5 000

  Unionen ökade med drygt 5 000 medlemmar förra året och den största ökningen står studenterna för. Nu uppgår medlemsantalet till 650 000.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.