• Många skyndar sig att bli medlemmar under ett strejkvarsel för att få strejka och få konfliktersättning. Foto: Colourbox

Strejk lockar nya medlemmar

Publicerad 21 april 2016, kl 06:54

Unionens varsel om strejk för att få till flexpension på Almegaområdet har lett till en kraftig ökning av nya medlemmar på de berörda arbetsplatserna – från 8 600 till 9 500 medlemmar på mindre än två veckor.

Sedan Unionen varslade om strejk den 6 och 7 april har antalet nya medlemmar strömmat in på de varslade arbetsplatserna. Knappt två veckor senare skulle ytterligare 900 personer lägga ned sitt arbete vid en eventuell strejk jämfört när varslet lades.*

Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, tror att den kraftiga ökningen framför allt beror på det starka stödet för flexpensionen.

– Det visar väldigt tydligt att frågan och det vi gör för att driva igenom den har starkt stöd ute på arbetsplatserna.

Att hota med konflikt brukar dock leda till en medlemsökning, även utan flexpension.

– Man kan gå och fundera på att vara med i facket eller inte men det blir mer aktuellt och ställs på sin spets när det handlar om att gå ut i strejk för att förbättra och driva igenom viktiga villkor. Det är nog fler som tar ställning då och inser värdet av att vara med i facket, säger Niklas Hjert.

Du har rätt att bli medlem i facket under hela varselperioden, ända fram till att en eventuell strejk bryter ut och har då rätt att strejka och rätt till konfliktersättning för förlorad inkomst.

*Siffrorna gäller 19 april

Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Så bör facket hantera sexuella trakasserier

  Arbetsgivaren är ansvarig för att förhindra sexuella trakasserier på jobbet. Men hur ska det lokala facket agera? Den frågan ger TCO svar på i en ny handbok.

 • Läs även...

  Arbetsgivarna dissar löneförväntningar

  En majoritet av landets löntagare förväntar sig att deras lön kommer att öka i samma takt i år som tidigare, trots coronakrisen. Förväntningarna får kritik av Svenskt Näringsliv som inte utesluter ett bud på noll kronor i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Coronakrisen kan ge sämre löner

  Enligt Medlingsinstitutets bedömning kan den uppskjutna avtalsrörelsen på grund av coronakrisen medverka till en dämpad löneutveckling i Sverige. Även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, ser en risk att lönerna blir lidande.

 • Läs även...

  Corona skjuter upp avtalsrörelsen

  Industrins parter skjuter upp avtalsförhandlingarna till i höst. Orsaken är förstås coronaviruset och dess effekter på ekonomin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.