Annons
Annons
  • Många skyndar sig att bli medlemmar under ett strejkvarsel för att få strejka och få konfliktersättning. Foto: Colourbox

Strejk lockar nya medlemmar

Publicerad 21 april 2016, kl 06:54

Unionens varsel om strejk för att få till flexpension på Almegaområdet har lett till en kraftig ökning av nya medlemmar på de berörda arbetsplatserna – från 8 600 till 9 500 medlemmar på mindre än två veckor.

Sedan Unionen varslade om strejk den 6 och 7 april har antalet nya medlemmar strömmat in på de varslade arbetsplatserna. Knappt två veckor senare skulle ytterligare 900 personer lägga ned sitt arbete vid en eventuell strejk jämfört när varslet lades.*

Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, tror att den kraftiga ökningen framför allt beror på det starka stödet för flexpensionen.

– Det visar väldigt tydligt att frågan och det vi gör för att driva igenom den har starkt stöd ute på arbetsplatserna.

Att hota med konflikt brukar dock leda till en medlemsökning, även utan flexpension.

– Man kan gå och fundera på att vara med i facket eller inte men det blir mer aktuellt och ställs på sin spets när det handlar om att gå ut i strejk för att förbättra och driva igenom viktiga villkor. Det är nog fler som tar ställning då och inser värdet av att vara med i facket, säger Niklas Hjert.

Du har rätt att bli medlem i facket under hela varselperioden, ända fram till att en eventuell strejk bryter ut och har då rätt att strejka och rätt till konfliktersättning för förlorad inkomst.

*Siffrorna gäller 19 april

Lediga jobb
  • Läs även...

    Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

    Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.