Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Strejk och blockad mot Primera Air

Unionen varslade under onsdagen om konflikt på flygbolaget Primera Air från och med fredag nästa vecka. Strejkvarslet omfattar anställda som vägrade gå över till ett bemanningsföretag på Guernsey tidigare i våras och som länge kämpat för att få kollektivavtal.
Johanna Rovira Publicerad 18 november 2009, kl 13:55

- Sedan Primera Air startade i Sverige för tre år sedan har vi velat ha kollektivavtal. Vi har i dag ganska usla grundlöner baserade på provision på ombordförsäljningen, säger Zakarias Zouhir, kabinchef på Primera Air.

Unionen rustade för konflikt mot Primera Air redan i våras, då flygbolaget beslutade att de anställda skulle övergå till ett bemanningsföretag på Guernsey. De anställda skulle därmed bli "egna företagare" och själva råda över skatteinbetalningar och sociala avgifter, menade företaget. De som vägrade blev uppsagda, men återanställdes efter förhandlingarna med Unionen. Något kollektivavtal blev det dock inte den gången.

- Vi vill ha kollektivavtal och vi kräver varken bättre eller sämre villkor än andra i branschen, säger Zakarias Zouhir.

- Egentligen vill vi inte ha en konflikt, för det är det ingen som tjänar på, men som vi ser det finns det ingen annan lösning. Även om vi är rädda om jobben måste vi sätta ner foten och bestämma hur arbetsmarknaden ska se ut i Sverige framöver.

Strejkvarslet omfattar 17 kabinanställda med bas i Stockholm, men förbundet har också varslat om sympatiåtgärder för incheckning, tankning och bagagehantering. De charterturister som reser med Solresor AB, som ägs av Primera Air, kommer att drabbas av strejken och blockaden.

- Flygplanen kommer inte att kunna lyfta även om bolaget hämtar in ny kabinpersonal, säger Zakarias Zouhir.

Strejken inleds klockan 12.00 fredagen den 27 november om inte parterna kommer överens dessförinnan.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.