Strejk och blockad mot Primera Air

Publicerad 18 november 2009, kl 13:55

Unionen varslade under onsdagen om konflikt på flygbolaget Primera Air från och med fredag nästa vecka. Strejkvarslet omfattar anställda som vägrade gå över till ett bemanningsföretag på Guernsey tidigare i våras och som länge kämpat för att få kollektivavtal.

- Sedan Primera Air startade i Sverige för tre år sedan har vi velat ha kollektivavtal. Vi har i dag ganska usla grundlöner baserade på provision på ombordförsäljningen, säger Zakarias Zouhir, kabinchef på Primera Air.

Unionen rustade för konflikt mot Primera Air redan i våras, då flygbolaget beslutade att de anställda skulle övergå till ett bemanningsföretag på Guernsey. De anställda skulle därmed bli "egna företagare" och själva råda över skatteinbetalningar och sociala avgifter, menade företaget. De som vägrade blev uppsagda, men återanställdes efter förhandlingarna med Unionen. Något kollektivavtal blev det dock inte den gången.

- Vi vill ha kollektivavtal och vi kräver varken bättre eller sämre villkor än andra i branschen, säger Zakarias Zouhir.

- Egentligen vill vi inte ha en konflikt, för det är det ingen som tjänar på, men som vi ser det finns det ingen annan lösning. Även om vi är rädda om jobben måste vi sätta ner foten och bestämma hur arbetsmarknaden ska se ut i Sverige framöver.

Strejkvarslet omfattar 17 kabinanställda med bas i Stockholm, men förbundet har också varslat om sympatiåtgärder för incheckning, tankning och bagagehantering. De charterturister som reser med Solresor AB, som ägs av Primera Air, kommer att drabbas av strejken och blockaden.

- Flygplanen kommer inte att kunna lyfta även om bolaget hämtar in ny kabinpersonal, säger Zakarias Zouhir.

Strejken inleds klockan 12.00 fredagen den 27 november om inte parterna kommer överens dessförinnan.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
  Lediga jobb
  • Läs även...

   Frilans Finans startar "gul" fackklubb

   Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

  • Läs även...

   Nytt kollektivavtal för gymanställda

   Nu träder det nya avtalet för Unionens gymanställda medlemmar i kraft. Och det är efterlängtat ­- Kollega har tidigare avslöjat de usla arbetsvillkor som ofta gäller i branschen.

  • Läs även...

   Lex Laval rivs upp

   Under onsdagen väntas riksdagen fatta beslut om att skrota den omstridda lagen som trädde i kraft efter den uppmärksammade blockaden i Vaxholm. Beslutet välkomnas av facken.

  • Läs även...

   I norr är det avtal som gäller – även inom IT

   Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

  • Läs även...

   Gymanställda får fackliga muskler

   Efter åratal utan inflytande får nu Unionens medlemmar i gymbranschen möjlighet att påverka sin situation. Detta sedan Unionen och Sacoförbundet SRAT har tecknat kollektivavtal med Almega.

  • Läs även...

   Allt fler är egenanställda

   Glöm kontoret, kollegorna och chefen. I framtiden jobbar du från olika platser, åt olika uppdragsgivare. Med en förändrad arbetsmarknad följer ökad frihet – och mindre trygghet.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.