Annons

Strejk på Arlanda

Publicerad 14 februari 2012, kl 09:32

I dag bryter Unionens allra första strejk ut klockan 11. Medlingen mellan förbundet och flygbranschen har kraschlandat.

Enligt medlarna står parterna långt ifrån varandra för att det ska vara möjligt att lägga något bud. Unionen kräver ett tak på högst 42 timmars inplanerad arbetstid under sju dygn, medan Svenska flygbranschen inte kan tänka sig att göra undantag från det EU-direktiv som ger möjligheten att planera in arbetspass på 60 timmar. 

- Vi uppfattar det som att arbetsgivarna vill pröva om vi tänkt verkställa det här och nu hoppas vi få igång en diskussion igen och komma fram till en lösning, säger Unionens biträdande förhandlingschef C G Hjort.

Strejken på charterbolagen TUIfly, Novair och Primera Air, som flyger för Fritidsresor, Apollo och Solresor, kommer att bli den första i Unionens historia. Det har förekommit en del varsel tidigare samt en övertidsblockad.

- Strejken är inget självändamål, utan det yttersta vapnet vi har att ta till, säger C G Hjort.

Under tisdagen kommer inga flygresenärer att drabbas. TUIfly har tidigarelagt en avgång och de andra bolagen har bokat om passagerarna på andra flygbolag.

- Ur vårt perspektiv är det bra. Vi har inte lagt in någon konflikt mot resebyråerna, utan mot flygbolagen och får den kännbara effekt vi önskar ändå utan att resenärerna drabbas. Så länge de inte utför arbetsuppgifter som våra medlemmar skulle ha gjort är det inget problem, säger C G Hjort.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]

Kommentarer

Array

Array

Array

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2012-03-06. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Utvecklingsledighet dissas av facket

  Det är bra att staten tar tag i de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling. Men man gör det på fel sätt,
  anser Unionen om förslaget om att anställda ska få betald
  ledighet för studier.

 • Läs även...

  Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsmiljö

  Snart kan anställda få rätt att jobba kvar tills de fyller 69. En nödvändig förändring, anser Unionen, som dock anser att det krävs satsningar på arbetsmiljö och kompetensutveckling om höjd pensionsålder ska kunna bli verklighet.

 • Läs även...

  "Ett styrkebesked för den svenska modellen"

  I tisdags lade arbetsmarknadens parter fram ett förslag om förändrad strejkrätt. Förslaget, som sannolikt även blir regeringens, får dock kritik från vissa håll.

 • Läs även...

  Skulle ta över familjeföretag - blev uppsagd

  Sonen skulle ta över företaget vid årsskiftet. I stället sades anställningen upp efter ett bråk. Nu stämmer Unionen familjeföretaget på sammanlagt 400 000 kronor för bland annat utebliven uppsägningslön och semesterersättning.

 • Läs även...

  Vinarbetare ska få bättre arbetsmiljö

  Systembolaget har inlett ett samarbete med Unionen och den fackliga organisationen IUF. Syftet är att förbättra arbetsmiljön för anställda i vinindustrin. Initiativet kommer från Unionens fackklubb på Systembolaget.

 • Läs även...

  Unga går ofta miste om tjänstepension

  Många unga känner inte till hur pensionssystemet fungerar. Det gör att de skjuter upp inträdet på arbetsmarknaden, och riskerar att gå miste om viktiga pensionspengar.

 • Läs även...

  Förändringar väntar på pressat SAS

  650 miljoner kronor. Så mycket kostade pilotstrejken SAS enligt den kvartalsrapport som presenterades i dag. Totalt gick flygbolaget back med 1,2 miljarder det andra kvartalet, vilket enligt SAS-chefen kommer leda till förändringar i verksamheten.

 • Läs även...

  Minst nio månadslöner till varslade på Ikea

  Anställda på Ikea som blir övertaliga efter höstens storvarsel kommer att erbjudas ett avgångsvederlag på minst nio månadslöner. Enligt företaget kommer färre än de 560 varslade att förlora jobbet. Enligt Unionens representant är dock många medlemmar oroliga.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.