Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Strejk på Arlanda

I dag bryter Unionens allra första strejk ut klockan 11. Medlingen mellan förbundet och flygbranschen har kraschlandat.
Johanna Rovira Publicerad 14 februari 2012, kl 09:32

Enligt medlarna står parterna långt ifrån varandra för att det ska vara möjligt att lägga något bud. Unionen kräver ett tak på högst 42 timmars inplanerad arbetstid under sju dygn, medan Svenska flygbranschen inte kan tänka sig att göra undantag från det EU-direktiv som ger möjligheten att planera in arbetspass på 60 timmar. 

- Vi uppfattar det som att arbetsgivarna vill pröva om vi tänkt verkställa det här och nu hoppas vi få igång en diskussion igen och komma fram till en lösning, säger Unionens biträdande förhandlingschef C G Hjort.

Strejken på charterbolagen TUIfly, Novair och Primera Air, som flyger för Fritidsresor, Apollo och Solresor, kommer att bli den första i Unionens historia. Det har förekommit en del varsel tidigare samt en övertidsblockad.

- Strejken är inget självändamål, utan det yttersta vapnet vi har att ta till, säger C G Hjort.

Under tisdagen kommer inga flygresenärer att drabbas. TUIfly har tidigarelagt en avgång och de andra bolagen har bokat om passagerarna på andra flygbolag.

- Ur vårt perspektiv är det bra. Vi har inte lagt in någon konflikt mot resebyråerna, utan mot flygbolagen och får den kännbara effekt vi önskar ändå utan att resenärerna drabbas. Så länge de inte utför arbetsuppgifter som våra medlemmar skulle ha gjort är det inget problem, säger C G Hjort.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.