Strejk på Arlanda

Publicerad 14 februari 2012, kl 09:32

I dag bryter Unionens allra första strejk ut klockan 11. Medlingen mellan förbundet och flygbranschen har kraschlandat.

Enligt medlarna står parterna långt ifrån varandra för att det ska vara möjligt att lägga något bud. Unionen kräver ett tak på högst 42 timmars inplanerad arbetstid under sju dygn, medan Svenska flygbranschen inte kan tänka sig att göra undantag från det EU-direktiv som ger möjligheten att planera in arbetspass på 60 timmar. 

- Vi uppfattar det som att arbetsgivarna vill pröva om vi tänkt verkställa det här och nu hoppas vi få igång en diskussion igen och komma fram till en lösning, säger Unionens biträdande förhandlingschef C G Hjort.

Strejken på charterbolagen TUIfly, Novair och Primera Air, som flyger för Fritidsresor, Apollo och Solresor, kommer att bli den första i Unionens historia. Det har förekommit en del varsel tidigare samt en övertidsblockad.

- Strejken är inget självändamål, utan det yttersta vapnet vi har att ta till, säger C G Hjort.

Under tisdagen kommer inga flygresenärer att drabbas. TUIfly har tidigarelagt en avgång och de andra bolagen har bokat om passagerarna på andra flygbolag.

- Ur vårt perspektiv är det bra. Vi har inte lagt in någon konflikt mot resebyråerna, utan mot flygbolagen och får den kännbara effekt vi önskar ändå utan att resenärerna drabbas. Så länge de inte utför arbetsuppgifter som våra medlemmar skulle ha gjort är det inget problem, säger C G Hjort.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]

Kommentarer

Array

Array

Array

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2012-03-06. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Skulle ta över familjeföretag - blev uppsagd

  Sonen skulle ta över företaget vid årsskiftet. I stället sades anställningen upp efter ett bråk. Nu stämmer Unionen familjeföretaget på sammanlagt 400 000 kronor för bland annat utebliven uppsägningslön och semesterersättning.

 • Läs även...

  Vinarbetare ska få bättre arbetsmiljö

  Systembolaget har inlett ett samarbete med Unionen och den fackliga organisationen IUF. Syftet är att förbättra arbetsmiljön för anställda i vinindustrin. Initiativet kommer från Unionens fackklubb på Systembolaget.

 • Läs även...

  Treårigt avtal kan bli tvåårigt

  Att det nya treåriga Industriavtalet kan sägas upp redan efter två år beror på att både fack och arbetsgivare har velat ha den möjligheten som en slags försäkring i det fall det skulle hända något omvälvande med ekonomin framöver.

 • Läs även...

  Clas Ohlson varslar 80 tjänstemän

  I måndags lades ett varsel mot 80 tjänstemän på Clas Ohlson i Insjön. Unionenklubben håller tummarna för att detta blir det enda, men har ännu inte fått någon förhandlingsframställan från arbetsgivaren.

 • Läs även...

  Så ofta strejkar Unionen

  Under Unionens tio första år har förbundet tagit till strejkvapnet sex gånger. Det innebär att Unionen hamnar på tredje plats om man listar antalet strejker bland de svenska fackförbunden.

 • Läs även...

  Varselvåg inte tecken på lågkonjunktur

  Den senaste månadens varsel i Skåne är inte början på en lågkonjunktur. I stället handlar det om strukturomvandlingar på grund av digitaliseringen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.