Strejk på Arlanda

Publicerad 14 februari 2012, kl 09:32

I dag bryter Unionens allra första strejk ut klockan 11. Medlingen mellan förbundet och flygbranschen har kraschlandat.

Enligt medlarna står parterna långt ifrån varandra för att det ska vara möjligt att lägga något bud. Unionen kräver ett tak på högst 42 timmars inplanerad arbetstid under sju dygn, medan Svenska flygbranschen inte kan tänka sig att göra undantag från det EU-direktiv som ger möjligheten att planera in arbetspass på 60 timmar. 

- Vi uppfattar det som att arbetsgivarna vill pröva om vi tänkt verkställa det här och nu hoppas vi få igång en diskussion igen och komma fram till en lösning, säger Unionens biträdande förhandlingschef C G Hjort.

Strejken på charterbolagen TUIfly, Novair och Primera Air, som flyger för Fritidsresor, Apollo och Solresor, kommer att bli den första i Unionens historia. Det har förekommit en del varsel tidigare samt en övertidsblockad.

- Strejken är inget självändamål, utan det yttersta vapnet vi har att ta till, säger C G Hjort.

Under tisdagen kommer inga flygresenärer att drabbas. TUIfly har tidigarelagt en avgång och de andra bolagen har bokat om passagerarna på andra flygbolag.

- Ur vårt perspektiv är det bra. Vi har inte lagt in någon konflikt mot resebyråerna, utan mot flygbolagen och får den kännbara effekt vi önskar ändå utan att resenärerna drabbas. Så länge de inte utför arbetsuppgifter som våra medlemmar skulle ha gjort är det inget problem, säger C G Hjort.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]

Kommentarer

Array

Array

Array

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2012-03-06. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Flyganställda fick ingen vilodag

  Två kabinanställda fick jobba i över ett dygn, två arbetspass i följd, vilket gjorde att de hade rätt till vila. Men någon sådan beviljades aldrig av uthyrningsföretaget.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Partierna om: Den svenska partsmodellen

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  "Ett styrkebesked för den svenska modellen"

  I tisdags lade arbetsmarknadens parter fram ett förslag om förändrad strejkrätt. Förslaget, som sannolikt även blir regeringens, får dock kritik från vissa håll.

 • Läs även...

  Coronavarsel på nöjesparker

  Lyfts inte maxgränsen för allmänna sammankomster ser det mörkt ut för landets nöjesparker. Liseberg har varslat närmare en fjärdedel av sina anställda och koncernen som äger Gröna Lund 110 heltidstjänster.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän sägs upp på grund av krisen

  Allt fler varsel leder nu till uppsägningar – inte minst i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det visar en koll som Kollega har gjort bland Unionens regionkontor.

 • Läs även...

  Konsulter riskerar gå miste om stöd

  Fordonstillverkaren AB Volvo har sagt upp avtal med 5 000 konsulter på grund av coronakrisen. Många av konsulterna är anställda på företag utan kollektivavtal vilket innebär att de inte har rätt till hjälp från TRR Trygghetsrådet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.