Annons
 • På onsdag ska Arbetsdomstolen avgöra om Unionens medlemmar har rätt att gå ut i strejk eller inte. Foto: Claudio Bresciani / TT

Strejkrätt avgörs på onsdag

Publicerad 18 april 2016, kl 12:49

Frågan om Unionen och Sveriges Ingenjörer har rätt att strejka mot Almega avgörs i Arbetsdomstolen på onsdag eftermiddag. Får facken rätt kan konflikten teoretisk sett bryta ut redan på onsdag, men förmodligen blir det ingen strejk förrän på torsdag.

I dag, måndag, skulle en eventuell strejk för att få till flexpension ha brutit ut vid lunchtid. Men sedan Almega i torsdags kom med en invändning mot Unionens och Sveriges Ingenjörers strejkvarsel, som de menar bryter mot fredsplikten, tvingas strejken skjutas upp.

Läs mer: Almega: Strejkvarslet bryter mot fredsplikten

Unionen lämnade i sin tur invändningen till Arbetsdomstolen som ska behandla frågan klockan 13 på onsdag den 20 april.

– Ett beslut kan komma några timmar efter att Arbetsdomstolen inleder sitt sammanträde på onsdag. Teoretiskt kan Unionens medlemmar gå ut i strejk så fort beslutet är klart. Men vissa praktiska förberedelser kommer att behövas, säger Lars Åström, Unionens konfliktsamordnare på Unionens avtalswebb.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Excelmannen

  På varje arbetsplats finns någon som älskar tabeller och siffror. På Relacom är Per Winbladh: Excelmannen!

 • Läs även...

  "Ett styrkebesked för den svenska modellen"

  I tisdags lade arbetsmarknadens parter fram ett förslag om förändrad strejkrätt. Förslaget, som sannolikt även blir regeringens, får dock kritik från vissa håll.

 • Läs även...

  Det lönar sig att höja rösten

  Unionen förhandlar och ger råd åt tusentals medlemmar varje år. De flesta är nöjda med stödet de får. Men skulle du vara missnöjd finns det mer hjälp att få.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Unionen förlorade tvist om uppsägningtid

  Anställda som följer med när verksamhet läggs ut på entreprenad får inte tillgodoräkna sig anställningstiden hos den förra arbetsgivaren. Det slår Arbetsdomstolen fast.

 • Läs även...

  Inget fängelse för röjda hemligheter

  Skulle du utnyttja en företagshemlighet från din arbetsplats kan du få betala dyra skadestånd. Men du kommer inte att kunna dömas till fängelse. I dag gick regeringen på Unionens linje och sade nej till ett lagförslag som föreslog just detta.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.