• På onsdag ska Arbetsdomstolen avgöra om Unionens medlemmar har rätt att gå ut i strejk eller inte. Foto: Claudio Bresciani / TT

Strejkrätt avgörs på onsdag

Publicerad 18 april 2016, kl 12:49

Frågan om Unionen och Sveriges Ingenjörer har rätt att strejka mot Almega avgörs i Arbetsdomstolen på onsdag eftermiddag. Får facken rätt kan konflikten teoretisk sett bryta ut redan på onsdag, men förmodligen blir det ingen strejk förrän på torsdag.

I dag, måndag, skulle en eventuell strejk för att få till flexpension ha brutit ut vid lunchtid. Men sedan Almega i torsdags kom med en invändning mot Unionens och Sveriges Ingenjörers strejkvarsel, som de menar bryter mot fredsplikten, tvingas strejken skjutas upp.

Läs mer: Almega: Strejkvarslet bryter mot fredsplikten

Unionen lämnade i sin tur invändningen till Arbetsdomstolen som ska behandla frågan klockan 13 på onsdag den 20 april.

– Ett beslut kan komma några timmar efter att Arbetsdomstolen inleder sitt sammanträde på onsdag. Teoretiskt kan Unionens medlemmar gå ut i strejk så fort beslutet är klart. Men vissa praktiska förberedelser kommer att behövas, säger Lars Åström, Unionens konfliktsamordnare på Unionens avtalswebb.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Excelmannen

  På varje arbetsplats finns någon som älskar tabeller och siffror. På Relacom är Per Winbladh: Excelmannen!

 • Läs även...

  "Ett styrkebesked för den svenska modellen"

  I tisdags lade arbetsmarknadens parter fram ett förslag om förändrad strejkrätt. Förslaget, som sannolikt även blir regeringens, får dock kritik från vissa håll.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.