Annons
Annons
 • Barn till föräldrar som upplever tidspress i vardagen riskerar att drabbas av psykisk ohälsa i högre grad än andra barn. Foto: TT / Fredrik Sandberg

Stressade föräldrar = ledsna barn

Publicerad 16 december 2014, kl 14:13

Barn till tidspressade föräldrar lider oftare av psykisk ohälsa än andra barn. Barnens psykiska hälsa påverkas även negativt om föräldrarna har ekonomiska bekymmer. Det visar en avhandling från Göteborgs Universitet.

Psykisk ohälsa bland barn och ungdomar i Norden är ett växande hälsoproblem. I en ny avhandling har doktoranden Hrafnhildur Gunnarsdottir undersökt sambandet mellan föräldrarnas livssituation, gällande tidspress och ekonomi, och barnens psykiska hälsa.

I den tidspressade gruppen, där 12 procent av papporna och 14 procent av mammorna upplevde att de oftast hade svårt att hinna med det de behövde göra i vardagen, var en högre andel barn drabbade av psykisk ohälsa.

Risken att barn till tidspressade föräldrar mådde psykiskt dåligt var två gånger större för flickor och 1.8 gånger större för pojkar, än bland barn till ostressade föräldrar.

Avhandlingen bygger på enkäter till 7 805 föräldrar till slumpvis utvalda barn i åldrarna 2 till 17 år, i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt djupintervjuer med 25 föräldrar till yngre barn.

I Sverige var andelen föräldrar som upplevde tidspress högst, 22 procent av kvinnorna och 18 procent av männen, bland de nordiska länderna.

Undersökningen

Andel föräldrar som upplever tidspress i vardagen, kvinnor resp. män:

Sverige: 22 %, 18 %
Finland: 18 %, 18 %
Norge: 14 %, 9 %
Danmark: 4 %, 2 %

Andel föräldrar som rapporterar ekonomiska bekymmer:

Island: 48 %
Finland: 34 %
Sverige: 20 %
Norge: 19 %
Danmark: 18 %

Lediga jobb
 • Läs även...

  Flexibilitet och tillit gav jämställdhetspris

  På årets mest föräldravänliga företag är frihet under ansvar ledorden. Emerson Process Management är företaget som vinner Unionens jämställdhetspris Guldnappen 2020.

 • Läs även...

  Karriär hindrar kvinnor att skaffa barn

  Var fjärde kvinna under 36 år väntar med att skaffa barn för att inte skada sin karriär, enligt en undersökning från Unionen. På Clas Ohlson jobbar man aktivt för att föräldraskap inte ska ses som ett hinder i karriären.

 • Läs även...

  Jobbstressen minskar – men vi sover sämre

  Svenskarna känner sig allt mindre stressade på jobbet. Men kanske beror det bara på att vi vant oss vid höga stressnivåer. Det visar en ny rapport från Gymnastik- och idrottshögskolan.

 • Läs även...

  Småbarnsföräldrar trivs bäst med hemmajobb

  Två av tre har gillat att jobba hemma under pandemin, visar en ny undersökning. Och allra mest tycks småbarnsföräldrarna uppskatta hemmakontoret, som trots en ansträngd arbetsmiljö även innebär ett förenklat livspussel.

 • Läs även...

  Mer träning är inte alltid bättre

  Tuffare träning är inte svaret på hur sjuktalen ska minska. Ibland räcker det att få folk att resa sig från skrivbordsstolen. På frågan hur skrivbordspotatisarna ska förmås att röra sig mer, står experterna dock ganska svarslösa.

 • Läs även...

  Många föräldradagar tas aldrig ut

  Drygt 3,7 miljoner. Så många föräldrapenningdagar har brunnit inne för föräldrar sedan 2010. Det framgår av statistik från Försäkringskassan.

 • Läs även...

  Coronakrisen: Nu ökar den psykiska ohälsan

  Redan nu ser företagshälsovården att den psykiska ohälsan ökar i spåren av coronapandemin. Från tidigare kriser vet man att sjukskrivningarna kommer att stiga under många år framöver. Men denna gång finns viss beredskap.

 • Läs även...

  Soffan sämre för psyket än att sitta på jobbet

  Stå emot frestelsen att sjunka ner i soffan i helgen. Det är sämre för din mentala hälsa att sitta stilla på fritiden än att sitta stilla på jobbet, visar ny forskning från GIH och Karolinska.

 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.