Annons
 • Smarta mobiler är en källa till stress för många. Foto: Colourbox.com

Stressdoktorn: Skrota din smartphone

Publicerad 9 oktober 2017, kl 15:24

Den smarta mobilen är vår tids människoätande tiger – den gör att vi har vårt kamp- och flyktreglage påkopplat för jämnan. Det hävdar "stressdoktorn" Tomas Danielsson, som tipsade fackligt förtroendevalda i Gävleborg hur de kan undvika att bli sjuka av stress.

Tomas Danielsson, beteendemedicinare med fokus på ett arbetsliv under ständig förändring, gjorde för en tid sedan ett experiment. Han fick 40 tjänstemän att lova dyrt och heligt att de skulle ha mobilen avstängd under helgen. Sent söndag natt ringde han upp samtliga – 37 av 40 svarade.

– Undersökningar visar att stressen hos 12-14-åringar ökar redan innan de slår på mobilen. Vi märker det knappt, men vi håller på att bli ett helt skruvat folk, upplyste "stressdoktorn", de förtroendevalda som deltog under utvecklingsdagen vars tema var arbetsmiljö.

Den smarta telefonen är en nutida tiger, men vi springer inte ifrån den fastän vi borde. Tomas Danielsson uppmanade också åhörarna att skaffa sig en osmart mobil med hemligt nummer som man bara delar ut till sina närmaste, för att slippa ha jobbtelefonen på när man är ledig. Fast ibland hjälper det inte att lägga undan sin jobbmobil.

– Många får nämligen högre stress av att tro att något hänt, än vad de får av att tjuvkika. Jag tycker därför att man ska tjuvkika i den på semestern i Hunnebostrand.

Den stressrelaterade ohälsan ökar. 78 procent av tjänstemännen har för höga muskelspänningar i käke, hals, nacke, bröst och axlar, enligt en ny undersökning. Det gäller att bromsa stressen innan symptomen blir sjukdom menade Tomas Danielsson och presenterade 12 levnadsregler som kan förhindra stressjukdomar. (Se faktaruta).

Läs mer: Utbränd - på olika sätt

– Sen måste vi få bort cheferna som bara skriker "Kör! Kör! Kör!".

Systematiskt arbetsmiljöarbete är ett verktyg som kanske inte hjälper att för få bort den typen av chefer, men väl en metod för hur man arbetar med att förhindra att någon blir sjuk eller mår pyton på grund av sitt jobb. Deltagarna fick en duvning i såväl arbetsmiljölagen som den nya föreskriften från Arbetsmiljöverket - Organisatoriskt och social arbetsmiljö, OSA, samt i pensioner.

Läs mer: Unionen vill se krafttag mot stress och ohälsa

Men när inga lagar hjälper, när stress och krav känns oöverstigliga och allt annat skiter sig finns det ett enkelt knep för att hålla paniken i schack, enligt stressdoktorn:

– Ställ dig bredbent. Gå upp på tå, ner på häl, lägg armarna i kors i slow motion och säg: ”Här råder ett visst kaos”.

– Det är ett enkelt knep för att tygla hjärnans aggressioner, det får en att känna att man har viss kontroll.

12 levnadsregler som kan förhindra stress:

 1. Sluta jämför dig själv med andra. Skit i grannen och kollegan, strunta i att jaga efter vad andra har, kan och hinner med. Städa på trettondagen i stället för till jul och strunta i att det är inne med svarta bockar och metalltomtar i år.
 2. Våga välja bort. Det handlar inte om att prioritera, utan att ha modet att avstå helt. Man kan rimligtvis bara vara på ett ställe i taget.
 3. Sätt rimliga mål för arbete, familj och fritid. Avsätt 6 timmar i veckan då du kan göra något du tycker är kul utan att känna skuld. Då blir hjärnan glad. (Gör du något 7 timmar i veckan men känner dig skyldig för att du använder tiden till dig själv, funkar det inte).
 4. Erkänn dina begränsningar men tala samtidigt om vad du faktiskt är bra på.
 5. Öppna livscafé. Samlas på arbetsplatsen och samtala i 18 minuter med fyra frågor på agendan: a) Var och en berättar om sin egen stress. b) Har jag sett stress hos någon annan? c) Har vi någon gemensam stresstopp framför oss? d) Finns där någon på jobbet som lagt ner för mycket energi och som är på väg att gå sönder – erbjud hjälp och acceptera inte ett nej.
 6. Ta tag i vardagens konflikter och missförstånd på en gång. Låt inte surdegar ligga och jäsa.
 7. Tänk positivt.
 8. Kost, motion och sömn i rätt balans höjer vår stresstolerans. Sömnen behöver vara regelbunden.
 9. Mental avkoppling och mental träning – det kan vara antingen organiserad mental träning eller bara att promenera i skogen. Eller att utöva/lyssna på musik.
 10. Släpp loss barnet inom dig och var lite busig.
 11. Jobba vidare med självförtroendet. Vi kan aldrig få för mycket uppskattning. Ge gärna kollegan en uppmuntrande puff.
 12. Skaffa ett bollplank, någon du känner dig trygg med och som kan lyssna på dig. Ensam är inte stark.  
Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Betald ledighet för studier kan bli möjligt nästa år

  Upp till ett års ledigt från jobbet för att komma vidare i yrkeslivet med en ersättning motsvarande a-kassan. Det föreslås av en ny utredning.

 • Läs även...

  Psykisk ohälsa vanligaste orsaken till sjukskrivning

  Den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän är psykisk ohälsa.
  Och många unga stressar så mycket att deras hälsa är i fara.
  – Det är alarmerande när unga som befinner sig i början av sitt yrkesliv riskerar att bli sjuka av jobbet. Arbetsgivarna måste ta situationen på allvar, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsmiljö

  Snart kan anställda få rätt att jobba kvar tills de fyller 69. En nödvändig förändring, anser Unionen, som dock anser att det krävs satsningar på arbetsmiljö och kompetensutveckling om höjd pensionsålder ska kunna bli verklighet.

 • Läs även...

  Stressen kan döda

  Långvarig stress kan vara livsfarlig. Det försämrar immunförsvaret och höjer blodtrycket – och kan i värsta fall leda till hjärtinfarkt.

 • Läs även...

  Stor ökning av psykisk ohälsa hos chefer

  Allt fler chefer blir sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Kvinnliga chefer är särskilt utsatta, enligt färsk statistik från företagshälsan Previa.

 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.