Annons
Annons

Stressen i arbetslivet ökar

Publicerad 4 november 2014, kl 13:10

Allt fler mår dåligt på grund av jobbet. Det märks bland annat på att många tjänstemän inte orkar umgås med familj och vänner efter jobbet. Det visar TCO:s nya Arbetslivsbarometer.

Att det på flera sätt blivit tuffare för de anställda är tydligt. I den nya Arbetslivsbarometern har den uppmätta psykiska stressen ökat markant. Totalt är det över hälften av de svarande som lider av symptom på psykisk stress.

Två tredjedelar av tjänstemännen kan, minst en dag i veckan, inte koppla av tankarna på jobbet. Nästan en lika stor andel säger att de, minst en gång i veckan, är för trötta eller saknar tid för att umgås med familj eller vänner. Lika ofta har över en tredjedel svårt att sova på grund av tankar på jobbet.

Men det är en stor skillnad mellan kvinnors och mäns upplevelse av sin arbetssituation. Bland annat är det en betydligt större andel av kvinnorna som uppger att de inte har tid eller ork för familj och vänner. Kvinnor har också i allmänhet mindre inflytande över arbetstidens förläggning och svårare att lämna över arbetsuppgifter till kollegor

Männen blir å andra sidan oftare kontaktade av jobbet på helger och semesterar. De får också mer sällan stöd och uppmuntran av kollegorna.

Undersökningen visar vidare att det fortfarande är kvinnorna som tar det överlägset största ansvaret för hem och familj. Överlag är det kvinnorna som hämtar och lämnar barnen i skolan och det är kvinnorna som tar hand om barnen när de är sjuka.

Det här tar TCO som intäkt för att jämställdhetsbonusen snarare bör utvecklas än avvecklas. I budgetpropositionen aviserar regeringen att jämställdhetsbonusen, som syftar till att öka männens uttag av föräldradagar, ska försvinna från 2017.

- Ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen är en starkt bidragande faktor för ett mer jämställt arbetsliv, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Samtidigt visar undersökningen även positiva saker. Nio av tio tycker exempelvis att det är lustfyllt att gå till jobbet. Många upplever trygghet i det nuvarande jobbet och en stor andel känner stöd från kollegor.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  Föräldralediga fortsätter straffas i arbetslivet

  Föräldralediga fortsätter drabbas av negativa konsekvenser på jobbet. Nära fyra av tio som varit föräldralediga i minst ett år uppger att de har missgynnats på grund av att de varit hemma med barn, enligt en ny undersökning.

 • Läs även...

  TCO kräver ny lag för personlig integritet

  Det behövs en ny lag för att skydda den personliga integriteten i arbetslivet. I en skrivelse till regeringen kräver Therese Svanström, TCO:s ordförande, att en utredning om en arbetsrättslig lag tillsätts.

 • Läs även...

  Arbetsgivare kritiska till familjeveckan

  Familjeveckan är en dålig idé. Den gör det svårare för arbetsgivare att planera och leder till färre arbetade timmar, enligt flera remissvar. Men facken är positiva.