Annons
Annons

Stressen i arbetslivet ökar

Publicerad 4 november 2014, kl 13:10

Allt fler mår dåligt på grund av jobbet. Det märks bland annat på att många tjänstemän inte orkar umgås med familj och vänner efter jobbet. Det visar TCO:s nya Arbetslivsbarometer.

Att det på flera sätt blivit tuffare för de anställda är tydligt. I den nya Arbetslivsbarometern har den uppmätta psykiska stressen ökat markant. Totalt är det över hälften av de svarande som lider av symptom på psykisk stress.

Två tredjedelar av tjänstemännen kan, minst en dag i veckan, inte koppla av tankarna på jobbet. Nästan en lika stor andel säger att de, minst en gång i veckan, är för trötta eller saknar tid för att umgås med familj eller vänner. Lika ofta har över en tredjedel svårt att sova på grund av tankar på jobbet.

Men det är en stor skillnad mellan kvinnors och mäns upplevelse av sin arbetssituation. Bland annat är det en betydligt större andel av kvinnorna som uppger att de inte har tid eller ork för familj och vänner. Kvinnor har också i allmänhet mindre inflytande över arbetstidens förläggning och svårare att lämna över arbetsuppgifter till kollegor

Männen blir å andra sidan oftare kontaktade av jobbet på helger och semesterar. De får också mer sällan stöd och uppmuntran av kollegorna.

Undersökningen visar vidare att det fortfarande är kvinnorna som tar det överlägset största ansvaret för hem och familj. Överlag är det kvinnorna som hämtar och lämnar barnen i skolan och det är kvinnorna som tar hand om barnen när de är sjuka.

Det här tar TCO som intäkt för att jämställdhetsbonusen snarare bör utvecklas än avvecklas. I budgetpropositionen aviserar regeringen att jämställdhetsbonusen, som syftar till att öka männens uttag av föräldradagar, ska försvinna från 2017.

- Ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen är en starkt bidragande faktor för ett mer jämställt arbetsliv, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Samtidigt visar undersökningen även positiva saker. Nio av tio tycker exempelvis att det är lustfyllt att gå till jobbet. Många upplever trygghet i det nuvarande jobbet och en stor andel känner stöd från kollegor.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facklig kritik mot EU-förslag om minimilöner

  Sverige föreslås få ett undantag från de nya EU-reglerna om minimilöner. Men både från fack och arbetsgivare fruktar man att den svenska modellen ändå kommer att påverkas.

 • Läs även...

  Krafttag mot hot och våld i arbetslivet

  Regeringen tar ett kliv framåt i arbetet mot våld och trakasserier i arbetslivet. En utredare ska tillsättas som ska titta närmare på hur arbetstagare kan skyddas på jobbet, på tjänsteresan och i sociala medier.

 • Läs även...

  Las-förslag: Skyldighet att utbilda anställda

  Fler undantag från turordningslistan och lättare att säga upp den som missköter sitt jobb. Det är två av förslagen i las-utredningen. Utredaren vill också att arbetsgivare som inte erbjuder kompetensutveckling ska betala skadestånd.

 • Läs även...

  Facken kritiska till ny visselblåsarlag

  Ett nytt EU-direktiv ska förbättra skyddet för europeiska arbetstagare som vill larma om olagligheter. I Sverige är risken att det blir tvärtom, varnar flera fackförbund.

 • Läs även...

  TCO vill se ändrade regler för arbetslösa egenföretagare

  Ändra reglerna i a-kassan tillfälligt så att egenföretagare slipper lägga ner sina företag när de söker a-kassa. Det föreslår centralorganisationen TCO. Ett bra förslag anser Unionens nystartade klubb för egenföretagare.

 • Läs även...

  Ny funktion ska minska sjukskrivningar

  Det kan ta lång tid att komma igen efter att ha gått in i väggen. Men tack vare rehabkoordinatorn på pappersbruket Billerud Korsnäs blev Lottas sjukfrånvaro kort. Insatserna fick även positiva effekter på arbetsplatsen.

 • Läs även...

  Mest uppiggande ljuset före klockan 10

  En timmes promenad innan klockan tio på morgonen. Liksom rätt belysning inomhus. Det är sömnforskaren Arne Lowdens bästa tips på hur vi kan mota tröttheten och depressioner under den mörkaste tiden på året.

 • Läs även...

  Obligatoriskt munskydd på Ericssonanställda

  Anställda på Ericsson måste från och med i dag bära ansiktsmask i företagets lokaler. Unionenklubben reserverade sig mot att munskyddet är obligatoriskt och anser att social distansering fortfarande är bästa skyddet mot coronasmitta.

 • Läs även...

  Hur vet jag att kollegan dricker för mycket?

  Andelen samtal till Alna, experter på skadligt bruk i arbetslivet, ökade med 30 procent under coronavåren. Alna misstänker att samtalen kommer fortsätta stiga under hösten på grund av ökat hemarbete.