• Trots uppskjuten strejk var Unionen på plats på Telia i Farsta under måndagen för att peppa och informera medlemmarna inför en eventuellt strejk. Foto: Kollega

Stridsvilja trots uppskjuten strejk

Publicerad 18 april 2016, kl 15:21

Strejken är framskjuten men stridsviljan består. Under måndagen kraftsamlade Unionen på Telia i Farsta inför veckans eventuella konflikt.

Frågan om Unionen och Sveriges Ingenjörer har rätt att strejka för rätten till flexpension ska avgöras i Arbetsdomstolen. Tanken var att strejken skulle träda ikraft redan under måndagen, men den skjuts nu upp några dagar. Under måndagen samlades ändå Unionen Tele i Farsta för att peppa och stötta sina medlemmar och ge information om vad som gäller om konflikten startar i veckan.

– Vi får en del frågor om varför strejken är fördröjd, varför Unionen har prioriterat just flexpension och de som inte är uttagna undrar varför, och hur de kan hjälpa till, säger Agneta Ahlström, som är ordförande på Unionens riksklubb på Telia.

Unionens och Sveriges Ingenjörers jurister besvarade Almegas kritik med ett svar till Arbetsdomstolen i fredags. Stridsåtgärder kan inte bryta ut förrän domstolen avgjort frågan. Under tiden pågår medling mellan Unionen och Almega som tidigare.

– Vi har ställt om organisationen för att stötta medlemmar inför och under strejk. Det är svårt att förstå vad Almega vill uppnå med den här fördröjningen. Vi känner oss trygga i vilka vi tagit ut i strejk och anledningen till att vi varslar, säger Marina Åman, 2:e vice ordförande för Unionen, som var på plats i Farsta under måndagen.

Unionenklubben är stark på Telia. Av 9 000 anställda är 4 000 medlemmar i Unionen. Den senaste tiden har medlemsantalet också ökat markant.

– Vi får in runt 30 stycken i veckan, jag tror att man vill känna sig trygg i en osäker tid men också stötta varandra vid tillfällen som detta, säger Agneta Ahlström.

Arbetsdomstolen kommer att sammanträda kring frågan och ska komma med ett svar under onsdagen. Troligtvis bryter strejken i så fall ut på torsdag.  

– Vi hoppas få till ett avtal innan dess, men blir det inte så är vi beredda, säger Agneta Ahlström

Lediga jobb
 • Läs även...

  Flyganställda fick ingen vilodag

  Två kabinanställda fick jobba i över ett dygn, två arbetspass i följd, vilket gjorde att de hade rätt till vila. Men någon sådan beviljades aldrig av uthyrningsföretaget.

 • Läs även...

  Drabbade på Ikea nöjda med avgångspaket

  Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige. Det har lett till kritik men många anställda har också berömt de paket som förhandlat fram av Unionenklubben.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Så bör facket hantera sexuella trakasserier

  Arbetsgivaren är ansvarig för att förhindra sexuella trakasserier på jobbet. Men hur ska det lokala facket agera? Den frågan ger TCO svar på i en ny handbok.

 • Läs även...

  Arbetsgivarna dissar löneförväntningar

  En majoritet av landets löntagare förväntar sig att deras lön kommer att öka i samma takt i år som tidigare, trots coronakrisen. Förväntningarna får kritik av Svenskt Näringsliv som inte utesluter ett bud på noll kronor i årets avtalsrörelse.

 • Läs även...

  Coronakrisen kan ge sämre löner

  Enligt Medlingsinstitutets bedömning kan den uppskjutna avtalsrörelsen på grund av coronakrisen medverka till en dämpad löneutveckling i Sverige. Även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, ser en risk att lönerna blir lidande.

 • Läs även...

  Corona skjuter upp avtalsrörelsen

  Industrins parter skjuter upp avtalsförhandlingarna till i höst. Orsaken är förstås coronaviruset och dess effekter på ekonomin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.