Annons
Annons
 • Trots uppskjuten strejk var Unionen på plats på Telia i Farsta under måndagen för att peppa och informera medlemmarna inför en eventuellt strejk. Foto: Kollega

Stridsvilja trots uppskjuten strejk

Publicerad 18 april 2016, kl 15:21

Strejken är framskjuten men stridsviljan består. Under måndagen kraftsamlade Unionen på Telia i Farsta inför veckans eventuella konflikt.

Frågan om Unionen och Sveriges Ingenjörer har rätt att strejka för rätten till flexpension ska avgöras i Arbetsdomstolen. Tanken var att strejken skulle träda ikraft redan under måndagen, men den skjuts nu upp några dagar. Under måndagen samlades ändå Unionen Tele i Farsta för att peppa och stötta sina medlemmar och ge information om vad som gäller om konflikten startar i veckan.

– Vi får en del frågor om varför strejken är fördröjd, varför Unionen har prioriterat just flexpension och de som inte är uttagna undrar varför, och hur de kan hjälpa till, säger Agneta Ahlström, som är ordförande på Unionens riksklubb på Telia.

Unionens och Sveriges Ingenjörers jurister besvarade Almegas kritik med ett svar till Arbetsdomstolen i fredags. Stridsåtgärder kan inte bryta ut förrän domstolen avgjort frågan. Under tiden pågår medling mellan Unionen och Almega som tidigare.

– Vi har ställt om organisationen för att stötta medlemmar inför och under strejk. Det är svårt att förstå vad Almega vill uppnå med den här fördröjningen. Vi känner oss trygga i vilka vi tagit ut i strejk och anledningen till att vi varslar, säger Marina Åman, 2:e vice ordförande för Unionen, som var på plats i Farsta under måndagen.

Unionenklubben är stark på Telia. Av 9 000 anställda är 4 000 medlemmar i Unionen. Den senaste tiden har medlemsantalet också ökat markant.

– Vi får in runt 30 stycken i veckan, jag tror att man vill känna sig trygg i en osäker tid men också stötta varandra vid tillfällen som detta, säger Agneta Ahlström.

Arbetsdomstolen kommer att sammanträda kring frågan och ska komma med ett svar under onsdagen. Troligtvis bryter strejken i så fall ut på torsdag.  

– Vi hoppas få till ett avtal innan dess, men blir det inte så är vi beredda, säger Agneta Ahlström

Lediga jobb
 • Läs även...

  Äldre får rätt att plugga längre

  Senast 2022 ska även äldre, upp till 60 år, kunna plugga med studiemedel enligt regeringens förslag i höstbudgeten. Bra, men inte nog, anser Unionen som också vill se ett höjt bidrag.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Svårare att göra ett bra jobb under krisen

  Hälften av de privatanställda tjänstemännen upplever att det blivit svårare att göra ett bra jobb under coronapandemin. Många hemmajobbare har även problem med arbetsmiljön och tycker att de har för lite kontakt med kollegorna.

 • Läs även...

  H&M och Telia tillbaka på kontoret

  Att ta sig till och från jobbet och komma tillbaka till kollegorna och kontoret är en oro för många anställda, även om coronan minskar. På H&M kommer medarbetarna in en gång i veckan medan man på Telia överväger munskydd.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

 • Läs även...

  Fackens krav: Minst 530 kronor högre lön

  Under fredagen bytte fack och arbetsgivare krav inför avtalsrörelsen. Som vanligt står parterna långt ifrån varandra. Inte minst vad gäller löneökningarna där facken kräver 3,0 procent medan arbetsgivarna vill se låga, eller inga löneökningar alls.

 • Läs även...

  Facken gör tummen ner för medlarnas lönebud

  Totalt 4,5 procent över 29 månader är ett oacceptabelt lågt bud – Facken inom industrin säger nej till det första budet från de oberoende medlarna i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna accepterar däremot budet.

 • Läs även...

  Facken öppnar för flerårigt avtal

  De medlare som hjälper parterna i avtalsrörelsen föreslår ett 29 månader långt avtal. Fullt möjligt, om innehållet blir bra, tycker Facken inom industrin. Även arbetsgivarna tror att det finns förutsättningar för ett långt avtal.

 • Läs även...

  Retroaktiv lön – knäckfråga i avtalsrörelsen

  Kommer anställda att få sina löner retroaktivt efter att avtalsrörelsen varit pausad i ett halvår? Den frågan kommer att bli en het potatis vid förhandlingsbordet, spår Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.