Annons
 • Trots uppskjuten strejk var Unionen på plats på Telia i Farsta under måndagen för att peppa och informera medlemmarna inför en eventuellt strejk. Foto: Kollega

Stridsvilja trots uppskjuten strejk

Publicerad 18 april 2016, kl 15:21

Strejken är framskjuten men stridsviljan består. Under måndagen kraftsamlade Unionen på Telia i Farsta inför veckans eventuella konflikt.

Frågan om Unionen och Sveriges Ingenjörer har rätt att strejka för rätten till flexpension ska avgöras i Arbetsdomstolen. Tanken var att strejken skulle träda ikraft redan under måndagen, men den skjuts nu upp några dagar. Under måndagen samlades ändå Unionen Tele i Farsta för att peppa och stötta sina medlemmar och ge information om vad som gäller om konflikten startar i veckan.

– Vi får en del frågor om varför strejken är fördröjd, varför Unionen har prioriterat just flexpension och de som inte är uttagna undrar varför, och hur de kan hjälpa till, säger Agneta Ahlström, som är ordförande på Unionens riksklubb på Telia.

Unionens och Sveriges Ingenjörers jurister besvarade Almegas kritik med ett svar till Arbetsdomstolen i fredags. Stridsåtgärder kan inte bryta ut förrän domstolen avgjort frågan. Under tiden pågår medling mellan Unionen och Almega som tidigare.

– Vi har ställt om organisationen för att stötta medlemmar inför och under strejk. Det är svårt att förstå vad Almega vill uppnå med den här fördröjningen. Vi känner oss trygga i vilka vi tagit ut i strejk och anledningen till att vi varslar, säger Marina Åman, 2:e vice ordförande för Unionen, som var på plats i Farsta under måndagen.

Unionenklubben är stark på Telia. Av 9 000 anställda är 4 000 medlemmar i Unionen. Den senaste tiden har medlemsantalet också ökat markant.

– Vi får in runt 30 stycken i veckan, jag tror att man vill känna sig trygg i en osäker tid men också stötta varandra vid tillfällen som detta, säger Agneta Ahlström.

Arbetsdomstolen kommer att sammanträda kring frågan och ska komma med ett svar under onsdagen. Troligtvis bryter strejken i så fall ut på torsdag.  

– Vi hoppas få till ett avtal innan dess, men blir det inte så är vi beredda, säger Agneta Ahlström

Lediga jobb
 • Läs även...

  Unionen förlorade tvist om uppsägningtid

  Anställda som följer med när verksamhet läggs ut på entreprenad får inte tillgodoräkna sig anställningstiden hos den förra arbetsgivaren. Det slår Arbetsdomstolen fast.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  Ohållbar situation på SVT

  Ändrade arbetsrutiner på SVT:s lokala nyhetsredaktioner har lett till ökad stress och en alltmer pressad arbetssituation. Nu kräver Unionen tillsammans med Journalistförbundet SJF att något ska göras innan problemet eskalerar och anställda drivs in i långa sjukskrivningar.

 • Läs även...

  Var uppsagd utan att veta om det

  När medlemmen frågade varför hon inte fått ut sin lön svarade chefen att hon blivit uppsagd – flera månader tidigare.

 • Läs även...

  Konsultbolag lockar personal med avtal

  I kampen om kompetensen valde konsultbolaget Anegy i Stockholm att teckna kollektivavtal. Trygghet samt ordning och reda är det som de anställda efterfrågar mest.

 • Läs även...

  Hög stress bland unga engagerade

  Anställda och förtroendevalda inom ungdomsrörelsen brinner för sitt jobb. Men sektorn tampas med stora utmaningar. Hot, trakasserier och otydliga strukturer är några som kan få allvarliga konsekvenser för arbetsmiljön.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.