Annons
Annons

Styr datorn med rösten

Publicerad 15 april 2008, kl 10:48

När smärtan i underarmarna blev så svår att Mikael Gustafsson inte längre kunde jobba med mus och tangentbord blev han riktigt orolig. "Hur ska jag kunna jobba som politisk sakkunnig om jag inte kan använda datorn?"

En IT-intresserad arbetskamrat hade hört talas om röststyrning och 2005 fick Mikael Gustafsson VoiceXpress installerat på sin dator. Sen dess pratar han med datorn.

- Det fungerar otroligt bra. Det krävs lite tålamod i början och visst kan det upplevas som lite krångligt att komma igång. Men egentligen är det inte svårare än när man första gången ska lära sig vilket mjukvaruprogram som helst.

VoiceXpress är ett dataprogram som lägger sig som ett skal över övriga officeprogram för att kunna styra dem. Genom ett headset med av- och påknapp pratar man med datorn. För att datorn ska kunna förstå och lära känna din röst krävs att man läser upp exempeltexter för programmet. Man kan också låta programmet analysera texter som man skrivit. På så sätt lär sig programmet ens sätt att uttrycka sig samt nya ord, uttryck och ordvändningar. Då förbättras taligenkänningen hela tiden.

- Man måste göra en grundtalarprofil för att få datorn att känna igen din röst, dialekt och din personliga stil. Du kan också lägga in olika makron så att du kan få datorn att föra in färdiga fraser genom att bara säga ett ord, säger Kalle Wannberg från XnX Data, leverantör av VoiceXpress.

Kalle Wannberg demonstrerar genom att i sitt headset säga "Öppna Word Nu ska jag berätta för tidningen Kollega vad röststyrning är Punkt Ny rad"

Som ett slags trolleri skrivs det på skärmen exakt det som Kalle just sa. Med punkter och allt. Och fort går det!
- Jag kan också formatera text. Om jag till exempel vill kursivera eller feta några ord säger jag bara det, säger Kalle Wannberg.

Han talar med datornFör Mikael Gustafsson betyder röststyrning att han kan fortsätta jobba som trafikpolitisk sekreterare i riksdagen men han säger också att det har underlättat privatlivet.
- I licensen ingår att man får installera programmet på två datorer så jag har även detta på min hemdator, säger Mikael Gustafsson.

Fakta

Att köpa in VoiceXpress kostar 13 900 kronor exklusive moms. Då ingår programmet, headset och två halvdagsutbildningar. Läs mer på www.xnxdata.se

Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Unionen förlorade handhälsningsmål

  Lärarvikarien som inte ville skaka hand med manliga kollegor av religiösa skäl blev inte diskriminerad. Det konstaterar Arbetsdomstolen i en dom och slår fast att det inte går att bevisa att skolan ställt krav på handhälsning.

 • Läs även...

  Så slipper du störande jobbljud

  Många har svårt med koncentrationen på sin arbetsplats. Framför allt är det högt babblande som stör – och som till och med kan göra oss sjuka.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Kollegan skvallrade om graviditet - kvinnan fick gå

  Eftersom arbetstempot var högt berättade kvinnan för en kollega att hon var gravid. Det som sagts i förtroende nådde dock chefen samma dag och kort därefter avslutades hennes anställning. Nu stämmer Unionen larmföretaget för diskriminering.

 • Läs även...

  Viktor vågade satsa på VR

  När virtual reality var på framväxt tänkte Viktor Peterson inte missa ännu ett tillfälle att haka på något nytt. Han sade upp sig och startade eget.
  - Visst har det hänt att jag tänkt ”Vad har jag gjort?!” Men nu har jag faktiskt roligt varje dag, säger Viktor.

 • Läs även...

  Facket på Ellos: Pressen har ökat

  Även Ellos anställda känner ökad press av den växande e-handeln. Men framför allt är Arbetsmiljöverkets granskning viktig med tanke på situationen i andra yngre företag. Det anser Unionenklubben på Ellos.

 • Läs även...

  Arbetsmiljöverket granskar e-handeln

  Arbetsmiljöverket har upptäckt stora brister i e-handelns arbetsmiljö. Nu sätts e-handlarnas egna lager under lupp.

 • Läs även...

  Mer träning är inte alltid bättre

  Tuffare träning är inte svaret på hur sjuktalen ska minska. Ibland räcker det att få folk att resa sig från skrivbordsstolen. På frågan hur skrivbordspotatisarna ska förmås att röra sig mer, står experterna dock ganska svarslösa.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.