• När forskare manipulerade musklerna hos möss hittades ett protein som motverkar depression. Foto: AP/TT

Supermöss ger hopp åt deppade

Publicerad 26 september 2014, kl 14:47

Ta ett piller, slipp depression och få sexpack på köpet. Det kan bli verklighet i framtiden - forskare har nu hittat ett ämne som skyddar hjärnan mot stress och som finns i en viss typ av vältränade muskler.

Att träna har ju hävdats vara ett bra recept mot depression, men exakt varför har forskarna inte kunnat förklara. Förrän nu. Forskare vid Karolinska Institutet har funnit att en viss typ av vältränade muskler kan rena kroppen från de skadliga ämne som finns i hjärnan hos patienter med psykisk sjukdom.

- När vi manipulerade musklerna hos möss hittade vi den här mekanismen, säger Maria Lindskog, forskare, som tillsammans med Jorge Ruas står bakom upptäckten.

Efter att ha avlat fram muskulösa möss (funkar dessvärre bara på djur) utsatte forskarna både supermössen och vanliga möss för mild stress. Medan de vanliga mössen blev deprimerade efter fem veckors stress visade de artificiellt muskelknuttemössen inga tecken på depression.

I musklerna finns ett protein som bryter ner ett ämne, kynurenin, som bildas vid stress och som man funnit i hjärnan på psykiskt sjuka. Musklerna fungerar alltså som ett slags filter och förhindrar kynureninet att komma in i hjärnan.  Förhoppningen är nu att upptäckten kan leda till en helt ny typ av antidepressiva medel som riktar in sig på musklerna i stället för hjärnan.

- Det är svårare för medicin att ta sig in i hjärnan, eftersom kärlen är tätare där. Dessutom ger det mycket bieffekter att ge sig på hjärnan.

En möjlig bieffekt av i stället rikta in medicinen på musklerna skulle vara ett sexpack eller ribbade skinkor. Men tills den nya medicinen finns på marknaden kan man själv hålla depressionen i schack genom att träna.

- Men det måste vara uthållighetsträning. Det här proteinet finns i olika former och den variant som fungerar är den som kommer från de muskler man tränar i till exempel Vasalopp eller maratonlopp. I bodybuildermuskler har proteinet en form som inte verkar ha samma effekt, visar våra preliminära studier.

- Att bara promenera hjälper inte heller för att framkalla effekten. Det måste vara ansträngande träning, säger Maria Lindskog.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Mer träning är inte alltid bättre

  Tuffare träning är inte svaret på hur sjuktalen ska minska. Ibland räcker det att få folk att resa sig från skrivbordsstolen. På frågan hur skrivbordspotatisarna ska förmås att röra sig mer, står experterna dock ganska svarslösa.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Valresultatet kan påverka din jobbinsats

  Den som röstar på ett parti som förlorar kan prestera sämre på jobbet, enligt en kanadensisk studie. Mikael Wallsbeck, idrottspsykologisk rådgivare, menar att det krävs tydliga rutiner för att hantera en förlust.

 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.

 • Läs även...

  Unionen vill se enklare regler för sjukskrivna

  Att jobba fler timmar ena dagen och färre andra dagar kan vara ett bra sätt att komma tillbaka efter en sjukskrivning. Men det kan också innebära indragen sjukpenning på grund av Försäkringskassans regler. Något Unionen vill ändra på.

 • Läs även...

  Jobbstressen minskar – men vi sover sämre

  Svenskarna känner sig allt mindre stressade på jobbet. Men kanske beror det bara på att vi vant oss vid höga stressnivåer. Det visar en ny rapport från Gymnastik- och idrottshögskolan.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.