• Ny forskning visar att när negativa känslor tillåts leder det till diskussioner som ökar effektiviteten på jobbet. Foto: Colourbox

Surpuppor inte bara av ondo

Publicerad 3 september 2014, kl 13:07

Är du sur och retlig och allmänt motströms på jobbet? Bra. Du borde begära höjd lön. Din närvaro är nämligen nyttig för arbetsklimatet och effektiviteten, visar ny forskning.

Under lång tid har det varit de positiva jasägarna som höjts till skyarna och framställts som förebilder på våra arbetsplatser. De kritiska har fått bita tänder i tysthet eller blivit betraktade som paria av chefer och kollegor när de låtit undslippa sig negativa åsikter.

Men enligt en artikel i Du&Jobbet har forskare vid universitetet i Liverpool, nu bevisat att kritiskt gläfsande på arbetsplatsen kan vara positivt i många sammanhang.

Ilska och indignation är till exempel utmärkta känslor för att slippa klubbar för inbördes beundran där konsensus och samsyn styr. Sådana harmoniska arbetsklimat leder inte nödvändigtvis till bättre välbefinnande, utan snarare till självbelåtenhet och ytlighet, menar forskarna.

I ett klimat där även negativa känslor tillåts blir det självklart mer diskussioner som ökar effektiviteten på jobbet. Att protestera mot en kollega som exempelvis behandlat någon illa kan dessutom leda till att kollegan tänker sig för både en och två gånger innan han eller hon gör om det.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Arbetsmiljö prioriteras ned under krisen

  Under tider av oro och förändrade arbetsvillkor är arbetsmiljöarbetet särskilt viktigt. Men trots att insatserna skulle behöva stärkas under coronakrisen ser Sveriges Företagshälsor motsatt trend: arbetsmiljön prioriteras ned vilket påverkar de anställdas hälsa.

 • Läs även...

  Så stöttar du en orolig kollega

  De flesta anställda känner någon form av oro kring effekterna av coronaviruset. Men det finns saker vi kan göra för att stötta varandra. Både som kollega och chef.

 • Läs även...

  Apoteken vädjar till politiker om corona

  Apoteksbranschen känner sig förbisedd när det gäller samhällets samordning i och med coronakrisen. Men på apoteket C W Scheele i Stockholm upplever apotekschefen att allt fungerar bra – trots att antalet kunder ökat.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.