Annons
 • Ny forskning visar att när negativa känslor tillåts leder det till diskussioner som ökar effektiviteten på jobbet. Foto: Colourbox

Surpuppor inte bara av ondo

Publicerad 3 september 2014, kl 13:07

Är du sur och retlig och allmänt motströms på jobbet? Bra. Du borde begära höjd lön. Din närvaro är nämligen nyttig för arbetsklimatet och effektiviteten, visar ny forskning.

Under lång tid har det varit de positiva jasägarna som höjts till skyarna och framställts som förebilder på våra arbetsplatser. De kritiska har fått bita tänder i tysthet eller blivit betraktade som paria av chefer och kollegor när de låtit undslippa sig negativa åsikter.

Men enligt en artikel i Du&Jobbet har forskare vid universitetet i Liverpool, nu bevisat att kritiskt gläfsande på arbetsplatsen kan vara positivt i många sammanhang.

Ilska och indignation är till exempel utmärkta känslor för att slippa klubbar för inbördes beundran där konsensus och samsyn styr. Sådana harmoniska arbetsklimat leder inte nödvändigtvis till bättre välbefinnande, utan snarare till självbelåtenhet och ytlighet, menar forskarna.

I ett klimat där även negativa känslor tillåts blir det självklart mer diskussioner som ökar effektiviteten på jobbet. Att protestera mot en kollega som exempelvis behandlat någon illa kan dessutom leda till att kollegan tänker sig för både en och två gånger innan han eller hon gör om det.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Många fördelar med arbete i det fria

  Varför sitta inne och uggla på ett dystert kontor när solen skiner och luften doftar av sommarens alla blommor. Jobbet? Inga problem. Det går att förlägga kontorsarbetet utomhus och vinsterna är många, menar forskare.

 • Läs även...

  Dålig kunskap om neurologisk sjukdom

  Arbetsgivare måste bli mer medvetna om hur neurologiska sjukdomar som MS, migrän och Alzheimer, påverkar anställda såväl som deras anhöriga. Det är budskapet i en ny rapport från The Economist Intelligence Unit, EIU.

 • Läs även...

  Varannan anställd sitter still på jobbet

  Nästan varannan anställd har ett stillasittande arbete. Mest stilla sitter kvinnor och medarbetare i åldern 40-49 år. Det visar en ny undersökning från företagshälsan Avonova.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.