Annons
Annons
 • "Det går att komma igen. Ta alla hjälp du kan få", säger Susanna Rennemark. Foto: Privat

Susanna kom igen efter utbrändheten

Publicerad 13 april 2017, kl 12:52 Uppdaterad 18 april 2017, kl 10:06

Susanna Rennemark fick ett nytt roligt jobb och satsade allt. Resurserna i projektet var små och arbetsuppgifterna blev allt fler. Hon bet ihop men en dag tog det tvärstopp. Susanna tog sig knappt ur sängen, hade hjärtklappning, ont i hela kroppen och blev sjukskriven för utbrändhet. I dag, två år senare, mår hon bra och har ett nytt jobb.

När det var som värst kunde projektledaren och marknadskommunikatören, Susanna Rennemark, 55 år, bara ta en dag i taget. Och knappt ens det. Hon hade panikångest, domningar i händerna, diskbråck och var överkänslig för ljus och ljud.

– Jag hade gått rakt in i väggen och var helt slutkörd, säger hon.

Genom vårdcentralen i hemstaden Norrköping fick Susanna kontakt med en läkare, en sjukgymnast och en kurator.

– Det blev min räddning. Kort därpå fick jag även fantastisk hjälp av både TRR, Trygghetsrådet, och Arbetsförmedlingen, berättar hon.

Susanna hade flera så kallade trepartsmöten med sin rådgivare på TRR och även sin arbetsförmedlare. Det ledde till att hon efter några månader fick börja arbetsträna med så kallat aktivitetsstöd på Unionens regionkontor i Linköping. Dessutom fick hon genom TRR möjlighet att gå till en psykolog ett antal gånger.

Läs mer: Så söker du jobb med ohälsa

– Det var verkligen bra. Jag lärde mig olika tekniker för att slappna av och fick också stor hjälp av att träna medicinsk yoga. Först såg jag min utbrändhet som ett tecken på svaghet men i psykologsamtalen fick jag en annan förståelse och insåg att det inte var så konstigt att jag hamnat där jag var och dessutom hade en massa kroppsliga symtom.

Arbetsträningen blev också en vändpunkt mot vägen tillbaka till arbetslivet. Till en början jobbade hon ett par timmar om dagen och ökade sedan långsamt tiden på jobbet.

– Tyvärr fanns det ingen möjlighet till förlängning och efter arbetsträningen blev jag under en period arbetslös. Visst kunde det ibland kännas lite hopplöst men jag tappade ändå aldrig modet. Dessutom blev jag peppad av min arbetsförmedlare och rådgivaren på TRR. De ska ha en stor eloge, säger Susanna.

Hon blev kallad till flera anställningsintervjuer innan hon efter ett halvår äntligen fick napp.

Susanna menar att det är viktigt att vara ärlig och att våga prata om utbrändheten i jobbsökandet. Men samtidigt var det inte något som hon tog upp i ett allra första skede.

– Att jag varit utbränd säger ju inte vem jag egentligen är och det är heller inget jag vill identifiera mig med. Däremot vill jag inte mörka det som jag gått igenom. När jag sökte arbetet berättade jag att jag varit sjuk fast inte på en gång. Det finns också en positiv aspekt av det hela eftersom svårigheterna har gett mig bättre självinsikt, förklarar Susanna Rennemark.

Sedan årsskiftet jobbar Susanna Rennemark på Länsförsäkringar genom en anställning hos bemanningsföretaget Studentwork.

– Det var som att komma hem igen. Jag trivs jättebra på jobbet. Nu mår jag bra igen även om jag hela tiden måste tänka på at ta hand om mig själv genom att se till att få återhämtning och inte stressa.

Hennes råd till andra som drabbas av psykisk ohälsa eller annan sjukdom är att så snabbt som möjlighet söka hjälp.

– Vänta inte. Det finns mycket bra stöd att få från Arbetsförmedlingen, TRR och sjukvården, säger Susanna Rennemark.

Gertrud Dahlberg
[email protected]

Susanna Rennemark

Ålder: 55 år.

Familj: Två utflyttade söner.

Bor: Norrköping.

Jobbar som: Marknadsförare på Länsförsäkringar i Linköping. Har tidigare varit projektledare och grafisk formgivare på bl a Stadium. Arbetstränade efter sin utmattningssjukdom på Unionens regionkontor i Linköping.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Ny funktion ska minska sjukskrivningar

  Det kan ta lång tid att komma igen efter att ha gått in i väggen. Men tack vare rehabkoordinatorn på pappersbruket Billerud Korsnäs blev Lottas sjukfrånvaro kort. Insatserna fick även positiva effekter på arbetsplatsen.

 • Läs även...

  Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

  När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.

 • Läs även...

  Coronakrisen: Nu ökar den psykiska ohälsan

  Redan nu ser företagshälsovården att den psykiska ohälsan ökar i spåren av coronapandemin. Från tidigare kriser vet man att sjukskrivningarna kommer att stiga under många år framöver. Men denna gång finns viss beredskap.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.