Svåra typsnitt ökar fokus i bullrig miljö

Publicerad 13 maj 2014, kl 11:52

Den som störs av bakgrundsljud i öppna kontorslandskap kanske behöver svårare arbetsuppgifter. Ny forskning visar nämligen att människor minns svårlästa texter bättre än lättlästa i bullriga miljöer.

Miljöpsykologer vid Gävle högskola har utfört ett experminet där människor får läsa texter i miljöer med bullrigt bakgrundsljud. Dels texter med lättlästa typsnitt, men också med mer svårlästa varianter. Resultaten visar att deltagarna läser och minns de svårlästa bättre.

Borde anställda i öppna kontorslandskap få svårare arbetsuppgifter?

- Nej, det är att tolka resultaten för extremt. Vår ambition är att visa att effekten faktiskt finns i ett vardagligt sammahang, säger Patrik Sörqvist, forskningsledare i miljöpsykologi vid högskolan.

Gäller det även om man behöver analysera, inte bara läsa?

- Ja, det verkar så. Folk har lättare att lösa logiska problem med svårare typsnitt. Det har inte vi visat men annan forskning har gjort det. Gissningsvis tvingas man reflektera mer, det finns ju ett visst motstånd när man läser texter. Då måste man koncentrera sig mer.

Hur länge orkar man vara så koncentrerad?

- Det är en väsentlig fråga men vi vet inte. Våra experiment har ju varit handlat om läsning under mycket kort tid. Vad skulle hända om man satt en hel arbetsdag och läste ett svårläst typsnitt? Antagligen skulle man bli helt utmattad.

Lediga jobb
 • Läs även...

  De heter det de gör

  Båtbyggaren och ensamseglaren Sven Yrvind ville ha ett efternamn som passade honom – och det han gör. Han är inte ensam om att ha ett namn som hör ihop med jobbet, men för de flesta är det en tillfällighet.

 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Forskning ska förbereda oss på nästa kris

  Hur kommer det sig att vissa företag i Sverige lyckas ställa om snabbt i kris? Det ska forskare ta reda på i ett av nio projekt som fått forskningsmedel av AFA Försäkring för att studera effekterna av coronakrisen.

 • Läs även...

  Soffan sämre för psyket än att sitta på jobbet

  Stå emot frestelsen att sjunka ner i soffan i helgen. Det är sämre för din mentala hälsa att sitta stilla på fritiden än att sitta stilla på jobbet, visar ny forskning från GIH och Karolinska.

 • Läs även...

  Kollega provar på utekontor

  Nöden är uppfinningarnas moder - coronapandemin fick ett gäng blivande landskapsarkitekter vid SLU i Uppsala att smälla upp ett ur och skurkontor, där risken för smitta är minimal. Kollegas testpatrull var på plats första dagen och provkörde kontoret.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.