Annons
Annons
 • Svårt att lämna jobbmobilen när du tar semester? Foto: Andrew Lubimov AP/TT

Svårt att koppla av under semestern

Publicerad 23 juni 2014, kl 09:11

En av fyra tjänstemän upplever att de är tillgängliga för jobb under semestern och hälften av dem är det för att underlätta för sina arbetskollegor. Det visar en ny undersökning från Unionen.

Smarta telefoner gör det smidigt att snabbt svara på samtal och mejl från kollegor, även om man egentligen har gått av sitt arbetspass. Fritid och arbetstid flyter ihop, vilket även visar sig i en undersökning från Unionen. Drygt en av fyra anger att de är tillgängliga för jobb under sin semester  och lika många upplever att det gör det svårt att koppla av.

Den främsta anledningen till att inte stänga av mobilen är för att man vill underlätta för sina kollegor. Vanligt är också att man vill hjälpa kunder och klienter. Fyra av tio skulle helst slippa hålla sig á jour med jobbet men två av tre har inte en policy på sin arbetsplats som reglerar när de förväntas vara tillgängliga. Det har däremot Elias Glaveby, som jobbar på Ung Företagsamhet i Stockholm.

- Vi har en lokalt förankrad policy som säger att man inte ska svara på samtal eller mejl efter arbetsdagens slut. Jag tror att man tog fram policyn med tanke på vår arbetssituation. Vi skulle teoretiskt kunna jobba var som helst och hela tiden. Så det här är ett bra sätt att markera att det inte finns en förväntan att jobba mer än sina åtta timmar.

Elias Glaveby utbildar lärare och skolledare i entreprenörskap.  Datorn och mobilen är hans främsta arbetsredskap. Enligt Unionens undersökning kollar fyra av tio jobbmejl i mobilen under semestern.  Elias försöker att låta bli.

- Man måste få andningspauser för att må bra. Jag jobbade som lärare tidigare och då kunde det rulla in mejl sent på kvällen. Det är en stressande känsla.  Även om man inte tar tag i det precis i stunden så börjar hjärnan jobba med att lösa problem. Jag upplever att det är lättare att stänga av jobbet nu, när det finns en uttalad policy.

En av fem chefer förväntar sig viss typ av tillgänglighet under semestern och många tjänstemän jobbar därför en del under ledigheten för att slippa hög arbetsbelastning efteråt.

Elias Glaveby sätter deadlines för att helgen ska vara en ledig tid och semester ska vara just semester.

- Jag sätter alltid deadlines på torsdag eftermiddag. Om något oförutsägbart händer har jag hela fredagen på mig att ta det på uppstuds och hinna få en stressfri helg.

Fakta

Undersökningen omfattar 1046 tjänstemän i privat sektor.
Ladda ner Novus diagramrapport om tillgänglighet under semestern här.

Unionen

Kommentarer

Innebär kanske också att man inte ska blanda in privatlivet under arbetstid. Slut på privata samtal och surf.

När man åker utomlands brukar man inte kunna surfa på telefonen på grund av de svindyra roaming-avgifterna. Men samtidigt kan det gör att man inte blir stört av jobbet i onödan. Med detta inte sagt att jag inte försvarar operatörernas skräckpriser.

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2014-07-04. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

 • Läs även...

  Så motar du din jobbångest

  Bara några dagar kvar av sommarsemestern med vetskapen om att det är ett år kvar till nästa? Eller kanske har du just börjat jobba igen? Då kan jobbångesten ha smugit sig på.

 • Läs även...

  Arbetsgivare kan kräva vaccinering

  Den som vägrar vaccin kan ratas vid jobbrekryteringar. Arbetsgivarsidan ser inget juridiskt hinder för att kräva vaccinering när du söker nytt jobb. Men facket varnar för att ovaccinerade riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden.

 • Läs även...

  Facken på Volvo räddade hundratals jobb i Skövde

  Hundratals jobb var hotade vid Volvos fabrik i Skövde när Volvo satsar på elbilar. Men facken gick samman och lyckades övertyga ledningen att tillverka elmotorer vid anläggningen.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Det vill medlemmarna att Unionen jobbar för

  Minskad arbetstid, online-kontrakt och att de som jobbar hemifrån blir fullt försäkrade. Det är några frågor som medlemmarna tycker att Unionen ska jobba för framöver.

 • Läs även...

  Många jobbar på fritiden

  Många tjänstemän är tillgängliga för jobbet även på fritiden. Det kan orsaka stress och psykisk ohälsa. Men det finns lösningar för att sätta gränser: På Volkswagen stänger arbetsgivaren av de anställdas mobiler.