Annons
 • Har du svårt att lägga bort mobilen och koppla bort jobbet under semestern? Du är inte ensam. Foto: Colourbox

Svårt att släppa jobbet på semestern

Publicerad 28 juni 2015, kl 07:52

En av fyra privata tjänstemän är tillgängliga för arbete under semestern och en av sex har svårt att släppa tankarna på jobbet. Trots det saknar de flesta arbetsplatser en policy för när medarbetare förväntas vara tillgängliga på mejl och mobil. Det visar Unionens årliga undersökning.

Efter en lång och rekordkall vår är vi nog flera som känner att sommarledigheten är mer behövlig än någonsin. Men att helt koppla bort jobbet under semestern är lättare sagt än gjort. Kanske har du wifi i sommarstugan och visst är det svårt att ignorera när du hör att det plingar till i mobilen av ett inkommande mejl.

Bland tjänstemän inom privat sektor upplever 25 procent att de är tillgängliga för jobb under sin semester, enligt Unionens undersökning ”Tillgänglighet under semestern 2015”. Omkring hälften av de som ingår i undersökningen skulle dock vilja slippa vara tillgängliga när de är lediga. Bland kvinnor är siffran ännu högre, 58 procent.

En av fyra tycker att det hindrar dem från att koppla av och lika många säger att de får negativa kommentarer från vänner och familj om de står jobbet till buds under semestern. Nästan lika många upplever dessutom att det gör att de får mindre tid för familj och vänner.

Att många ändå är nåbara under semestern beror på flera saker. Främsta anledningen är att man vill underlätta för kunder och klienter samt för kollegor. En av sex upplever att chefer och ledning förväntar sig att de är tillgängliga.

Tre av fem tjänstemän tycker att deras arbetsbelastning är hög eller för hög. Av dem som jobbar trots att de har semester svarar en av sju att de gör det för att slippa hög arbetsbelastning när de kommer tillbaka till jobbet. Det är fler som arbetar under ledigheten i grupperna 40- till 49-åringar, boende i Sydsverige samt bland de som tjänar 800 000 kronor eller mer om året.

Trots att många anställda upplever nåbarheten som ett problem svarar 57 procent att de inte har diskuterat rutiner för tillgänglighet under semestern på sina arbetsplatser. Bara 12 procent svarar att de har en policy som reglerar när man förväntas vara tillgänglig via mobil och mejl.

– För att kunna vara ledig och koppla av från jobbet i sommar behövs tydliga överenskommelser på arbetsplatsen om vad som förväntas av dig som medarbetare. I dag är psykisk ohälsa den vanligaste sjukskrivningsorsaken i ett allt mer hektiskt arbetsliv. Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar för att få fler mejl- och mobilpolicys på plats, säger Cecilia Fahlberg, Unionens ordförande, i ett pressmeddelande.

Under de senaste fem åren har hälften av de privata tjänstemännen ändrat inställning till att vara tillgängliga för jobb under semestern. Men alla är inte negativa. Medan 57 procent av de som ändrat åsikt säger sig ha blivit mer negativa, svarar 29 procent att de har blivit mer positiva.

Drygt en av sex (17 procent) kan inte ta ut fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna om de vill, trots att har rätt till det enligt semesterlagen. För två år sedan var samma siffra 22 procent och förra året 16 procent.

Tillgänglighet under semestern 2015

Undersökningen gjordes av Novus, på uppdrag av Unionen, genom webbaserade intervjuer bland tjänstemän i privat sektor.

Reslutaten bygger på svar från 1 033 personer under perioden 12 - 22 maj 2015.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Många jobbar på ledig tid

  En stor andel av Sveriges tjänstemän kontaktas av sin arbetsgivare eller kollegor under kvällar och helger. Många av dem är osäkra på om de förväntas vara tillgängliga eller inte.

 • Läs även...

  Många vill slippa vobba

  Under februari är rekordmånga hemma och tar hand om sjuka barn. En stor del av tjänstemännen arbetar samtidigt – trots att många helst skulle slippa.

 • Läs även...

  Lag mot jobbmejl inget för facket

  Det är viktigt att värna de anställdas fritid, men i Sverige regleras tillgänglighetsfrågan bäst lokalt på arbetsplatsen, anser Unionens samhällspolitiske chef, Henrik Ehrenberg.

 • Läs även...

  Unionen: Ändra karensdagen

  Sju av tio jobbar trots att de är sjuka. Ofta på grund av stress och rädsla att inte hinna med arbetsuppgifterna. Men en annan viktig orsak är att många inte har råd med karensdagen. Unionen vill därför hitta alternativ till karensdagen.

 • Läs även...

  Chefer vill ha anställda på kontoret

  Kontoret är bra om man vill umgås med kollegorna – men inte om man vill vara kreativ. Varannan tjänsteman vill ha ett flexiblare arbetsliv och jobba hemifrån mer. Men många chefer är skeptiska.

 • Läs även...

  Fransmän kan strunta i jobbmejl

  Anställda i Frankrike har numera rätt att strunta fullständigt i jobbmejl som kommer efter att de stämplat ut från arbetet. Från årsskiftet gäller en ny lag som ålägger franska företag att se till att personalen kopplar bort allt jobb när de är lediga.

 • Läs även...

  Övertid motsvarande 16 400 tjänster

  Nästan 660 000 timmar i veckan. Så mycket övertid jobbas bland Unionens medlemmar. Det motsvarar 16 400 heltidstjänster.

 • Läs även...

  Arbetstiderna och tempot knäckte Maria

  Med över tio timmars övertid per vecka sa kroppen till slut ifrån. I dag har Maria Ergül startat eget och har en annan inställning till både arbetstid och vad hon mår bra av på jobbet.

 • Läs även...

  Tydlig chef hejdar ofrivillig vobbning

  Många vobbar trots att de inte vill. Lösningen är tydlighet från arbetsgivaren, tror Susanna Reppling, Sverigechef på telekomföretaget Interoute. "Om man inte kan jobba ska arbetsuppgifter plockas bort", säger hon.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.