• Barack Obama, David Cameron och Angela Merkel i diskussion om TTIP, det omtvistade frihandelsavtalet mellan USA och Europa. Foto: Glenn Hunt/AP

Svenska fack tycker till om TTIP

Publicerad 19 mars 2015, kl 10:08

Just nu diskuteras arbetstagarnas rättigheter i frihandelsavtalet mellan EU och USA (TTIP) i EU-kommissionen, som också har bett de svenska facken att säga sitt i frågan och komma med en gemensam formulering. Här är Unionens ståndpunkter.

Som Kollega skrivit tidigare har Unionen, tillsammans med IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Teknik- och Industriarbetsgivarna, tagit fram en ny policy för frihandelsavtalet mellan EU och USA (TTIP). Den nya skrivelsen skiljer sig delvis åt från den gemsamma policy som LO, TCO och Saco tog fram för ett år sedan. En skillnad gäller det kontroversiella investeringsskyddet, ISDS.

Det var under förra veckans besök i Bryssel som EU-kommissionens chefsförhandlare Ignacio Gracia Bercero uppmanade de svenska facken att lämna in en gemensam formulering om arbetstagares rättigheter. En fråga som är aktuell i och med att kommissionen diskuterar de kapitel i TTIP som rör just arbetstagarna.

Nyligen tecknades ett frihandelsavtal mellan EU och Kanada, CETA, som fått kritik från fackligt håll. Cecilia Fahlberg, Unionens ordförande, säger att det är viktigt att se till att arbetstagares rättigheter aldrig ses som ett handelshinder. Och viktigt att facken får komma med inspel så att TTIP inte blir som CETA-avtalet.

Att TTIP väcker starka reaktioner, samtidigt som CETA i stort sett gått obemärkt förbi, tror hon beror på att det är oroligt i Europa sedan den ekonomiska krisen.

Det ökar rädslan för frihandel och gör att man försöker värna om det som man tror är tryggt i det korta perspektivet. Men vi behöver verkligen se till att få bra frihandel. Vi vet att frihandel ökar tillväxten och det gynnar oss på sikt.

Cecilia Fahlberg tror att alla, inklusive hon själv, har lärt sig mycket om TTIP sedan TCO/LO/Saco-policyn togs fram för ett år sedan. Hon säger att en viktig skillnad med den nya policyn är att både fack och arbetsgivare står bakom den.  

– Sedan har vi det väldigt omtvistade investeringsskyddet. I den nya policyn har vi valt att inte ta ställning för hur det ska se ut, om det ska vara en skiljenämnd eller om det ska vara något mellan stater. Men vi är överens om att det måste finnas en tvistlösningsmekanism, och där går vi något längre än i den första policyn, säger hon.

Trots skillnaderna mellan den nya och gamla policyn tror Cecilia Fahlberg inte att det blir några problem att komma fram till en gemensam formulering angående arbetstagarnas rättigheter i TTIP.

– Absolut inte. Både Karl-Petter Thorwaldsson (LO), Göran Arrius (Saco) och Eva Nordmark (TCO), var med under mötet med Bercero och jag känner att det finns en stor gemensamhet där.

– Under arbetet med den nya policyn har vi hela tiden bollat med TCO:s jurister. Det är inte så att vi går olika vägar, utan de är lika involverade i den här policyn.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Så hög lön ger korttidsarbete i EU

  Anställda i Sverige som omfattas av korttidsarbete får ut stor del av lönen jämfört med anställda i många andra europeiska länder med korttidsavtal. Det menar Europafacket som kartlagt hur korttidsarbetet fungerar i olika länder.

 • Läs även...

  Nytt råd ska värna den svenska modellen i EU

  Fack och arbetsgivare går ihop för att slå vakt om den svenska arbetsmarknadsmodellen på EU-nivå. I ett nybildat råd samsas företrädare från huvudorganisationerna inom privat sektor.

 • Läs även...

  Inget kollektivavtal med Ryanair än

  Att det tidigare så fackfientliga Ryanair nu har gjort en överenskommelse med Unionen innebär ännu inga förbättrade villkor för kabinpersonalen. För det krävs ett kollektivavtal.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.