Annons

Svenska företag usla på att tillvarata äldres kompetens

Publicerad 5 april 2012, kl 09:53

Trots att vi förväntas jobba högt upp i åldrarna är det tveksamt om vi kan. Svenska företag är bland de sämsta i världen på att både anställa och behålla äldre arbetskraft, visar en ny undersökning.

Har du fyllt femtio är du snudd på rökt på den svenska arbetsmarknaden. Enligt en undersökning, som bemanningsföretaget Manpower presenterar, har endast fyra procent av de svenska arbetsgivarna planer för att anställa seniorarbetskraft över 50 år.

Sverige är därmed näst sämst i världen på att ha en plan för hur en framtida komptetensbrist ska tacklas. I Singapore har nästan vartannat företag en strategi för hur man ska locka till sig äldre medarbetare och i Japan svarar 83 procent av företagen att man vet hur man ska gå till väga för att behålla sina erfarna medarbetare.

I Sverige är det bara åtta procent av arbetsgivarna som har strategier för hur de förmå sina äldre anställda att stanna på företaget.

Enligt undersökningen, som är gjord bland 30 000 arbetsgivare i 28 länder är bara polska företag sämre än de svenska på att rekrytera 50-plussare medan företag i Spanien och Italien är något mer kassa än Sverige på att behålla sin erfarna personal.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Många tror de får betala själva

  Drygt 40 procent av de privatanställda tjänstemännen upplever att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att arbetsgivaren ska stå för.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  Dålig koll på pension vid utlandsjobb

  Med en oavslutad examen i japanska i bagaget var inte möjligheterna stora på den svenska arbetsmarknaden för Pontus Nylén. Jobbet på Ikea Japan blev hans väg in.

 • Läs även...

  Här är företagen som betalar bäst

  Det finns 42 företag i Sverige som betalade sina anställda över en miljon i snitt. Ofta handlar det om konsult-, finans- eller läkemedelsbolag.

 • Läs även...

  Här får anställda lön för vård av anhörig

  Nu har anställda på Microsoft fått en ny förmån: att vara hemma för vård av en närstående som är allvarligt sjuk. Totalt rör det sig om som mest fyra veckor per år med full lön.

 • Läs även...

  Fler och mer avancerade brott via nätet

  Det globala virusdådet mot myndigheter och företag nyligen är ett tidens tecken: Kriminella lägger ner vapnen, för att i stället jobba virtuellt. Med medvetenhet och bra IT-tekniker kommer man långt för att skydda sig. Och med lite hjälp från en tonårig datanörd en bra bit till.

 • Läs även...

  Utländsk utbildning översätts i ny tjänst

  Nu lanserar Universitets- och högskolerådet (UHR) en webbtjänst som snabbt visar vad en utländsk utbildning motsvarar i Sverige, för att den med utländsk examen lättare ska få jobb. Unionen välkomnar initiativet.

 • Läs även...

  Minst nio månadslöner till varslade på Ikea

  Anställda på Ikea som blir övertaliga efter höstens storvarsel kommer att erbjudas ett avgångsvederlag på minst nio månadslöner. Enligt företaget kommer färre än de 560 varslade att förlora jobbet. Enligt Unionens representant är dock många medlemmar oroliga.

 • Läs även...

  ”Hiskeliga pengar inom herrfotbollen”

  Hedvig Lindahl är målvakt i det svenska fotbollslandslaget. Hon lämnade nyss Chelsea och har tidigare spelat i Allsvenskan för klubbar som Malmö FF och Linköpings FC.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.