Annons
Annons

Svenska företag usla på att tillvarata äldres kompetens

Publicerad 5 april 2012, kl 09:53

Trots att vi förväntas jobba högt upp i åldrarna är det tveksamt om vi kan. Svenska företag är bland de sämsta i världen på att både anställa och behålla äldre arbetskraft, visar en ny undersökning.

Har du fyllt femtio är du snudd på rökt på den svenska arbetsmarknaden. Enligt en undersökning, som bemanningsföretaget Manpower presenterar, har endast fyra procent av de svenska arbetsgivarna planer för att anställa seniorarbetskraft över 50 år.

Sverige är därmed näst sämst i världen på att ha en plan för hur en framtida komptetensbrist ska tacklas. I Singapore har nästan vartannat företag en strategi för hur man ska locka till sig äldre medarbetare och i Japan svarar 83 procent av företagen att man vet hur man ska gå till väga för att behålla sina erfarna medarbetare.

I Sverige är det bara åtta procent av arbetsgivarna som har strategier för hur de förmå sina äldre anställda att stanna på företaget.

Enligt undersökningen, som är gjord bland 30 000 arbetsgivare i 28 länder är bara polska företag sämre än de svenska på att rekrytera 50-plussare medan företag i Spanien och Italien är något mer kassa än Sverige på att behålla sin erfarna personal.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Så ska Northvolt locka 3000 till helt ny industri

  Northvolt ska anställa 3 000 till sin batterifabrik i Skellefteå. Katarina Borstedt är chef för rekryteringen och den som ska locka arbetskraft till en industri ingen har erfarenhet av.

 • Läs även...

  Lönekostnader ersätts i nya krisstödet

  Nedstängningsstödet ska även omfatta lönekostnader. Det framgick i de nya krisåtgärderna för företag som regeringen presenterade under tisdagen.

 • Läs även...

  Chefen som bara anställer hundar

  Knarksmugglare och beväpnade bovar må ta sig i akt när hundföraren Maria Delin och hennes fyrbenta detektiver drar ut på uppdrag. Deckarteamet tillbringar både jobb och fritid tillsammans och drivs av ett stort rättspatos.