• Amerikanska arbetsgivare lockar talanger med svenska villkor. Foto: Holmberg/TT

Svenska villkor för Spotify-föräldrar

Publicerad 25 november 2015, kl 14:00

Företaget bakom den globala musikdelningstjänsten Spotify erbjuder alla heltidsanställda sex månaders föräldraledighet med full lön. I Silicon Valley har ”svenska villkor” blivit ett av arbetsgivarnas verktyg för att attrahera den bästa kompetensen.

Sex månaders föräldraledighet kanske inte låter så märkvärdigt ur ett svenskt perspektiv, men i USA:s Silicon Valley - där det ursprungligen svenska bolaget framför allt finns i dag - är det en förmån som slår ganska högt.

Normalt har en amerikansk arbetstagare ingen lagstadgad rätt till ersättning för föräldraledighet – dock erbjuder många stora bolag omkring tre månaders obetald frånvaro från jobbet i samband med bebis.

- Vi har fått ett väldigt positivt bemötande, måste jag säga, både från amerikanska medier men inte minst från Valerie B Jarett, en av Barack Obamas närmaste rådgivare.  Valerie medverkade även på plats när vi presenterade vår uppdaterade policy kring föräldraledighet, säger Spotifys globala HR-chef Katarina Berg.

Spotify är inte först att slå den amerikanska arbetsmarknadens nyblivna föräldrar med häpnad, i augusti aviserade filmdelningstjänsten Netflix att deras anställda ska få upp till ett års betald föräldraledighet och Google har tidigare erbjudit sina kvinnliga anställda 18 månaders mammaledighet, med full lön.

Jakten på talanger är hård i USA:s tech-kluster och ”svenska villkor” har blivit ett sätt för arbetsgivarna att attrahera de bästa.

- Vi tror att det här är vårt sätt att bana vägen för större jämställdhet för både mammor och pappor på arbetsmarknaden. Våra värderingar kommer givetvis mycket utifrån vår svenska kultur och vår förhoppning är att detta kan driva vidare den globala jämställdhetsdiskussionen på arbetsmarknaden, säger Katarina Berg.

- Att inte erbjuda vår föräldraledighet till endast mammor utan även pappor samt inte göra skillnad för adoption eller surrogatföräldrar var en självklarhet.

Utvecklingen inom den innovationsdrivna tech-branschen är snabb och konkurrensen är hård. Hur tar ni hand om dem som kommer tillbaka efter ett halvårs föräldraledighet?  

- För att överlätta övergången tillbaka till arbetet erbjuder vi en ”Välkommen tillbaka-månad”, vilket ger återvändande anställda möjlighet att till exempel arbeta flexibla arbetstider eller arbeta hemifrån för att underlätta vägen tillbaka.

Spotifys nya, globala föräldrapolicy:

 • Upp till sex månaders föräldraledighet med full lön för alla heltidsanställda, över hela världen.
 • Föräldrar kan ta ut sin föräldraledighet fram till barnets treårsdag, vilket innebär att anställda som fött barn från 2013 också omfattas.
 • Både mammor och pappor uppmuntras att ta ut full föräldraledighet, men kan också välja att dela upp ledigheten i perioder.
 • En ”Välkommen tillbaka-månad” underlättar återgången till arbetet efter föräldraledigheten. 

Svenska villkor tar storslam även i PR-världen. I förra veckan tog TCO:s reklamfilm "Like a Swede" silver i PR-tävlingen Spinn 15, i kategorin årets samhällsinformation.  Se TCO:s film "Like a Swede"  här. 

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Partierna om: Framtidens arbetsliv

  Hur kan fler och bättre jobb skapas när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen och automatiseringen?

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Partierna om: Den svenska partsmodellen

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Sportföretag förtegna om kläders ursprung

  Hur vet du att din träningströja inte tillverkats på en fabrik med bedrövliga arbetsförhållanden? Kommer tröjan från Team Sportia eller Sportamore kan du glömma att få reda på var och hur den tillverkats.

 • Läs även...

  Stora löneskillnader i hockeyn

  En manlig hockeyspelare tjänar i snitt 121 000 kronor i månaden. En kvinna får nöja sig med 5 500 kronor. Nu kräver Unionen medvetna satsningar på damhockeyn.

 • Läs även...

  Lite mindre bittra druvor i Sydafrika

  Sydafrikas vinarbetare lever som statare gjorde i Sverige för hundra år sedan trots upprepade rapporter om misär och missförhållanden. Unionenklubben på Systembolaget tog initiativ till ett projekt som ska ge vinarbetarna ett drägligare liv och vinet därifrån lite mindre bitter eftersmak.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.