Svenskar de mest effektiva medarbetarna i Europa

Publicerad 26 april 2013, kl 11:06

Ägnar du en stor del av arbetsdagen åt sådant som inte har med jobbet att göra? Kanske tar långluncher, lägger timmar på att kommunicera med vänner och fynda på nätet? I så fall tillhör du en minoritet av oss svenskar som enligt en undersökning är de mest effektiva medarbetarna i Europa.

Enligt undersökningen, där 7 000 européer svarat på en webbenkät, är alltså svenskar mest effektiva på jobbet medan britterna är minst produktiva.

När de medverkande i studien fick uppge hur mycket tid de faktiskt lägger ned på sina arbetsuppgifter varje dag uppgav nästan hälften av alla att de använder mer än 85 procent av arbetstiden på sina arbetsuppgifter.

Av den andra halvan uppgav en av tio att de bara anser sig vara produktiva under halva arbetsdagen och sedan ägnar sig åt saker som inte har någon som helst anknytning till deras jobb. Vad de då gör framgår dock inte av undersökningen.

I webbenkäten har 58 procent av svenskarna uppgett att de är effektiva hela dagen. Näst bäst vad gäller produktiviteten är danskarna, följda av fransmän och belgare.

Sämst är britterna där endast en av tre anställda anser sig vara effektiva under sin arbetsdag och av vilka 25 procent uppger att de lägger mindre än halva sin arbetstid på sitt arbete. Också holländare och tyskar har låg effektivitet på jobbet.

Men eftersom undersökningen som gjorts av Stepstone bygger på en självskattning kan resultatet naturligtvis ha påverkats av vilken självbild man har liksom hur ärligt man svarat på frågorna.

Webbenkäten gjordes i mars bland anställda i  Österrike, Belgien, Danmark, England, Frankrike, Tyskland, Frankrike och Sverige.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Ständiga omorganisationer sliter på medarbetarna

  7 av 10 tjänstemän har varit med om en omorganisation det senaste året. Målet brukar vara att bli effektivare och lönsammare. Men för personalen är förändringarna ofta slitsamma.

 • Läs även...

  Invandrare och äldre kan rädda välfärden

  Sysselsättningen måste öka med nästan en halv miljon personer fram till 2030. Annars är välfärden hotad. Det visar en ny rapport från Arbetsförmedlingen. Unionen lyfter fram vikten av att äldre stannar kvar längre i arbetslivet.

 • Läs även...

  5 yrken på väg bort

  Automatisering och digitalisering påverkar stora delar av arbetsmarknaden. Här är fem yrken som minskat de senaste åren.

 • Läs även...

  Mugg och mellis i ett på framtidens kontor

  I framtiden kan arbetsgivarna spara in på fruktkorgarna på jobbet. Som anställd får du kanske hålla tillgodo med att äta engångsmuggen kaffet kommer i – den kan dock vara gjord av äppelskruttar och apelsinskal.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.