Svenskar de mest effektiva medarbetarna i Europa

Publicerad 26 april 2013, kl 11:06

Ägnar du en stor del av arbetsdagen åt sådant som inte har med jobbet att göra? Kanske tar långluncher, lägger timmar på att kommunicera med vänner och fynda på nätet? I så fall tillhör du en minoritet av oss svenskar som enligt en undersökning är de mest effektiva medarbetarna i Europa.

Enligt undersökningen, där 7 000 européer svarat på en webbenkät, är alltså svenskar mest effektiva på jobbet medan britterna är minst produktiva.

När de medverkande i studien fick uppge hur mycket tid de faktiskt lägger ned på sina arbetsuppgifter varje dag uppgav nästan hälften av alla att de använder mer än 85 procent av arbetstiden på sina arbetsuppgifter.

Av den andra halvan uppgav en av tio att de bara anser sig vara produktiva under halva arbetsdagen och sedan ägnar sig åt saker som inte har någon som helst anknytning till deras jobb. Vad de då gör framgår dock inte av undersökningen.

I webbenkäten har 58 procent av svenskarna uppgett att de är effektiva hela dagen. Näst bäst vad gäller produktiviteten är danskarna, följda av fransmän och belgare.

Sämst är britterna där endast en av tre anställda anser sig vara effektiva under sin arbetsdag och av vilka 25 procent uppger att de lägger mindre än halva sin arbetstid på sitt arbete. Också holländare och tyskar har låg effektivitet på jobbet.

Men eftersom undersökningen som gjorts av Stepstone bygger på en självskattning kan resultatet naturligtvis ha påverkats av vilken självbild man har liksom hur ärligt man svarat på frågorna.

Webbenkäten gjordes i mars bland anställda i  Österrike, Belgien, Danmark, England, Frankrike, Tyskland, Frankrike och Sverige.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Ständiga omorganisationer sliter på medarbetarna

  7 av 10 tjänstemän har varit med om en omorganisation det senaste året. Målet brukar vara att bli effektivare och lönsammare. Men för personalen är förändringarna ofta slitsamma.

 • Läs även...

  Tieto + Evry = TietoEvry

  Nu står det klart att IT-företagen Evry och Tieto ämnar slå sina påsar ihop, om affären får grönt ljus från konkurrensverken i de nordiska länderna. Ordföranden på Unionens riksklubb på Evry tror att sammanslagningen kan bli bra för företagen.

 • Läs även...

  Störst löneskillnad i privat sektor

  Löneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska, visar Medlingsinstitutets årliga rapport. Skillnaden är dock stor mellan olika sektorer och allra störst är den oförklarade löneskillnaden bland tjänstemän i privat sektor.

 • Läs även...

  Förändringar väntar på pressat SAS

  650 miljoner kronor. Så mycket kostade pilotstrejken SAS enligt den kvartalsrapport som presenterades i dag. Totalt gick flygbolaget back med 1,2 miljarder det andra kvartalet, vilket enligt SAS-chefen kommer leda till förändringar i verksamheten.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.