Svenskar de mest effektiva medarbetarna i Europa

Publicerad 26 april 2013, kl 11:06

Ägnar du en stor del av arbetsdagen åt sådant som inte har med jobbet att göra? Kanske tar långluncher, lägger timmar på att kommunicera med vänner och fynda på nätet? I så fall tillhör du en minoritet av oss svenskar som enligt en undersökning är de mest effektiva medarbetarna i Europa.

Enligt undersökningen, där 7 000 européer svarat på en webbenkät, är alltså svenskar mest effektiva på jobbet medan britterna är minst produktiva.

När de medverkande i studien fick uppge hur mycket tid de faktiskt lägger ned på sina arbetsuppgifter varje dag uppgav nästan hälften av alla att de använder mer än 85 procent av arbetstiden på sina arbetsuppgifter.

Av den andra halvan uppgav en av tio att de bara anser sig vara produktiva under halva arbetsdagen och sedan ägnar sig åt saker som inte har någon som helst anknytning till deras jobb. Vad de då gör framgår dock inte av undersökningen.

I webbenkäten har 58 procent av svenskarna uppgett att de är effektiva hela dagen. Näst bäst vad gäller produktiviteten är danskarna, följda av fransmän och belgare.

Sämst är britterna där endast en av tre anställda anser sig vara effektiva under sin arbetsdag och av vilka 25 procent uppger att de lägger mindre än halva sin arbetstid på sitt arbete. Också holländare och tyskar har låg effektivitet på jobbet.

Men eftersom undersökningen som gjorts av Stepstone bygger på en självskattning kan resultatet naturligtvis ha påverkats av vilken självbild man har liksom hur ärligt man svarat på frågorna.

Webbenkäten gjordes i mars bland anställda i  Österrike, Belgien, Danmark, England, Frankrike, Tyskland, Frankrike och Sverige.

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Ständiga omorganisationer sliter på medarbetarna

  7 av 10 tjänstemän har varit med om en omorganisation det senaste året. Målet brukar vara att bli effektivare och lönsammare. Men för personalen är förändringarna ofta slitsamma.

 • Läs även...

  Många jobbar på ledig tid

  En stor andel av Sveriges tjänstemän kontaktas av sin arbetsgivare eller kollegor under kvällar och helger. Många av dem är osäkra på om de förväntas vara tillgängliga eller inte.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Hemmajobb kan vara fälla

  Ser du det som en förmån att jobba hemma ibland? Ett sätt att få bättre balans i livet? Se upp! Det kan vara tvärtom. I värsta fall leder det till ökad stress, isolering och sömnsvårigheter.

 • Läs även...

  Unionen: Ändra karensdagen

  Sju av tio jobbar trots att de är sjuka. Ofta på grund av stress och rädsla att inte hinna med arbetsuppgifterna. Men en annan viktig orsak är att många inte har råd med karensdagen. Unionen vill därför hitta alternativ till karensdagen.

 • Läs även...

  Så blir jobbpolitiken

  Uppgörelsen mellan de fyra partierna – Centern, Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet – som ligger till grund för fredagens val av Stefan Löfven till statsminister innehåller ett antal punkter som rör arbetsmarknaden.

 • Läs även...

  "No deal" kan slå hårt mot svenska jobb

  I kväll röstar brittiska parlamentet om utträdesavtal för Brexit som premiärminister May har förhandlat fram med EU. Blir det ett nej riskerar tusentals svenska företag och jobb att drabbas.

 • Läs även...

  Scania: "Vi tar höjd för värsta scenario”

  Leveransstörningar kan drabba lastbils- och busstillverkaren Scania om det inte blir något utträdesavtal mellan Storbritannien och EU. Personalneddragningar går heller inte att utesluta.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.