Annons
Annons
 • Det globala ramavtalet skrivs under av Magnus Groth, vd för Essity, Valter Sanches, generalsekreterare för IndustriAll och Unionens ordförande Martin Linder. Foto: Magnus Kjellsson

Svenskt avtal för bättre villkor globalt

Publicerad 4 maj 2018, kl 14:30

Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
– Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

Den svenska hygienkoncernen Essity har 48 000 anställda i 31 länder. Mycket av produktionen sker i lågkostnadsländer i Asien. Nu har Essitys ledning valt att teckna ett globalt ramavtal med Unionen och det internationella industrifacket IndustriAll. En positiv viljeinriktning, enligt Magnus Kjellsson.

– Det är glädjande att ett stort svenskt exportföretag tar det här steget. Jag upplever att Essity verkligen vill utveckla social dialog med anställda i olika delar av världen. Vår förhoppning nu är att ledningen visar att de här frågorna har hög prioritet och kommunicerar ut det i organisationen. Om avtalet ska vara till nytta måste företagets högsta nivå vara involverad, säger han.

Grundtanken med ramavtal är att fastställa villkor som multinationella företag alltid ska efterleva, oavsett var i världen verksamheten finns. Avtalen innefattar grundläggande fackliga och mänskliga rättigheter som att företaget ska följa internationella konventioner, förbud mot barnarbete, tvångsarbete och diskriminering och rätten att organisera sig fackligt.

– Vi kan tycka att mycket av detta är självklarheter men i företag med produktion i lågkostnadsländer finns alltid en problematik, som till exempel den vi sett på Mölnlycke, säger Magnus Kjellsson.

Konkret innebär ett ramavtal att Essitys anställda i Asien nu har möjlighet att ta en viktig fråga vidare om de inte får gehör lokalt.

– Det är inte alltid de lokala och nationella facken lyckas nå ända fram och då kan man ta frågan vidare. Då måste IndustriAll och den högsta ledningsnivån göra sitt yttersta för att lösa frågan i den anda som finns i ramavtalet, förklarar Magnus Kjellsson.

Har ni kunnat se några effekter av tidigare globala ramavtal?

– Arbetsförhållanden och villkor har blivit bättre. Med ett ramavtal finns en referenspunkt att kunna diskutera utifrån med företaget. Det skapar bättre förutsättningar för facket att kunna påverka. Det har vi till exempel sett inom Electrolux i USA där medarbetarna inte fick organisera sig fackligt.

I dag finns ett 100-tal ramavtal, de flesta inom industrin i Europa. Essity blir det sjätte industriföretaget med huvudkontor i Sverige som skrivit under, sedan tidigare finns det på Electrolux, Saab, SKF, SCA och Stora Enso. Ramavtal finns också på H&M, Skanska och Securitas.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  I norr är det avtal som gäller – även inom IT

  Kollektivavtal och IT-företag är en ovanlig kombination. Men inte i norra delen av landet. En möjlig orsak kan vara de starka fackliga traditionerna. IT-företagen själva framhåller att det handlar om att vara en bra arbetsgivare.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Årets jobbhjältar prisades

  En klubbordförande som varit med och räddat jobb i Kiruna, en klubb som enat sina medlemmar och ett arbetsplatsombud som vänt opinionen mot facket till en partner man kan lita på. Under måndagen prisades Unionens jobbhjältar.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.