Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Svenskt avtal för bättre villkor globalt

Hygienkoncernen Essity har tecknat globalt ramavtal med Unionen.
– Vi är glada över att det som svenskt fackförbund går att vara med och påverka globalt, säger Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.
Ola Rennstam Publicerad 4 maj 2018, kl 14:30
Magnus Kjellsson
Det globala ramavtalet skrivs under av Magnus Groth, vd för Essity, Valter Sanches, generalsekreterare för IndustriAll och Unionens ordförande Martin Linder. Magnus Kjellsson

Den svenska hygienkoncernen Essity har 48 000 anställda i 31 länder. Mycket av produktionen sker i lågkostnadsländer i Asien. Nu har Essitys ledning valt att teckna ett globalt ramavtal med Unionen och det internationella industrifacket IndustriAll. En positiv viljeinriktning, enligt Magnus Kjellsson.

– Det är glädjande att ett stort svenskt exportföretag tar det här steget. Jag upplever att Essity verkligen vill utveckla social dialog med anställda i olika delar av världen. Vår förhoppning nu är att ledningen visar att de här frågorna har hög prioritet och kommunicerar ut det i organisationen. Om avtalet ska vara till nytta måste företagets högsta nivå vara involverad, säger han.

Grundtanken med ramavtal är att fastställa villkor som multinationella företag alltid ska efterleva, oavsett var i världen verksamheten finns. Avtalen innefattar grundläggande fackliga och mänskliga rättigheter som att företaget ska följa internationella konventioner, förbud mot barnarbete, tvångsarbete och diskriminering och rätten att organisera sig fackligt.

– Vi kan tycka att mycket av detta är självklarheter men i företag med produktion i lågkostnadsländer finns alltid en problematik, som till exempel den vi sett på Mölnlycke, säger Magnus Kjellsson.

Konkret innebär ett ramavtal att Essitys anställda i Asien nu har möjlighet att ta en viktig fråga vidare om de inte får gehör lokalt.

– Det är inte alltid de lokala och nationella facken lyckas nå ända fram och då kan man ta frågan vidare. Då måste IndustriAll och den högsta ledningsnivån göra sitt yttersta för att lösa frågan i den anda som finns i ramavtalet, förklarar Magnus Kjellsson.

Har ni kunnat se några effekter av tidigare globala ramavtal?

– Arbetsförhållanden och villkor har blivit bättre. Med ett ramavtal finns en referenspunkt att kunna diskutera utifrån med företaget. Det skapar bättre förutsättningar för facket att kunna påverka. Det har vi till exempel sett inom Electrolux i USA där medarbetarna inte fick organisera sig fackligt.

I dag finns ett 100-tal ramavtal, de flesta inom industrin i Europa. Essity blir det sjätte industriföretaget med huvudkontor i Sverige som skrivit under, sedan tidigare finns det på Electrolux, Saab, SKF, SCA och Stora Enso. Ramavtal finns också på H&M, Skanska och Securitas.

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer".