Annons
Annons
  • Anställda på det svenska spelföretaget kräver bland annat ett lönelyft på 50 procent. Foto: Erland Aas/TT

Svenskt spelföretag avskedar kritisk personal i Georgien

Publicerad 15 augusti 2019, kl 09:33

Minst 22 anställda vid det svenska företaget Evolution Gamings kontor i Georgien har nyligen blivit av med jobben. Enligt det georgiska facket GTUC är anledningen att de protesterat mot låga löner och dåliga arbetsförhållanden.
– Men den officiella förklaringen är naturligtvis en annan, säger fackets advokat Tamar Gabisonia.

Evolution Gaming är ett svenskt företag som grundades 2006 och bland annat levererar live-casinosystem i Europa. Bland kunderna finns sajter som Pokerstars, Unibet och Betsson.

Koncernen har cirka 4 000 anställda i flera olika länder. På kontoret i Georgiens huvudstad Tbilisi jobbar enligt medieuppgifter cirka 2 000 personer. Den 30 juli samlades 200 – 300 av dem utanför kontoret i en protest mot de låga lönerna. Genomsnittslönen ligger på 300 lari, motsvarande 900 kronor, med bonus stiger snittlönen till 500 lari, motsvarande 1 653 kronor. De anställda kräver nu ett lönelyft på 50 procent.

– Deras arbetsbörda har ökat betydligt sedan de anställdes i företaget, säger Tamar Gabisonia.

Personalen kräver också förbättrade arbetsförhållanden.

– Det är ett stort problem att folk har blivit bitna av insekter de senaste två månaderna. Företagsledningen har sagt att de ska åtgärda problemet, men inget har hänt, säger Dachi Chalabashvili, som började arbeta som croupier på företaget i februari.

Luftkonditioneringen på kontoret fungerar inte heller.

– Är det inte för kallt är det för varmt. Ibland har det varit så hett att folk svimmat av. Men ledningen har inte gjort någonting, säger Dachi Chalabashvili.

I samband med protesterna bildades en fackklubb.

– Det innebär en styrka att vara med i facket, många kände sig otrygga tidigare, säger Dachi Chalabashvili.

Efter fem dagar avslutades protesten, som av företaget har beskrivit som en olaglig strejk på nyhetssajten Breakit. De som vill strejka ska, enligt georgisk arbetsrätt, informera arbetsgivaren 21 dagar i förväg och parterna ska innan en strejk inleds ha deltagit i en medlingsprocess. Men Tamar Gabisonia anser inte att det handlade om en strejk utan om en helt laglig protest mot arbetsförhållandena på företaget.

– Endast en domstol - inte arbetsgivaren - kan avgöra om det var en protest eller en strejk, säger hon.

Efter att protesten avbröts har 22 personer blivit av med jobbet och vänt sig till GTUC för att få hjälp. Men Tamar Gabisonia uppskattar att omkring 40 anställda har fått lämna företaget.

– Vissa har inte fått sina provanställningar förlängda, andra har anklagats för att ha misskött sig. Men facket anser att de inte fick vara kvar därför att de protesterade mot arbetsförhållanden och bildade en fackklubb. Arbetsgivaren ogillade deras protester och gjorde sig av med dem, säger hon.

Dachi Chalabashvili är en av de drabbade. Han var en av de anställda som kritiserade sin arbetsgivare i samband med protesten. Dagen efter protesten gick han till jobbet, men mådde dåligt och tryckte på en nödknapp därför att han behövde lämna sitt croupierbord.

– Då sade en chef att jag inte såg sjuk ut och skulle fortsätta arbeta. När jag sade att jag inte orkade avskedade han mig, sade att jag skulle lämna in min uniform och lämna arbetsplatsen.

Om fyra dagar kan en laglig strejk utbryta om de anställda inte har fått gehör för sina krav.

– Vi försöker förhandla fram en lösning. Men arbetsgivaren vill inte återanställa dem som har förlorat jobbet. Det enda sättet för dem att få tillbaka jobbet är genom ett domstolsbeslut. Men arbetsgivaren är villig att diskutera lönerna och arbetsmiljön, säger Tamar Gabisonia.

Kollega har sökt Evolution Gaming för en kommentar. Till Breakit har bolagets finanschef Jacob Kaplan tidigare sagt:

Vi betalar marknadsmässiga löner baserat på yrken som kräver motsvarande erfarenhet”,

På en fråga om hur han såg på protesterna svarade han:

”Vårt mål är att skapa den bästa arbetsplatsen i Georgien och inom ramen för detta respekterar vi varje enskild medarbetares rätt att framföra synpunkter”.

Kamilla Kvarntorp
[email protected]
Lediga jobb