• Sverige är det mest socialt rättvisa landet i EU. Foto: Colourbox

Sverige är EU:s rättvisaste land

Publicerad 15 november 2016, kl 15:18

Det finns få sociala orättvisor i Sverige. I alla fall om man jämför med andra EU-länder. Men utrikes födda har svårt att få jobb här.

Varje år rankar den tyska stiftelsen Bertelsmann EU-länderna efter hur socialt rättvisa de är. Sverige har varit bäst i klassen sedan första rankningen gjordes 2008 och är det även i år, skriver sajten Europaportalen. Dessutom drar Sverige ifrån de andra länderna i toppen.

Bertelsmann undersöker EU-länderna med hjälp av 36 indikatorer fördelade på sex huvudkategorier. Kategorierna är risk för fattigdom, tillgång till utbildning, tillgång till arbetsmarknaden, hälsa, rättvisa mellan generationer samt social sammanhållning och icke-diskriminering.

Sverige får sitt goda betyg genom att ta hem förstaplatsen i tre av huvudkategorierna och vara topp fem i de tre övriga. Men allt är inte frid och fröjd. Sverige får bottenbetyg, näst sämst i EU, för att det är så stort glapp i sysselsättningsgrad mellan inrikes och utrikes födda. Dessutom kan den åldrande befolkningen bli ett problem, enligt Bertelmann.

Andra EU-länder med hög social rättvisa är Finland, Danmark, Tjeckien och Nederländerna. I botten hamnar Italien, Spanien, Bulgarien, Rumänien och Grekland.

Rapporten visar dock att EU-länderna är på väg att återhämta sig efter finanskrisen och att arbetslösheten sjunker. Samtidigt ökar andelen personer som inte kan försörja sig på ett heltidsarbete.

– Ett heltidsarbete ska inte bara ge en inkomst, det måste också säkerställa en tillräcklig levnadsstandard. När fler och fler människor inte kan försörja sig på sitt arbete undergräver det legitimiteten för samhällssystemet, säger Aart De Geus, vd för Bertelsmannstiftelsen, i ett pressmeddelande.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Mellansvenska företag ropar efter kompetens

  Suget efter arbetskraft är stort, framförallt i mellersta Sverige, visar en ny undersökning. Unionens regionchef i Värmland är inte överraskad.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.