Annons
Annons
 • Foto: TT

Sverige bäst i EU på social rättvisa

Publicerad 17 september 2014, kl 12:43

I Sverige finns den största sociala rättvisan i hela EU. Det visar ett rättviseindex framtaget av en tysk stiftelse. Men när det handlar om rättvisan på arbetsmarknaden halkar Sverige ner till femte plats och vad gäller ungdomsarbetslösheten placerar sig Sverige i mitten.

Den sociala obalansen i Europa ökar, konstaterar den tyska Bertelsmannstiftelsen, som jämfört EU:s 28 medlemsstater med hjälp av 35 olika kriterier. Klyftorna mellan unga och gamla ökar och 28 procent av alla barn och unga i EU hotas av fattigdom eller social utslagning enligt rapporten.

Bara fyra länder går emot strömmen med minskade gap mellan fattiga och rika. Sverige är inte ett av dem.

Men Sverige är ändå det land som toppar stiftelsens rättviseindex. Finland och Danmark följer hack i häl och Grekland ligger sämst till vad gäller social rättvisa. Mycket av de ökade sociala orättvisorna kan skyllas på den ekonomiska krisen, men inte allt.

Irland och Sverige som har liknande BNP per capita, skiljer sig bastant vad gäller rättvisa där Irland kommer först på 18:e plats. Länder som Tjeckien, Slovenien och Estonia hamnar trots sina skruttiga ekonomier ändå relativt högt upp på rankinglistan.

När det gäller tillståndet på arbetsmarknaden förlorar Sverige sin topplacering.  Den sociala rättvisan på arbetsmarknaden är större i Österrike, Danmark, Tyskland och Finland och när det gäller ungdomars tillgång till arbete hamnar Sverige först på 14:e plats. Sverige är dock bäst på att sysselsätta folk i åldrarna 55-64 år.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Nils maskar ska bli mat

  Sugen på mjölmaskar till tacosen? Efter ett EU-beslut är det nu fritt fram att sälja insekter som mat.
  – Det är supergott med insekter, säger Nils Österström som odlar mjölmask på företaget Tebrito i Orsa.

 • Läs även...

  Facken kritiska till ny visselblåsarlag

  Ett nytt EU-direktiv ska förbättra skyddet för europeiska arbetstagare som vill larma om olagligheter. I Sverige är risken att det blir tvärtom, varnar flera fackförbund.

 • Läs även...

  Så hög lön ger korttidsarbete i EU

  Anställda i Sverige som omfattas av korttidsarbete får ut stor del av lönen jämfört med anställda i många andra europeiska länder med korttidsavtal. Det menar Europafacket som kartlagt hur korttidsarbetet fungerar i olika länder.

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

 • Läs även...

  Företag inför gratis mensskydd på jobbet

  568 toaletter runt om på landets arbetsplatser är för närvarande menssäkrade. Att det finns gratis mensskydd på jobbet, likväl som det finns plåster, är en fråga om jämställdhet och en utmärkt idé, menar bland andra Unionen.

 • Läs även...

  Gudrun Sjödén kvar i garderoben

  Gudrun Sjödén och Gekås i Ullared vägrar att redovisa i vilka fabriker deras kläder sys. Det visar en färsk kartläggning gjord av organisationen Fair Action. H&M, Lindex, Åhléns och RNB får godkänt i granskningen.