• Sverige är ett av de tio land i världen som flest kan tänka sig att flytta till för jobbet, enligt studien "Decoding Global Talent". Foto: Heiko Junge/TT

Sverige lockar utländska talanger

Publicerad 8 oktober 2014, kl 13:23

Tyskarna vill det inte alls i samma utsträckning som fransmännen. Alltså packa väskan och jobba utomlands. Och vad gäller svenskar så söker vi helst arbete hos våra nordiska grannar eller i engelsktalande länder som USA och Storbritannien, enligt en ny undersökning.

Totalt 200 000 jobbasökande i 189 länder, varav drygt 3 400 i Sverige, har deltagit i studien ”Decoding Global Talent”. De har fått svara på var de helst skulle vilja arbeta och vad de prioriterar när de söker jobb.

För britterna är bra kollegor viktigast, amerikanarna gillar stabila verksamheter medan svenskarna föredrar intressanta arbetsuppgifter visar undersökningen.

Svenskar jobbar gärna utomlands och helst i USA, Kanada, Storbritannien, Norge och Danmark. Det gör man främst för att få ett intressant arbete, uppleva nya kulturer och fylla på med mer personliga erfarenheter.

Sverige tycks också vara en attraktiv arbetsmarknad för talanger ute i världen och ligger som enda nordiska land med på topp 10-listan. De vi tycks locka kommer från Finland, Norge, Serbien, Bosnien-Hercegovina och Kroatien.

Men när det kommer till städer man helst vill flytta till så har Stockholm inte samma dragningskraft som till exempel London som är överlägset populärast. New York och Paris är andra städer som många kan tänka sig att flytta till för att arbeta.

Tio i topp!

Tio i topp-listan över dit folk helst flyttar med jobbet:

1. USA
2. Storbritannien
3. Kanada
4. Tyskland
5. Schweiz
6. Frankrike
7. Australien
8. Spanien
9. Italien
10. Sverige

Decoding Global Talent-rapporten görs av Boston Consulting Group. Läs årets rapport här.

BCG
Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Tristess skapar bråk på jobbet

  Att ha tråkigt på jobbet kan göra dig sjuk. Men det kan också skapa konflikter. Det visar forskning utförd på Mount Everest, som är direkt överförbar till arbetslivet.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Så hög lön ger korttidsarbete i EU

  Anställda i Sverige som omfattas av korttidsarbete får ut stor del av lönen jämfört med anställda i många andra europeiska länder med korttidsavtal. Det menar Europafacket som kartlagt hur korttidsarbetet fungerar i olika länder.

 • Läs även...

  Gudrun Sjödén kvar i garderoben

  Gudrun Sjödén och Gekås i Ullared vägrar att redovisa i vilka fabriker deras kläder sys. Det visar en färsk kartläggning gjord av organisationen Fair Action. H&M, Lindex, Åhléns och RNB får godkänt i granskningen.

 • Läs även...

  Ett stort steg närmare visselblåsarskydd

  Under måndagen antog EU:s ministerråd visselblåsardirektivet. Därmed var det sista hindret att stoppa direktivet avklarat och det blir snart förbjudet att straffa anställda som rapporterar om oegentligheter på jobbet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.