• Sverige hamnar på andra plats i FN-organets innovationsindex. Foto: Алексей/Colourbox

Sverige närmar sig innovationstoppen

Publicerad 27 augusti 2019, kl 11:44

Sverige har gått om Nederländerna och är numer näst bästa landet i världen på innovation. I alla fall enligt en studie från FN:s immaterialrättsorganisation WIPO. I en annan rapport rankas dock Sverige betydligt lägre.

Det globala innovationsindexet signerat av FN-organet WIPO (World Intellectual Property Organization) har upprättas varje år sedan 2008 och bedömer i år 129 olika länders kapacitet för innovation och deras resultat på området, baserat på 80 olika indikatorer.

I årets globala innovationsindex har Sverige i alla fall avancerat ett pinnhål från 2018, då landet låg på tredjeplats efter Schweiz och Nederländerna. (Indikatorerna justeras dock från år till år, vilket gör det knepigt att jämföra rankningen över tid).

Samtliga nordiska länder finns med bland de 20 bästa på årets lista, men Asien klättrar snabbt. Enligt en annan innovationsrapport, som mäter "innovations-IQ" hos företag, ligger dock Kina redan i topp och Sverige kommer först på 19:e plats. 

Global Innovation Index, 10 i topp

1. Schweiz (1)

2. Sverige (3)

3. USA (6)

4. Nederländerna (2)

5. Storbritannien (4)

6. Finland (7)

7. Danmark (8)

8. Singapore (5)

9. Tyskland (9)

10. Israel (11)

(Föregående års placering inom parentes.)

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Så hög lön ger korttidsarbete i EU

  Anställda i Sverige som omfattas av korttidsarbete får ut stor del av lönen jämfört med anställda i många andra europeiska länder med korttidsavtal. Det menar Europafacket som kartlagt hur korttidsarbetet fungerar i olika länder.

 • Läs även...

  Gudrun Sjödén kvar i garderoben

  Gudrun Sjödén och Gekås i Ullared vägrar att redovisa i vilka fabriker deras kläder sys. Det visar en färsk kartläggning gjord av organisationen Fair Action. H&M, Lindex, Åhléns och RNB får godkänt i granskningen.

 • Läs även...

  Ett stort steg närmare visselblåsarskydd

  Under måndagen antog EU:s ministerråd visselblåsardirektivet. Därmed var det sista hindret att stoppa direktivet avklarat och det blir snart förbjudet att straffa anställda som rapporterar om oegentligheter på jobbet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.