Annons
 • Sverige hamnar på andra plats i FN-organets innovationsindex. Foto: Алексей/Colourbox

Sverige närmar sig innovationstoppen

Publicerad 27 augusti 2019, kl 11:44

Sverige har gått om Nederländerna och är numer näst bästa landet i världen på innovation. I alla fall enligt en studie från FN:s immaterialrättsorganisation WIPO. I en annan rapport rankas dock Sverige betydligt lägre.

Det globala innovationsindexet signerat av FN-organet WIPO (World Intellectual Property Organization) har upprättas varje år sedan 2008 och bedömer i år 129 olika länders kapacitet för innovation och deras resultat på området, baserat på 80 olika indikatorer.

I årets globala innovationsindex har Sverige i alla fall avancerat ett pinnhål från 2018, då landet låg på tredjeplats efter Schweiz och Nederländerna. (Indikatorerna justeras dock från år till år, vilket gör det knepigt att jämföra rankningen över tid).

Samtliga nordiska länder finns med bland de 20 bästa på årets lista, men Asien klättrar snabbt. Enligt en annan innovationsrapport, som mäter "innovations-IQ" hos företag, ligger dock Kina redan i topp och Sverige kommer först på 19:e plats. 

Global Innovation Index, 10 i topp

1. Schweiz (1)

2. Sverige (3)

3. USA (6)

4. Nederländerna (2)

5. Storbritannien (4)

6. Finland (7)

7. Danmark (8)

8. Singapore (5)

9. Tyskland (9)

10. Israel (11)

(Föregående års placering inom parentes.)

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ett stort steg närmare visselblåsarskydd

  Under måndagen antog EU:s ministerråd visselblåsardirektivet. Därmed var det sista hindret att stoppa direktivet avklarat och det blir snart förbjudet att straffa anställda som rapporterar om oegentligheter på jobbet.

 • Läs även...

  80 miljoner jobb hotas av klimatet

  Den globala uppvärmningen väntas leda till svårare arbetsförhållanden och lägre produktivitet. Totalt beräknas 80 miljoner heltidsjobb försvinna fram till 2030, visar en färsk rapport från den internationella arbetsorganisationen, ILO.

 • Läs även...

  "No deal" kan slå hårt mot svenska jobb

  I kväll röstar brittiska parlamentet om utträdesavtal för Brexit som premiärminister May har förhandlat fram med EU. Blir det ett nej riskerar tusentals svenska företag och jobb att drabbas.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.