Annons
Annons
 • Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Christopher Hunt

Tänka nytt

Publicerad 5 december 2019, kl 10:32

Efter ett antal år som journalist hade jag fastnat i en mall. Texterna var korrekta men tråkiga. Så jag hittade en kurs i kreativt skrivande. Det talas ju ofta om att tänka utanför boxen.

Men på kursen släpptes vi inte fria, tvärtom stod det klart att kreativiteten mår bra av begränsning, den behöver en ram. Vi fick i uppgift att i stället för en traditionell artikel berätta historien som en schlager (jo, vi sjöng också). Eller en dikt, efter ett visst versmått.

Svårt, och just därför tvingades nya idéer fram. Lekfullheten smittade, så även om jag till vardags inte producerade mellolåtar eller blankvers blev mina texter något mindre trista.

Att någon form av hinder kan göra under för kreativiteten har också forskaren Anna Grzelec upptäckt. Hon undersökte en arbetsplats där medarbetare jobbade vidare i smyg med utvecklingsprojekt som chefen sagt nej till – att bryta mot reglerna stimulerade nytänkandet.

Läs mer: Kul kickar kreativitet

Nya idéer kan också uppstå när vi bejakar mångfald. Företaget som gör moraknivar gav Bashar Mustafa, flykting från Irak, praktik och jobb och tack vare honom har de nu export av knivar till Mellanöstern.

Läs hans framgångssaga: Flykten mot framgången

Det här är sista numret av Kollega före jul, hoppas att du får sköna helgdagar! Jag rekommenderar att tillbringa minst en heldag i pyjamas och ägna mycket tid åt att lägga pussel.

Helena Ingvarsdotter
[email protected]
@ingvarsdotter
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör din röst hörd!

  I dessa tuffa tider har facket mycket stor betydelse. Till exempel genom att teckna kollektivavtal om korttidspermitteringar för att rädda företag och jobb. Och för att hålla emot när näringslivet håller omotiverat hårt i lönepengarna.

 • Läs även...

  Coronakrisen ställer krav på ledarskapet

  Coronakrisen gör att många av oss leder på distans. Omställningen är en utmaning, inte minst arbetsmiljöansvaret. Klarar jag att leva upp till det? Hur mår medarbetarna – egentligen?

 • Läs även...

  Sökes: Halvrisiga kvinnor

  Som kvinna och chef kan en ju bli glad över att kvinnor visar sig vara bättre chefer än män. En klapp på den egna axeln liksom. Men egentligen är det ju mest ledsamt eftersom det framför allt visar att männen fortfarande är normen för hur vi tänker att chefer ska vara.