Annons
Annons
 • Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Christopher Hunt

Tänka nytt

Publicerad 5 december 2019, kl 10:32

Efter ett antal år som journalist hade jag fastnat i en mall. Texterna var korrekta men tråkiga. Så jag hittade en kurs i kreativt skrivande. Det talas ju ofta om att tänka utanför boxen.

Men på kursen släpptes vi inte fria, tvärtom stod det klart att kreativiteten mår bra av begränsning, den behöver en ram. Vi fick i uppgift att i stället för en traditionell artikel berätta historien som en schlager (jo, vi sjöng också). Eller en dikt, efter ett visst versmått.

Svårt, och just därför tvingades nya idéer fram. Lekfullheten smittade, så även om jag till vardags inte producerade mellolåtar eller blankvers blev mina texter något mindre trista.

Att någon form av hinder kan göra under för kreativiteten har också forskaren Anna Grzelec upptäckt. Hon undersökte en arbetsplats där medarbetare jobbade vidare i smyg med utvecklingsprojekt som chefen sagt nej till – att bryta mot reglerna stimulerade nytänkandet.

Läs mer: Kul kickar kreativitet

Nya idéer kan också uppstå när vi bejakar mångfald. Företaget som gör moraknivar gav Bashar Mustafa, flykting från Irak, praktik och jobb och tack vare honom har de nu export av knivar till Mellanöstern.

Läs hans framgångssaga: Flykten mot framgången

Det här är sista numret av Kollega före jul, hoppas att du får sköna helgdagar! Jag rekommenderar att tillbringa minst en heldag i pyjamas och ägna mycket tid åt att lägga pussel.

Helena Ingvarsdotter
[email protected]
@ingvarsdotter
Lediga jobb
 • Läs även...

  Hoppfullt att #metoo lett till ökad öppenhet

  Skogsbranschens #metoo-upprop ledde till att machokultur och sexuella trakasserier började diskuteras i fikarummen. Det berättar en av få kvinnliga skogsmästare. Det ger hopp inför framtiden – att förändring är möjlig.

 • Läs även...

  Hög tid för chefen att skärpa sig

  Skomakarens barn går i trasiga skor, lyder ett ordspråk som jag tror passar på många chefers läge nu. Chefer som lägger mycket fokus på medarbetarnas arbetsmiljö men glömmer sin egen.

 • Läs även...

  Inte bara videomötenas fel

  Distansjobbandet har satt käppar i hjulet för kreativiteten. Först skyllde jag på alla videomöten som slukar energi, men nu tänker jag att det kanske är lite mer komplicerat än så.