Annons
Annons
 • Reste du jorden runt i ett par år? Orolig för hur det ska se ut i ditt cv? Lugn, nästan allt går att vända till din fördel. Foto: Illustration: David Karlström

Täpp inte luckorna i ditt CV

Publicerad 22 oktober 2015, kl 14:24

Visst kan de skapa oro, de där jobbiga luckorna i ditt cv. Men ta det lugnt – de går nämligen nästan alltid att vända till din fördel! Tre proffsrekryterare ger sina tips.

Kanske har du rest runt i världen och bara slappat under ett år, varit föräldraledig mycket längre än de flesta, eller varit sjuk under en längre period. Oavsett vad som skapade det där glappet i ditt cv så behöver du inte vara orolig för att det ska få tråkiga konsekvenser. Det handlar bara om att vända den där luckan till din fördel – genom att förklara den på rätt sätt.

– Alla luckor i ett cv är egentligen okej om man, i det fall man har gjort ett val, kan förklara varför man gjorde det, och kan berätta vad den tiden har gett dig för kunskap och erfarenheter som kan bidra till att göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden, säger Andreas Damberg, coach på Unionen.

Ett annat tips är att man i stället för skriva ett cv där man radar upp allt man gjort i kronologisk ordning använder sig av ett så kallat funktionellt cv.

– Då utgår man från vad man kan, i stället för att redovisa allt man har gjort. Du kan exempelvis börja med att skriva vad du vill med ditt fortsatta yrkesliv, fortsätta med korta stycken där du sammanfattar din kompetens och erfarenhet och sedan bara kort beskriva din utbildning och vilka anställningar du har haft. I den sortens cv är alltså hur du fick de här erfarenheterna inte det väsentliga.

– Men det är alltid viktigt att lägga ned tid på sitt cv och personliga brev och bygga en profil, så att arbetsgivaren får veta vem du är, vad du kan och vad du vill, utifrån vem de söker. Liksom att du fokuserar på dina fördelar, på det du vill och kan tillföra arbetsgivaren, utifrån den ryggsäck med erfarenheter som du har med dig.

Om ens lucka beror på att man rest runt i världen kan man i sitt funktionella cv under rubriken ”Utlandsvistelse” berätta vad man gjorde och vad man lärde sig av resan. Som att man har fått bättre språkkunskaper eller att man har lärt sig ta mer initiativ och ansvar – det kan ses som fina meriter.

Och om man har varit borta länge från arbetsmarknaden, exempelvis till följd av sjukdom?

– Då kan man utforma sitt cv utifrån att det har gett erfarenheter som arbetsgivaren kan dra nytta av. Om man däremot bara tycker att det var en fruktansvärd tid som man helst vill glömma så ska man ge det så litet utrymme som möjligt i sitt cv. 

– Sedan ska man också vara ärlig i sin dialog med arbetsgivaren och kanske säga att: ”Ja, jag var sjuk och mådde inte bra, men i dagsläget mår jag toppen och är verkligen ’fit for fight’ för att anta den här utmaningen”. 

Lugn!

"Att ha varit sjuk eller arbetslös kan vara en nackdel men också en fördel, eftersom den som har hanterat en kris ofta har fått en personlig mognad", säger Malin Ruijsenaars, personalchef på Axis.

"Att man gjort något annat kan vara en fördel", säger Åsa Ekblad, tf chef för rekrytering ABB.

"Det viktiga är att man är ärlig och beskriver vad man har gjort även där man har luckor, istället för att lämna det tomt eller försöka dölja det", säger Anna Västå, rekryterare på Clas Ohlsson.

Här ger Malin, Åsa och Anna sina tips: Så säger proffsen om cv-luckor

Anita Täpp
Anita Täpp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Nya regler har lett till bättre arbetsmiljö

  Arbetsmiljöverkets föreskrift mot psykosocial ohälsa på jobbet, OSA, har främst haft effekt för offentliganställda kvinnor. Men i tre fall som rör Unionenmedlemmars arbetsplatser har arbetsgivare tvingats ta itu med kränkande särbehandling.

 • Läs även...

  Gör din röst hörd!

  I dessa tuffa tider har facket mycket stor betydelse. Till exempel genom att teckna kollektivavtal om korttidspermitteringar för att rädda företag och jobb. Och för att hålla emot när näringslivet håller omotiverat hårt i lönepengarna.

 • Läs även...

  Vad gör en ingenjör?

  Tack vare ett program för kvinnliga tekniska ingenjörer slipper blivande civilingenjören Astrid Edvardsson fundera över två frågor hon grubblat på – vad ska hon göra efter examen? Och vad gör en ingenjör?

 • Läs även...

  Sökes: Kreativ person som kan samarbeta

  Kompetens handlar inte bara om att gå kurser, det som arbetsgivarna efterlyser i år är den kompetens som inte kan fästas på kursintyg - dina färdigheter och förmågor.