Annons
 • Det är ingen slump om du alltid blir sjuk första dagen på semestern. Foto: Oleshko Artem/Colourbox.com

Tare lugnt före semestern

Publicerad 4 juli 2014, kl 11:12

Första dagen på semester och du blir sjuk. Känns det bekant? Då kanske du har haft det lite väl stressigt.

Den som har jobbat in i kaklet inför semestern kan lätt bli sjuk när väl ledigheten träder in. Orsaken är hormonet kortisol som minskar de negativa effekterna vid stress. Det skyddar på så sätt så länge vi känner av pressen. Men det innebär också att det trycker undan immunförsvaret.

– Om man har någonting framför sig, som en deadline, kan man nästintill skjuta upp ett insjuknande. Men om man sedan slappnar av börjar man få symptom, säger Urban Svensson som är företagsläkare på Prevent till tidningen Arbetsliv.

Han påpekar att det är arbetsgivarens ansvar att se till att undvika arbetstoppar strax före och efter juli månad, om många tar ledigt just då. Han tipsar också om att man som arbetstagare själv kan börja eller avsluta semestern mitt i en vecka. Då får man lite tid för ned- eller upptrappning.

– Många tar ut hela veckor för att få en så lång sammanhållande semester som möjligt. Men det är kanske inte det bästa ur ett hälsoperspektiv. Det gör att man får en hel arbetsvecka före och efter semestern. Då är det bättre att ha en ned- och upptrappningsperiod.

Läs mer: Sjuk på semestern? Så gör du!

Lediga jobb
 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Utvecklingsledighet dissas av facket

  Det är bra att staten tar tag i de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling. Men man gör det på fel sätt,
  anser Unionen om förslaget om att anställda ska få betald
  ledighet för studier.

 • Läs även...

  Många ser inte förbundet som en stark röst

  Unionen vill gärna synas och höras på den offentliga arenan. Men ännu är man inte där – bara 30 procent av medlemmarna anser att förbundet är en stark röst i samhällsdebatten.

 • Läs även...

  7 av 10 jobbar sjuka

  En vetskap om att ingen tar över ens arbetsuppgifter. Det är den vanligaste orsaken till att vi går sjuka till jobbet. I värsta fall kan så kallad sjuknärvaro öka risken för förtidspension. Men ibland kan den också vara bra.

 • Läs även...

  Kattklipp minskar stress

  Klåfingriga kollegor som har synpunkter på ditt jobb? Krävande chef? Krånglande dator? Eller blott det faktum att det är november? Ta en titt på kattklippet och känn hur stressen rinner av dig och du får ny energi.

 • Läs även...

  4 faktorer för bättre arbetsmiljö

  Vad har arbetet för betydelse för din psykiska hälsa? Mycket visar en ny rapport från Sveriges Företagshälsor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.