Annons
Annons
 • Det är ingen slump om du alltid blir sjuk första dagen på semestern. Foto: Oleshko Artem/Colourbox.com

Tare lugnt före semestern

Publicerad 4 juli 2014, kl 11:12

Första dagen på semester och du blir sjuk. Känns det bekant? Då kanske du har haft det lite väl stressigt.

Den som har jobbat in i kaklet inför semestern kan lätt bli sjuk när väl ledigheten träder in. Orsaken är hormonet kortisol som minskar de negativa effekterna vid stress. Det skyddar på så sätt så länge vi känner av pressen. Men det innebär också att det trycker undan immunförsvaret.

– Om man har någonting framför sig, som en deadline, kan man nästintill skjuta upp ett insjuknande. Men om man sedan slappnar av börjar man få symptom, säger Urban Svensson som är företagsläkare på Prevent till tidningen Arbetsliv.

Han påpekar att det är arbetsgivarens ansvar att se till att undvika arbetstoppar strax före och efter juli månad, om många tar ledigt just då. Han tipsar också om att man som arbetstagare själv kan börja eller avsluta semestern mitt i en vecka. Då får man lite tid för ned- eller upptrappning.

– Många tar ut hela veckor för att få en så lång sammanhållande semester som möjligt. Men det är kanske inte det bästa ur ett hälsoperspektiv. Det gör att man får en hel arbetsvecka före och efter semestern. Då är det bättre att ha en ned- och upptrappningsperiod.

Läs mer: Sjuk på semestern? Så gör du!

 • Läs även...

  Så motar du din jobbångest

  Bara några dagar kvar av sommarsemestern med vetskapen om att det är ett år kvar till nästa? Eller kanske har du just börjat jobba igen? Då kan jobbångesten ha smugit sig på.

 • Läs även...

  Sjukskrivna riskerar att hamna i kläm

  Korta tiden för att överklaga myndighetsbeslut från två månader till tre veckor. Det föreslår en utredning om socialförsäkringen. En mycket dålig idé anser TCO, som i sitt remissvar menar att det är de sjukskrivna som hamnar i kläm.

 • Läs även...

  Civilsamhällets viktigaste avtalskrav

  Reglera arbetstiden så att de anställda hinner återhämta sig. Och öka kompetensen om att axla ett arbetsgivaransvar hos styrelsen. Det är några av de viktigaste frågorna för organisationer och föreningar inför årets avtalsrörelse.