TCO kräver bättre a-kassa

Publicerad 23 juni 2014, kl 15:50

Den som blir arbetslös kan få ut som mest 14 960 kronor i månaden före skatt från a-kassan. Illa, menar TCO, som nu kräver att taket i a-kassan höjs.
- En vanlig Unionenmedlem som tjänar 30 000 kronor i månaden får bara hälften av sin tidigare lön i a-kassa, det är inte hållbart, säger Mats Essemyr, utredare på TCO.

Beräkningar från TCO visar att arbetslösa under en rad år har förlorat tusentals kronor varje månad i köpkraft, eftersom a-kasseersättningen inte hänger med vare sig pris- eller löneökningar. I vissa fall kan det till och med bli svårt att klara försörjningen.

Enligt TCO:s beräkningar har till exempel ensamstående arbetslösa utan barn 3 700 kronor mindre varje månad att röra sig med i 2014 års prisnivå, jämfört med 2001.

- Det betyder att de kompletterande systemen, omställningsavtal och inkomstförsäkring, får bära en större del av tryggheten. Det är ett system som är ohållbart, säger mats Essemyr.

Bara runt fyra procent av den heltidsarbetande befolkningen får 80 procent av sin tidigare inkomst från a-kassan om de blir arbetslösa. Det är de som tjänar max 18 700 kronor per månad.

Samtidigt har arbetslöshetsförsäkringen haft ett överskott i finansieringen, genom arbetsgivaravgifter och a-kassemedlemmarnas avgifter, under en rad år – mellan 2007 och 2014 med 93 miljarder kronor, enligt Mats Essemyr.

- Man kan säga att a-kassan är en väldigt dålig försäkring när man ser till hur mycket som betalas ut i förhållande till hur mycket som går in i försäkringen.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Okunskap om hur mobbning ska hanteras

  100 000 människor mobbas på jobbet. Psykologen Stefan Blomberg menar att siffran skulle kunna minskas kraftigt om arbetsgivarna fick utbildning.

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Sämre inkomstförsäkring vid lägre lön

  Inte 80, utan bara 74 procent av den tidigare inkomsten. Det är vad många kan räkna med att få via Unionens inkomstförsäkring om de blir av med jobbet.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  Arbetslösa får vänta länge på a-kassa

  Anders Lindström har väntat tio veckor på ersättning från Unionens a-kassa, trots att han skickat in alla intyg. Han är kritisk till att kassan inte informerar om de långa handläggningstiderna.

 • Läs även...

  Corona ger högt tryck på facket

  Oroliga medlemmar och tusentals förhandlingar om korttidsavtal. Coronasmittan har lett till ett enormt tryck på Unionen. Nu ställer förbundet om för att klara utmaningen att förhandla fram nya avtal och svara på medlemmarnas frågor.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.