Annons
Annons

TCO kräver bättre a-kassa

Publicerad 23 juni 2014, kl 15:50

Den som blir arbetslös kan få ut som mest 14 960 kronor i månaden före skatt från a-kassan. Illa, menar TCO, som nu kräver att taket i a-kassan höjs.
- En vanlig Unionenmedlem som tjänar 30 000 kronor i månaden får bara hälften av sin tidigare lön i a-kassa, det är inte hållbart, säger Mats Essemyr, utredare på TCO.

Beräkningar från TCO visar att arbetslösa under en rad år har förlorat tusentals kronor varje månad i köpkraft, eftersom a-kasseersättningen inte hänger med vare sig pris- eller löneökningar. I vissa fall kan det till och med bli svårt att klara försörjningen.

Enligt TCO:s beräkningar har till exempel ensamstående arbetslösa utan barn 3 700 kronor mindre varje månad att röra sig med i 2014 års prisnivå, jämfört med 2001.

- Det betyder att de kompletterande systemen, omställningsavtal och inkomstförsäkring, får bära en större del av tryggheten. Det är ett system som är ohållbart, säger mats Essemyr.

Bara runt fyra procent av den heltidsarbetande befolkningen får 80 procent av sin tidigare inkomst från a-kassan om de blir arbetslösa. Det är de som tjänar max 18 700 kronor per månad.

Samtidigt har arbetslöshetsförsäkringen haft ett överskott i finansieringen, genom arbetsgivaravgifter och a-kassemedlemmarnas avgifter, under en rad år – mellan 2007 och 2014 med 93 miljarder kronor, enligt Mats Essemyr.

- Man kan säga att a-kassan är en väldigt dålig försäkring när man ser till hur mycket som betalas ut i förhållande till hur mycket som går in i försäkringen.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facken kritiska till ny visselblåsarlag

  Ett nytt EU-direktiv ska förbättra skyddet för europeiska arbetstagare som vill larma om olagligheter. I Sverige är risken att det blir tvärtom, varnar flera fackförbund.

 • Läs även...

  Krafttag mot hot och våld i arbetslivet

  Regeringen tar ett kliv framåt i arbetet mot våld och trakasserier i arbetslivet. En utredare ska tillsättas som ska titta närmare på hur arbetstagare kan skyddas på jobbet, på tjänsteresan och i sociala medier.

 • Läs även...

  Las-förslag: Skyldighet att utbilda anställda

  Fler undantag från turordningslistan och lättare att säga upp den som missköter sitt jobb. Det är två av förslagen i las-utredningen. Utredaren vill också att arbetsgivare som inte erbjuder kompetensutveckling ska betala skadestånd.

 • Läs även...

  Boråsfamilj blåste Unionen och a-kassan på ersättning

  Två systrar i Borås och deras svägerska misstänks bland annat för att ha lurat till sig över 850 000 kronor från Unionens a-kassa. Dessutom har de fått ut drygt 300 000 från Unionens inkomstförsäkring.

 • Läs även...

  TCO vill se ändrade regler för arbetslösa egenföretagare

  Ändra reglerna i a-kassan tillfälligt så att egenföretagare slipper lägga ner sina företag när de söker a-kassa. Det föreslår centralorganisationen TCO. Ett bra förslag anser Unionens nystartade klubb för egenföretagare.

 • Läs även...

  Inga ändrade regler för inkomstförsäkring

  Kravet på hur länge man ska ha varit med i a-kassan för att få ersättning sänks tillfälligt till tre månader. Men för att få del av Unionens inkomstförsäkring måste du fortfarande ha varit medlem i både förbundet och a-kassan i tolv månader. Däremot slipper du karensen.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  Arbetslösa får vänta länge på a-kassa

  Anders Lindström har väntat tio veckor på ersättning från Unionens a-kassa, trots att han skickat in alla intyg. Han är kritisk till att kassan inte informerar om de långa handläggningstiderna.

 • Läs även...

  Corona ger högt tryck på facket

  Oroliga medlemmar och tusentals förhandlingar om korttidsavtal. Coronasmittan har lett till ett enormt tryck på Unionen. Nu ställer förbundet om för att klara utmaningen att förhandla fram nya avtal och svara på medlemmarnas frågor.