Annons
Annons

TCO kräver bättre a-kassa

Publicerad 23 juni 2014, kl 15:50

Den som blir arbetslös kan få ut som mest 14 960 kronor i månaden före skatt från a-kassan. Illa, menar TCO, som nu kräver att taket i a-kassan höjs.
- En vanlig Unionenmedlem som tjänar 30 000 kronor i månaden får bara hälften av sin tidigare lön i a-kassa, det är inte hållbart, säger Mats Essemyr, utredare på TCO.

Beräkningar från TCO visar att arbetslösa under en rad år har förlorat tusentals kronor varje månad i köpkraft, eftersom a-kasseersättningen inte hänger med vare sig pris- eller löneökningar. I vissa fall kan det till och med bli svårt att klara försörjningen.

Enligt TCO:s beräkningar har till exempel ensamstående arbetslösa utan barn 3 700 kronor mindre varje månad att röra sig med i 2014 års prisnivå, jämfört med 2001.

- Det betyder att de kompletterande systemen, omställningsavtal och inkomstförsäkring, får bära en större del av tryggheten. Det är ett system som är ohållbart, säger mats Essemyr.

Bara runt fyra procent av den heltidsarbetande befolkningen får 80 procent av sin tidigare inkomst från a-kassan om de blir arbetslösa. Det är de som tjänar max 18 700 kronor per månad.

Samtidigt har arbetslöshetsförsäkringen haft ett överskott i finansieringen, genom arbetsgivaravgifter och a-kassemedlemmarnas avgifter, under en rad år – mellan 2007 och 2014 med 93 miljarder kronor, enligt Mats Essemyr.

- Man kan säga att a-kassan är en väldigt dålig försäkring när man ser till hur mycket som betalas ut i förhållande till hur mycket som går in i försäkringen.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Nya lagar för arbetslivet

  Fackföreningsavgiften blir avdragsgill och antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen minskar från sju till sex. Det är två av de nya lagar som träder i kraft i sommar.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Fler tjänstemän är arbetslösa

  Arbetslösheten fortsätter att öka på bred front – både på grund av att konjunkturen mattas av och strukturförändringar på arbetsmarknaden. Bland tjänstemännen drabbas de med administrativa tjänster särskilt hårt.

 • Läs även...

  Allt lägre ersättning vid arbetslöshet

  A-kassan ger inte tillräcklig ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Därför har fackförbundens inkomstförsäkringar blivit allt viktigare. Men försäkringarna kan också leda till att politikerna struntar i a-kassan.

 • Läs även...

  Facket bra för ekonomin

  Starka fackföreningar och den svenska partsmodellen har haft stor betydelse för demokratin och människors ekonomiska välstånd. Det visar en forskningsrapport från Futurion.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.