Annons
Annons

TCO kräver höjd a-kassa

Publicerad 6 maj 2011, kl 10:38

Tjänstemän är arbetslösa oftare nu än tidigare, men under kortare perioder. Nu bör a-kassan förändras för att stämma överens med förhållandena på arbetsmarknaden, anser TCO.

Tidigare har arbetslösheten bland tjänstemän inte varit särskilt omfattande. I dag ser arbetsmarknaden annorlunda ut, jobb kommer till och försvinner och det börjar märkas även bland tjänstemännen.

Enligt en ny rapport från TCO har 40 procent av de arbetslösa tjänstemännen varit utan jobb vid något tillfälle under ett år och under en kortare period än en månad. Trots att antalet arbetslösa tjänstemän har ökat, har tiden i arbetslöshet minskat med i snitt sju veckor mellan 2001 och 2009.

I dag ger a-kassan ett gott skydd för dem med relativt låga inkomster. Taket, det vill säga den högsta inkomst som a-kassans ersättning beräknas på, är 18 700 kronor, vilket ger en månadsinkomst på cirka 15 000 kronor före skatt. Rapporten visar att det finns stora grupper av tjänstemän som tjänar dubbelt så mycket som takbeloppet ligger på. Därmed riskerar deras inkomst att minska drastiskt vid en eventuell arbetslöshet.

- Det är orimligt att få sin inkomst halverad när man befinner sig i korta perioder mellan jobb. Det gör att många söker ett jobb istället för rätt jobb. A-kassan måste därför bli en realistisk omställningsförsäkring, säger Sture Nordh i ett pressmeddelande.

Sammanfattningsvis pekar rapporten på brister i a-kassan för de tjänstemän som har en hyfsad eller bra lön. TCO upplever att en höjning av takbeloppet skulle gynna dem med utbildning och rätt kompetens och ge dem en bättre inkomsttrygghet.

Kim Engstrand Lund
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Partierna om: Kompetens­utveckling

  Hur kan ni underlätta för yrkesverksamma att omskola sig och byta bana under arbetslivet?

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Kompetensbristen ett hot mot välfärden

  Det råder stor brist på kompetens i Sverige – och problemet blir bara större. Redan i dag försvinner arbetstillfällen till andra länder, företagen har svårt att växa. Och några enkla lösningar finns inte.

 • Läs även...

  Framtidens jobb – och så hög lön får du

  Trots höga löner har arbetsgivarna svårt att hitta rätt personal i många branscher. Bland annat inom IT och byggsektorn. Här är bristyrken där du tjänar bäst och sämst.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.