Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

TCO kräver jämställd föräldraförsäkring

En tredje reserverad pappamånad stöder män som upplever negativa attityder från arbetsplatsen och ger en mer jämställd fördelning av hushållsarbete. Det är två av TCO:s argument för en mer jämställd föräldraförsäkring.
Lina Björk Publicerad 30 juni 2014, kl 12:57

Trots att centralorganisationen TCO är partipolitiskt obunden, driver man ändå politiska krav för att åstadkomma förändringar på arbetsmarknaden. Oavsett färg på regering kommer TCO att ställa två krav inför hösten: Ett höjt tak i arbetslöshetsförsäkringen och en tredje jämställdhetsmånad i föräldraförsäkringen. För att få gehör hos blocken, presenterade man under ett seminarium i Almedalen tio argument till varför föräldraförsäkringen bör förbättras.

- Unga i dag lever mer jämställt än någonsin. Tills man får sitt första barn, då halkar kvinnorna efter i pension, lön och kompetensutveckling. Det är hög tid att göra någonting åt det, säger Eva Nordmark, ordförande på TCO.

De fyra första argumenten handlar om ekonomi. När män tar ut längre föräldraledighet gör de även mer av omsorgsarbetet i familjen, vilket leder till att kvinnors arbetstid kan utökas, vilket i sin tur leder till att lön och pension förbättras och blir mer jämställd med männens.

Även relationer och människosyn är viktigt för TCO. När män tar ut längre föräldraledighet skapar de samtidigt en nära relation till barnet och uppväxten tryggas på ett annat sätt, än för pappor som inte tar ut någon ledighet alls. Dessutom ges barn en realistisk bild av vad manlighet är, vad samhället förväntar sig kring omvårdnad, liksom vilka förväntningar som läggs på människor utifrån vilket kön de har.

- Jag tror att även bilden av arbetstagaren förändras, till att det blir en självklarhet och inte ett undantag att anställda har flera olika ansvarsområden i livet, inte bara förvärvsarbete, säger Ulrika Hagström, som jobbar med jämställdhetsfrågor på TCO.

Fakta

Här är TCO:s tio argument för en jämställd föräldraförsäkring

1. Statistisk diskriminering minskar och ger mer jämställda löner. Begreppet betyder att man av andra förväntas bete sig på ett visst sätt beroende på den grupp man tillhör. Att exempelvis kvinnor i fertil ålder snart blir mödrar, föräldralediga och i längden mer frånvarande från jobbet.

2. Jämställd närvaro på jobbet ger en mer jämställd löneutveckling

3. Minskat deltidsarbete ger färre fattigpensionärer

4. Jämställda förväntningar på föräldraledighet kan ge bättre könsfördelning på toppostioner

5. Fler reserverade månader stöder män som upplever negativa attityder från arbetsplatsen

6. Längre föräldraledighet för män minskar risken för att de tappar kontakten med sina barn efter en separation

7. Barn skulle oftare vända sig till sina pappor när de behöver stöd

8. Längre föräldraledighet för män ger en mer jämställd fördelning av hushållsarbetet

9. Med ett jämställt föräldraansvar kommer anställda inte längre att ses som några som behöver specialanslutningar

10. Med en längre föräldraledighet för män skulle uppfattningar om vad som är typiskt kvinnligt och manligt förändras.

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström