Annons
Annons

TCO ogillar Borgs villkor för sänkt a-kasseavgift

Publicerad 19 november 2012, kl 14:10

Anders Borg vill sänka avgiften till a-kassan - om facket och arbetsgivarna först ser till att fler unga får jobb.
- Det är bra att avskaffa de differentierade avgifterna men det är inte finansministerns sak att beställa avtal från parterna, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark.

En halv miljon människor har valt bort a-kassan sedan försämringarna kom 2006 och många som har blivit arbetslösa står utan ekonomisk hjälp. Nu föreslår regeringen att avgifterna ska sänkas men först från 2014. Att ta bort de differentierade avgifterna kostar cirka 2,5 miljarder.

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson sa till TT att förslaget är "bättre än ett kinderegg" och TCO:s Eva Nordmark ser det som ett första steg för att också göra den nödvändiga höjningen av taket i a-kassan och att fler ska omfattas av försäkringen.

- Men det är inte finansministers sak att beställa avtal från parterna som man nu gör genom att villkora sänkningen med att parterna ska sluta introduktionsavtal. Ett avtal kommer till stånd om parterna kommer överens om innehållet.

Om förslaget går igenom sänks avgiften till Unionens a-kassa med 43 kronor, från 140 kronor till 97 kronor. Hotell- och restauranganställdas a-kassa sänks med 275 kronor, från 410 kronor till 135 kronor.

Eva Karlsson
    Lediga jobb