TCO-rapport sågar svensk a-kassa

Publicerad 3 maj 2010, kl 14:36

Svensk a-kassa har blivit omsprungen av många andra. En jämförelse mellan 21 länder visar att bara Korea, Polen och Turkiet har sämre ersättningsnivåer än Sverige, enligt en rapport från TCO.

För en medelinkomsttagare har a-kassan urholkats med runt 4 000 kronor per månad på åtta år om han eller hon blir arbetslös. En anledning är att taket i a-kassan inte har höjts sedan 2002.

Taket på 18 700 kronor innebär att en medelinkomsttagare får i snitt 50 procent av sin tidigare lön i ersättning från a-kassan.

I Portugal får medelinkomsttagaren 84 procent av sin tidigare lön, i Norge 64 procent, Frankrike 66 procent och i Danmark får han/hon 61 procent av den tidigare inkomsten vid arbetslöshet.

Inte heller när det gäller ersättningstidens eller kvalificeringstidens längd utmärker sig svensk a-kassa. Där ligger den runt medel.

I en debattartikel i Dagens Nyheter kräver Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO, att regeringen lämnar besked om nivån på a-kassan. Målet måste vara, anser SO, att 80 procent av löntagarna ska få 80 procent av den förlorade inkomsten vid arbetslöshet.

TCO menar också att avgiftssystemet måste ändras, så att inte a-kassor där många är arbetslösa får en högre avgift.

I dag, måndag, presenterade den röd-gröna oppositionen sitt förslag till arbetslöshetsförsäkring. Förslaget innebär en höjning av taket i a-kassan så att den högsta dagpenningen blir 930 kronor, mot dagens 680 kronor. Dessutom vill man sänka avgiften, och höja skatten för dem som inte är med i en a-kassa.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]

Kommentarer

Array

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2010-05-24. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  Allvarliga följder när arbetslösheten stiger

  En gång i tiden var svensk a-kassa en av de bästa i världen. I dag är den en av de sämsta. Nu stiger arbetslösheten, men få som blir av med jobbet kan leva på sin a-kassa och måste därför söka försörjningsstöd. Läs Kollegas granskning av hur a-kassan monterades ner och vilka konsekvenser nedmonteringen får.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.