Annons

TCO-rapport sågar svensk a-kassa

Publicerad 3 maj 2010, kl 14:36

Svensk a-kassa har blivit omsprungen av många andra. En jämförelse mellan 21 länder visar att bara Korea, Polen och Turkiet har sämre ersättningsnivåer än Sverige, enligt en rapport från TCO.

För en medelinkomsttagare har a-kassan urholkats med runt 4 000 kronor per månad på åtta år om han eller hon blir arbetslös. En anledning är att taket i a-kassan inte har höjts sedan 2002.

Taket på 18 700 kronor innebär att en medelinkomsttagare får i snitt 50 procent av sin tidigare lön i ersättning från a-kassan.

I Portugal får medelinkomsttagaren 84 procent av sin tidigare lön, i Norge 64 procent, Frankrike 66 procent och i Danmark får han/hon 61 procent av den tidigare inkomsten vid arbetslöshet.

Inte heller när det gäller ersättningstidens eller kvalificeringstidens längd utmärker sig svensk a-kassa. Där ligger den runt medel.

I en debattartikel i Dagens Nyheter kräver Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO, att regeringen lämnar besked om nivån på a-kassan. Målet måste vara, anser SO, att 80 procent av löntagarna ska få 80 procent av den förlorade inkomsten vid arbetslöshet.

TCO menar också att avgiftssystemet måste ändras, så att inte a-kassor där många är arbetslösa får en högre avgift.

I dag, måndag, presenterade den röd-gröna oppositionen sitt förslag till arbetslöshetsförsäkring. Förslaget innebär en höjning av taket i a-kassan så att den högsta dagpenningen blir 930 kronor, mot dagens 680 kronor. Dessutom vill man sänka avgiften, och höja skatten för dem som inte är med i en a-kassa.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]

Kommentarer

Array

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2010-05-24. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Lättare byta jobb med nytt komvux

  Minst utbildning ska inte längre ge förtur till komvux. I stället ska störst behov prioriteras. Det föreslår en ny utredning. Målet är bland annat att öka möjligheten att byta yrke.

 • Läs även...

  Nya lagar för arbetslivet

  Fackföreningsavgiften blir avdragsgill och antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen minskar från sju till sex. Det är två av de nya lagar som träder i kraft i sommar.

 • Läs även...

  Damhockeyn kräver bättre villkor

  De kvinnliga ishockeyspelarna har betydligt sämre villkor än de manliga. Nu går de samman och organiserar sig för att förbättra situationen.

 • Läs även...

  Sämre inkomstförsäkring vid lägre lön

  Inte 80, utan bara 74 procent av den tidigare inkomsten. Det är vad många kan räkna med att få via Unionens inkomstförsäkring om de blir av med jobbet.

 • Läs även...

  Det lönar sig att höja rösten

  Unionen förhandlar och ger råd åt tusentals medlemmar varje år. De flesta är nöjda med stödet de får. Men skulle du vara missnöjd finns det mer hjälp att få.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  Högre a-kasseavgifter ger lägre löner

  Vill du höja lönen? Gå med i a-kassan. En ny rapport visar att en högre anslutningsgrad till a-kassan leder till högre löner samtidigt som medlemstapp är negativt för löneutvecklingen.

 • Läs även...

  Allt lägre ersättning vid arbetslöshet

  A-kassan ger inte tillräcklig ekonomisk trygghet vid arbetslöshet. Därför har fackförbundens inkomstförsäkringar blivit allt viktigare. Men försäkringarna kan också leda till att politikerna struntar i a-kassan.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.