Hoppa till huvudinnehåll
Lön

TCO: Rör inte löneökningarna!

Äventyra inte reallöneökningarna, det är de som håller tillväxten uppe. Det säger TCO:s chefsekonom Göran Zettergren i en passning till arbetsgivarna inför kommande avtalsrörelse.
Niklas Hallstedt Publicerad 6 november 2014, kl 14:10
Simon Paulin/TT, Thomas Oneborg/TT
TCO:s chefsekonom Göran Zettergren tv, vice riksbankschef Martin Flodén th. Simon Paulin/TT, Thomas Oneborg/TT

Från arbetsgivarhåll har det sagts att de avtalade löneökningarna i kombination med den låga inflationen lett till alltför höga kostnader för företagen. Men Göran Zettergren tror att arbetsgivarnas oro är överdriven.

– Vi har inte jättehöga löneökningar, men låg inflation, vilket ger hushållen pengar i plånboken. Äventyra inte det som driver tillväxten och återhämtningen, då är vi illa ute.

– Skulle vi få in en tågordning som säger att lönerna inte ska öka så mycket för att den faktiska inflationen bedöms vara låg skulle det bli en mardröm för Riksbanken. Nästa gång kan vi ha en mycket hög inflation och då skulle vi ha extra höga löneökningar. Det skulle ge väldigt kraftiga svängningar och få negativa samhällsekonomiska konsekvenser.

Riksbankens tro är att man i början av 2016 ska börja närma sig inflationsmålet på två procent.  Det är Göran Zettergren tveksam till.

– Men vi ska inte snegla på om inflationsmålet uppnås. Parterna ska se vilka löner man kan enas om som är bra för samhället.

Riksbankens prognoser har slagit fel de senaste åren, påpekade Göran Zettergren, på det seminarium om inflationsmålet och lönebildningen som TCO anordnade på onsdagen. Vice riksbankschefen Martin Flodén hade svårt att säga emot på den punkten, men trodde uppenbarligen att man den här gången skulle träffa mer rätt.

– Ett trovärdigt inflationsmål ger en bättre lönebildning. Därför är det viktigt att förtroendet för inflationsmålet finns kvar när vi kommer in i avtalsrörelsen, sa Martin Flodén.

Se seminariet

Här kan du se TCO:s seminarium om penningpolitiken och lönebildningen.

Lön

7 korta utbildningar som ger hög lön

Kort utbildning, hög lön. Det finns flera utbildningar som är korta men som ändå ger hög lön. Både universitet och yrkeshögskolan erbjuder korta utbildningar som kan leda till jobb med hög lön.
David Österberg Publicerad 17 januari 2024, kl 06:01
6 studenter samlade vid datorskärmar, ser glada ut.
Hög lön och kort utbildning. Vi listar några yrken där det är bra betalt, utan många års studier Foto: Colourbox.

Vill du ha ett jobb med hög lön, men inte gå en lång utbildning? Här listar Kollega sju utbildningar som är korta – men ändå kan ge ett jobb med hög lön. Löneintervallen baseras på Unionens statistik över marknadslöner 2022. Lönerna gäller för personer som jobbat några år. Ingångslönerna är lägre.

 

  1. Inköpare

Lön: 35 000-44 000.

Gör: Analyserar marknaden. Har kontakt med leverantörer och letar efter nya leverantörer. Begär in offerter, förhandlar och tecknar avtal.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

2. Systemutvecklare

Lön: 36 000-47 000, men kan vara betydligt högre.

Gör: Programmerar, testar program, utvecklar och förvaltar IT-projekt.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola, men finns också treårig universitetsutbildning.

 

3. Säljare

Lön: 39 000-50 000, vanligt med provision.

Gör: Kontakt med nya och befintliga kunder. Utreder kundernas behov och föreslår lösningar. Förhandlar om priser och villkor och tecknar avtal.

Utbildning: Stort utbud av utbildning. Från en termin till två år.

 

4. Fastighetsmäklare

Lön: 40 000-62 000, vanligt med provision.

Gör: Visar och marknadsför bostäder, sköter förhandlingar och skriver kontrakt. 

Utbildning: Två års studier på högskola i ämnen som juridik, redovisning och byggnadsteknik.

 

5. Redovisningsekonom

Lön: 35 000-42 000

Gör: Kontrollerar in- och utbetalningar. Ser till att skatt, moms och arbetsgivaravgifter betalas in och sammanställer årsbokslut.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola.

 

6. Spelutvecklare

Lön: 36 000-60 000

Gör: Programmerar och utvecklar spel och andra interaktiva medier.

Utbildning: Två år på yrkeshögskola eller tre år på universitet.

 

7. Drifttekniker

Lön: 35 000-46 000

Gör: Styr och övervakar anläggningar. Felsöker och åtgärdar driftstörningar.

Utbildning: Mellan ett och två år på yrkeshögskola, men finns också som universitetsutbildning.

 

På studera.nu hittar du information om utbildningar och kurser. På yrkeshogskolan.se kan du se Yrkeshögskolans utbud av utbildningar.