• Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll presenterade på onsdagen regeringens åtgärdsprogram för att vända utvecklingen med ökande sjukskrivningstal. Bra, men se också över arbetsskadeförsäkringen, kommenterar TCO. Foto: Maja Suslin/TT

TCO: Se över försäkringen för arbetsskador

Publicerad 23 september 2015, kl 16:28

Allt fler människor sjukskrivs från sina jobb. Under onsdagen presenterade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll ett åtgärdsprogram för att möta den dåliga statistiken.

Sedan 2010 har sjukfrånvaron ökat med nästan 70 procent samtidigt som utgifterna för sjukförsäkringen ökat med 11 miljarder mellan år 2010 och år 2014. En allvarlig utveckling som speglar ett allt stressigare arbetsliv.

För att få bukt med de dåliga siffrorna kommer regeringen nu med ett åtgärdsprogram. I detta har man sju mål, bland annat ökad jämställdhet i form av en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen, att bättre ta tillvara på människors arbetsförmåga genom att göra bedömningar i rätt tid, att öka Försäkringskassans medel och använda fler försäkringsmedicinska utredningar samt anpassa primärvården för personer med psykisk ohälsa genom att ge vården ökade resurser.

Regeringen har även satt upp målet att nå ett sjukpenningtal som är nio dagar 2020, ett tal som i dag ligger på 10,1. Det innebär en tredjedel lägre än prognosen och 80 000 färre sjukskrivna.

Ansvaret för åtgärdsprogrammet fördelas mellan regeringen, berörda myndigheter, arbetsgivarens parter och sjukvården.

För tjänstemännen är psykisk ohälsa den vanligaste orsaken till att vara sjukskriven. TCO som arbetat mycket kring frågor om arbetsskadeförsäkringen välkomnar regeringens initiativ men hade hoppats att man skulle ta en närmare titt på utformningen.

– Regeringen borde titta närmare på arbetsskadeförsäkringen. Det är mycket svårt att få sin sjukdom prövad på grund av hur dagens regelverk är utformat. Det är skillnad på att gå in i väggen eller drabbas av en höstförkylning. Om man blir sjuk av sitt arbete bör det rimligen också kunna bedömas som en arbetsskada, säger Eva Nordmark i en kommentar. 

Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.