Annons
Annons

TCO vill skapa en friskare sjukförsäkring

Publicerad 26 november 2013, kl 11:14

Förläng den maximala tiden för sjukpenning med ett år och låt arbetsgivare som inte sköter sitt rehabiliteringsansvar få betala en sanktionsavgift. Det är två av 35 förslag TCO ger i dag för att förbättra sjukförsäkringen.

De senaste åren har sjukförsäkringen genomgått stora förändringar. En del har kritiserats kraftigt då effekterna blivit synliga. TCO har därför samlat ihop 35 förslag till en bättre sjukförsäkring. En del förslag som man drivit under flera år, andra helt nya.

Till att börja med vill TCO förlänga den maximala tiden med sjukpenning med ett år. Man anser också att den arbetssökande först ska prövas mot arbeten där kompetensen tas tillvara, innan arbetsförmågan prövas mot andra arbeten.

Hur ska man få arbetsgivaren att arbeta hälsofrämjande och förebyggande med arbetsmiljön på arbetsplatsen? Det behövs ökade incitament, menar TCO och föreslår att arbetsgivarna kan få stå för en  delfinansiering av sjukpenningskostnaderna för längre sjukfall. Ett annat alternativ är att införa sanktionsavgifter om företagen inte gör vad de ska enligt arbetsmiljölagen.

TCO tycker också att tidsbegränsad sjukersättning även bör beviljas till personer som närmar sig pensionsåldern, om det inte bedöms realistiskt att han eller hon kommer tillbaka i arbete. Om det går bör man öka möjligheterna för kroniskt sjuka att jobba deltid och slutligen vill organisationen också höja inkomsttaket i sjukförsäkringen.

 Här kan du läsa alla 35 förlag från TCO

  Lediga jobb
  • Läs även...

   Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

   Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

  • Läs även...

   Många tror sig älska jobbet

   Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

  • Läs även...

   "Ett styrkebesked för den svenska modellen"

   I tisdags lade arbetsmarknadens parter fram ett förslag om förändrad strejkrätt. Förslaget, som sannolikt även blir regeringens, får dock kritik från vissa håll.

  • Läs även...

   Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

   Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

  • Läs även...

   LAS: 8 av 10 AD-domar ger arbetsgivaren rätt

   En genomgång av Arbetsdomstolens domar de senaste 10 åren visar att tvister om arbetsbrist och arbetstagares rätt att behålla jobbet oftast döms till arbetsgivarens fördel. Trots det vill flera politiska partier avskaffa turordningsreglerna.

  • Läs även...

   Erfarenhet bör räknas som studier

   Man lär sig mycket på jobbet. Men kunskapen kan vara svår att översätta till högskolepoäng.
   Nu föreslår en utredning att det ska bli lättare att få sina färdigheter bedömda och intygade.

  Nyhetsbrev

  Prenumerera

  Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.