Hoppa till huvudinnehåll
Avtal

Teknikföretagen öppnar för tjänstesektorn

Ett nytt kollektivavtal för tjänsteföretag inom industrin har sett dagens ljus. Men avsikten är inte att skapa konkurrens mellan arbetsgivarföreningarna.
- Vi tjuvfiskar inte på andras område, säger Jonas Cohen, kommunikationschef på Teknikföretagen.
Niklas Hallstedt Publicerad 18 juni 2014, kl 13:47

Bakom det nya avtalet står Unionen, Sveriges Ingenjörer och den nya avtalsparten från arbetsgivarsidan Tekniktjänstearbetsgivarna. Det senare är en ny avtalspart som, liksom Teknikarbetsgivarna, ingår i Teknikföretagen.

Avtalet sägs vara skräddarsytt för tjänsteföretag inom industrin med enbart tjänstemän anställda. Från start omfattar det omkring 5 400 anställda på teknikkonsultföretaget ÅF.

- Det finns ett antal konsultföretag som identifierar sig i högre grad med industriföretagen än med övrig tjänstesektor. De har ju relationer med industriföretag som ofta är deras största kunder. Därför finns det väl en poäng för dem att ligga inom Teknikföretagen, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Avtalet påminner mycket om Teknikföretagens vanliga avtal, men har anpassats för tjänstesektorn. Bland annat har man förtydligat att rörliga lönedelar ska ligga till grund för sjuklön. Dessutom ingår även deltidspensionen, en förmån som redan finns inom industrin och innebär att pengar sätts av så att anställda ska kunna gå ned i arbetstid mot slutet av arbetslivet.

- Men vi rör inte löneavtalet under den här avtalsperioden, den första avsättningen till deltidspensionen blir 2016, säger Niklas Hjert.

ÅF, det första företag som anslutit sig till det nya avtalet, tillhörde tidigare Almega, arbetsgivarorganisationen för tjänstesektorn. Almega har, till skillnad från industrin, motsatt sig införande av deltidspensionen.

- Man kan säga att konkurrensen på arbetsgivarsidan har ökat de senaste åren. Många företag skulle kunna välja olika branschavtal. Det finns inga knivskarpa gränsdragningar, säger Niklas Hjert.

- Teknikföretagen är en motpart där vi uppfattar att vi har samsyn om kollektivavtalets roll på arbetsmarknaden. Däremot upplever vi att det finns ett ifrågasättande av kollektivavtalets roll och svenska modellen hos Almega.

På Teknikföretagen har man dock ingen ambition att konkurrera med Almega, säger kommunikationschefen Jonas Cohen.

- Vi ser det inte på det sättet. Det kommer en väldig massa nya bolag som i allt väsentligt jobbar mot våra medlemsföretag och då tycker vi att vi ska skaffa en hemmahamn för dem också. Då var vi tvungna att fixa till ett nytt avtal. Vi tjuvfiskar inte på andras område. Men om någon knackar på vår dörr så öppnar vi.

Almegas vd Jonas Milton har heller inga problem med att det tillkommer nya avtal och att företag byter arbetsgivarförbund.

- Det är klart att det är en konkurrenssituation. Men vi jobbar för fri konkurrens för företagen, då får vi tåla att företag kommer och lämnar.

Avtal

Unionen stämmer Folkuniversitetet i AD

Unionen stämmer Folkuniversitet efter att 18 medlemmar som jobbar som coacher och yrkesvägledare omfattats av Sveriges Lärares kollektivavtal för cirkelledare. Ett brott mot avtalet, menar Unionen, som vill att Arbetsdomstolen reder ut vad som gäller.
Linnea Andersson Publicerad 31 augusti 2023, kl 11:33
Skylt med texten Folkuniversitetet.
Unionen stämmer Folkuniversitet för vad man menar är ett avtalsbrott. Foto: Linnea Andersson.

Folkuniversitetet har kollektivavtal med både fackförbunden Unionen och Sveriges Lärare. Sedan en längre tid tillbaka har 18 Unionenmedlemmar – i stället för att omfattas av sitt fackförbunds kollektivavtal – gått på lärarnas cirkelledaravtal.

– Vi menar att det är fel att arbetsgivaren har tillämpat Sveriges Lärares avtal och att det i stället är vårt kollektivavtal inom civilsamhället som ska tillämpas, säger Carl Siljehamre, en av två förbundsjurister på Unionen som driver målet i AD.

Vill inte kommentera

Enligt Siljehamre menar Folkuniversitet å sin sida att Cirkelledaravtalet visst kan tillämpas även på coacher och yrkesvägledare och att man inte gjort sig skyldig till kollektivavtalsbrott.

Unionen kräver att Folkuniversitetet både ska betala skadestånd på 100 000 kronor till förbundet för brott mot kollektivavtalet och skadestånd till de 18 medlemmarna på 40 000 kronor vardera. Medlemmarna har, enligt Unionen, inte förlorat någon lön, däremot har de bland annat gått miste om pensionsinbetalningar till deltidspension på 1,2 procent.

Kollega har sökt Folkuniversitetet för en kommentar som hänvisat vidare till sin arbetsgivarorganisation Fremia. Fremia vill i sin tur inte lämna någon kommentar med hänvisning till att de ännu inte kommit med svaromål i ärendet.

Gränsdragning

På arbetsplatser där det jobbar flera yrkesgrupper finns i vissa fall gränsdragningar mellan facken för att det ska bli tydligt vilket fackförbund en anställd kan vara medlem i och vilket kollektivavtal som ska gälla. En sådan gränsdragning finns till exempel mellan Unionen och IF Metall för tjänstemän respektive arbetare.

Mellan Unionen och Sveriges Lärare finns inget sådant på förhand bindande gränsdragningsavtal.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett 100-tal orter i Sverige och utomlands.

Avtal

Spotify vill inte fortsätta förhandla

David Österberg Publicerad 9 augusti 2023, kl 11:51
Spotify vill inte fortsätta förhandla
Skylt utanför Spotifys huvudkontor i Stockholm.
Spotify vill inte fortsätta förhandla